Κρήτη: Ξεπερνούν και του 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις

Μεγαλύτερες από το 2019 εκτιμάται ότι θα είναι οι φετινές ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Κρήτη, ενώ τα συμβόλαια του 2023 κλείνουν με αυξήσεις από 5%-15%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα φθάσουν τα 4,5 δισ. ευρώ, ενώ πανελλαδικά εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 19 δισ.

«Το 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ήταν της τάξης των 4,2 δισ., άρα περιμένουμε αύξηση στην Κρήτη» σημείωσε ο ίδιος, αναφέροντας ότι και τα συμβόλαια του 2023 κλείνονται με αυξήσεις που φθάνουν το 15% των φετινών τιμών.

Για αυξήσεις συμβολαίων που κυμαίνονται από 5% έως 10% έκανε λόγο μιλώντας στην «Π» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης.

Όπως είπε, είναι νωρίς να μιλάμε για την επόμενη σεζόν, ωστόσο ανέφερε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση  από τουρ οπερέιτορς και αεροπορικές εταιρείες υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και ειδικότερα την Κρήτη.

«Εκτός από τη Γερμανία και τη Βρετανία, βλέπουμε  έντονα ανοδική πορεία από την τουριστική αγορά της Γαλλίας και της Πολωνίας, αλλά και άλλες αγορές όπως είναι αυτές της Ελβετίας, της Ολλανδίας, του Ισραήλ».

Σύμφωνα με δηλώσεις του  επικεφαλής του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσου, παρά τις προκλήσεις που αφορούν στις γεωπολιτικές εξελίξεις, την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό, το 2023 θα είναι μία επίσης θετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι «προφανώς τα μακροοικονομικά και τα γεωπολιτικά μάς δημιουργούν ανησυχίες  καθώς είναι δεδομένο ότι η αγοραστική δύναμη των βασικών αγορών του ελληνικού τουρισμού, κυρίως των ευρωπαϊκών, θα μειωθεί».

Ζαχαράκη: Ψηλά ο τουρισμός και το φθινόπωρο

Σε δηλώσεις της στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 η υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στις υψηλές επιδόσεις του καλοκαιριού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ τόνισε πως «το πολύ ελπιδοφόρο είναι ότι βλέπουμε ταξιδιώτες επισκέπτες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο σε πολλές περιοχές να θυμίζουν Αύγουστο, να έχουν πληρότητα 85% τον Σεπτέμβριο, να πέφτει γύρω στο 60-70% τον Οκτώβριο».

«Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο η οποία είχε υπέρβαση των διεθνών πτήσεων σε σχέση με το 2019 σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ όλες οι άλλες είχαν πτώση» ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τη Μαρία Γεωργίου, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Ειδικά, τον Σεπτέμβριο του 2022, επισήμανε, καταγράφηκε αύξηση 7,2% στην κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια συγκριτικά με το 2019.

«Ακόμα, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξαν ότι για τον μήνα Ιούλιο είχαμε υπέρβαση κατά τι των στοιχείων του 2019, αυτό είναι πραγματικά πολύ αισιόδοξο και περιμένουμε και τα στοιχεία του Αυγούστου γιατί ήταν ένας πολύ δυναμικός Αύγουστος.

Το πολύ ελπιδοφόρο όμως είναι ότι βλέπουμε ταξιδιώτες επισκέπτες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο σε πολλές περιοχές να θυμίζουν Αύγουστο, να έχουν πληρότητα 85% τον Σεπτέμβριο, να πέφτει γύρω στο 60-70% τον Οκτώβριο και να συνεχίζεται μία τάση προς τις πόλεις πλέον, η Αθήνα έχει πολύ τουρισμό και θα συνεχίσει να έχει.

Αυτό δείχνει ότι η δυναμική του city break, του διαλείμματος του τριημέρου αλλά και των ανθρώπων που έχουν τη δυνατότητα πλέον να ταξιδεύουν το φθινόπωρο και τον χειμώνα, ευρωπαϊκές χώρες που έχουν διακοπές μέσα στο φθινόπωρο, όλες αυτές είναι στοχευμένες καμπάνιες που κάνουμε στις χώρες αναφοράς» συμπλήρωσε η κ. Ζαχαράκη.