Η γρίπη κάνει θραύση αυτή την περίοδο στα παιδιά στην Κρήτη και πολλά από αυτά νοσηλεύονται στις Παιδιατρικές Κλινικές.
“Ακόμη και τώρα να κάνουν το εμβόλιο τα παιδιά που είναι ανεμβολίαστα αλλά ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και αυτά που έχουν άσθμα”, είπε στην “Π” ο καθηγητής Παιδιατρικής Μανόλης Γαλανάκης. “Αρκετά παιδιά αυτών των ομάδων είναι ανεμβολίαστα και αυτό είναι λάθος”, είπε.
Ο ίδιος ανέφερε ότι “είμαστε σε επιφυλακή για την ιλαρά, ωστόσο δεν υπάρχουν κρούσματα που να προκαλούν ανησυχία και όσον αφορά στον στρεπτόκοκκο, επίσης, όλα τα κρούσματα είναι ελεγχόμενα.
Η γρίπη έχει τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:
- Πυρετός
- Κακουχία
- Κεφαλαλγία
- Μυαλγία.
Επίσης τουλάχιστον ένα από τα τρία ακόλουθα συμπτώματα από το αναπνευστικό:
- Bήχας
- Φαρυγγαλγία
- Αναπνευστική δυσχέρεια.
Η οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού περιλαμβάνει:
- Bήχα
- Φαρυγγαλγία
- Αναπνευστική δυσχέρεια
- Καταρροή.
Σε κάθε περίπτωση την εκτίμηση θα την κάνει ο κλινικός γιατρός.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:
“Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.
Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).
Στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.
Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο. Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για εμβολιασμό, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.