Όπως είναι γνωστό, για να ενθαρρυνθεί και να διευκολυνθεί η προσέλευση του κόσμου, δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες μέχρι τις 20 του μήνα, να μπορούν να καταθέσουν το φάκελο τους στην κτηματογράφηση και στη συνέχεια να τον εμπλουτίσουν με πρόσθετα στοιχεία.
Ωστόσο αυτή η διευκόλυνση δεν απέδειξε ότι μπορεί να ενθαρρύνει τη συμμετοχή του κόσμου μέχρι στιγμής αφού δεν καταγράφηκε τόνωση της συμμετοχής στη διαδικασία της κτηματογράφησης.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων και δικηγόρος Κώστας Αράπογλου, και στο παρελθόν έχουμε ζητήσει παράταση και τώρα αναγκαστικά θα επανέλθουμε διότι θα δημιουργηθούν τεράστια ζητήματα αν ο κόσμος δεν καταθέσει δήλωση με τα εμπράγματα δικαιώματα του.
Ο ίδιος προσθέτει ότι το γεγονός ότι η κτηματογράφηση κινείται στο 50% το ποσοστό αυτό δεν είναι ικανοποιητικό για να μπορεί να γίνει προανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων.
Είναι σημαντικό να δοθεί μια παράταση ενός χρόνου στον κόσμο ώστε να καταφέρει να καταθέσει πιο οργανωμένα το φάκελο για την κτηματογράφηση της περιουσίας του, και να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που δίδεται να «αγοράσει χρόνο» καταθέτοντας σε πρώτη φάση τη συμμετοχή του στην κτηματογράφηση και στη συνέχεια να προσθέσει και τα στοιχεία που απαιτούνται να συμπληρώσει για να είναι ο φάκελος του ολοκληρωμένος.
Η Ένωση Ιδιοκτητών Ακίνητων θεωρεί απαραίτητο να δοθεί ακόμα ένας χρόνος
Ο ίδιος εξηγεί ότι όποιος δεν φροντίσει εγκαίρως να καταγραφεί η ιδιοκτησία του, αργά ή γρήγορα θα βρει μπροστά του σοβαρά προβλήματα. Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει ιδιοκτησία χωρίς τίτλους αλλά με χρησικτησία και επιλέξει να δηλώσει την περιουσία του αφού γίνει η ανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων θα πρέπει να καταθέσει ένσταση, καθώς η περιουσία του θα έχει καταγραφεί ως ακίνητο αγνώστου ιδιοκτήτη.
Όμως επειδή όσα ακίνητα είναι άγνωστου ιδιοκτήτη τεκμαίρεται ότι είναι του Δημοσίου, θα πρέπει παράλληλα, μαζί με την ένσταση που θα καταθέσει για να δηλώσει την ιδιοκτησία του, να επιδώσει σχετικό έγγραφο και στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου που θα κληθεί να επιβεβαιώσει ότι το ακίνητο που δηλώνεται δεν ανήκει στην ιδιοκτησία της.
Το γεγονός αυτό από μόνο του δείχνει πόσο σύνθετα γίνονται τα πράγματα για όσους δεν συμμετέχουν εμπρόθεσμα στη διαδικασία της κτηματογράφησης, την οποία θα κληθούν αργά ή γρήγορα να ακολουθήσουν και το βέβαιο είναι ότι όσο μεγαλύτερη η καθυστέρηση στη συμμετοχή τόσο μεγαλύτερα τα προβλήματα.
Πώς γίνεται η κατάθεση δήλωσης κτηματογράφησης
Όπως είναι γνωστό, η υποβολή της δήλωσης γίνεται είτε ηλεκτρονικά στο dilosi.ktimatologio.gr είτε στο maps.ktimatologio.gr και στα Γραφεία Κτηματογράφησης για όλες τις περιοχές, που η προθεσμία λήγει στις 30/11/24. Όσοι δεν υποβάλλουν τη δήλωση μέχρι την λήξη της προθεσμίας, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο μέλλον, όπως καθυστερήσεις και επιπλέον κόστος.
Για οποιαδήποτε μεταβίβαση μετά τη λήξη της προθεσμίας, στην περίπτωση που το ακίνητό τους εμφανίζεται “αγνώστου ιδιοκτήτη” στην κτηματολογική βάση, θα απαιτηθούν εξώδικες ή και δικαστικές ενέργειες. Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου αποτελεί εθνική προτεραιότητα.
Το εμβληματικό έργο που παραμένει εκκρεμότητα για πάνω από 3 δεκαετίες, προχωρά, ώστε μέχρι το 2025 η χώρα να διαθέτει έναν σύγχρονο μηχανισμό καταγραφής και κατοχύρωσης της ακίνητης περιουσίας του κάθε πολίτη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κτηματολόγιο δεν είναι απλώς μια καταγραφή.
Είναι το εργαλείο που προστατεύει την ακίνητη περιουσία των πολιτών και διασφαλίζει τα δικαιώματά για τις επόμενες γενιές, και στο πλαίσιο αυτό δεν πρέπει να αφήσει κανείς την ευκαιρία να πάει χαμένη.