Ελιές, ράβδισε τις προηγούμενες ημέρες κατά την επίσκεψη του στην Κρήτη ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Walter Steinmeier, στο πλαίσιο προγράμματος της TUI «Από το χωράφι στο πιρούνι», το οποίο φέρνει σε επαφή την αγροτική και γαστρονομική κληρονομιά της Κρήτης με τον τουριστικό της τομέα.
«Τις προηγούμενες ημέρες, όπως αναφέρεται στην ενημερωτική ανακοίνωση, το TUI Care Foundation υποδέχτηκε τον Frank-Walter Steinmeier, Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Το έργο, σε συνεργασία με την ελληνική οργάνωση SFDO (Sustainable Food Destination Organisation) και τη γερμανική ΜΚΟ Futouris, ενισχύει τις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, διατηρεί την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Κρήτης και της Ρόδου και συνδέει τους τοπικούς παραγωγούς τροφίμων με τον τουριστικό τομέα.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους διάρκειας 1,5 ώρας, η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τοπικούς αγρότες, παραγωγούς τροφίμων και συνεργάτες ξενοδοχείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Η ξενάγηση στο συμμετέχον ελαιοκομικό αγρόκτημα Terra Creta έδωσε από πρώτο χέρι πληροφορίες για τις αναγεννητικές γεωργικές πρακτικές που εφαρμόζονται μέσω του προγράμματος.
Βασικές συνιστώσες του έργου είναι η εισαγωγή αναγεννητικών γεωργικών πρακτικών και η δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ των τοπικών γεωργών και παραγωγών με τον τοπικό τουριστικό τομέα.
Η επίσκεψη χρησίμευσε επίσης ως ευκαιρία για τον Γερμανό Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία του να συζητήσουν με τοπικούς παραγωγούς τροφίμων και κρασιού, καθώς και με το προσωπικό των ξενοδοχείων, πώς να συνδέσουν αποτελεσματικά τη γεωργία και την τοπική παραγωγή με την αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα.
Προς τιμήν της επίσκεψης και ως σύμβολο του οράματος του έργου, ένα δέντρο ελιάς αφιερώθηκε στον Πρόεδρο .
Καθώς η περίοδος συγκομιδής βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ.Steinmeier συμμετείχε επίσης στη συγκομιδή της ελιάς και απέκτησε από πρώτο χέρι εμπειρία των αναγεννητικών τεχνικών συγκομιδής που αποτελούν μέρος του έργου.»
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ γεωργίας και τουρισμού, τόνισε ο Thomas Ellerbeck, πρόεδρος του Ιδρύματος TUI Care. Αυτή η προσέγγιση φέρνει περισσότερα τοπικά προϊόντα στην αγορά, ενισχύει τους τοπικούς αγρότες και παραγωγούς και βελτιώνει την ποικιλία και την ποιότητα των προσφορών στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία.
Η προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία αυξάνεται, ωφελώντας τόσο τις επιχειρήσεις όσο και την απασχόληση στα νησιά, ενώ η παραγωγή γίνεται πιο βιώσιμη. Αυτό είναι επωφελές τόσο για τους ντόπιους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.
Το TUI Field to Fork Greece προωθεί τη βιώσιμη και αναγεννητική γεωργία στα ελληνικά νησιά της Κρήτης και της Ρόδου, συνδέοντας 500 αγρότες με τοπικούς παραγωγούς τροφίμων, εστιατόρια και ξενοδοχεία.
Η πρωτοβουλία δημιουργεί νέες ευκαιρίες εισοδήματος για τις τοπικές κοινότητες, διαφοροποιεί τις βιώσιμες επιλογές τροφίμων και ευαισθητοποιεί την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας.
Επιπλέον, το προσωπικό των συμμετεχουσών επιχειρήσεων εκπαιδεύεται στις ελληνικές διατροφικές παραδόσεις και μαθαίνει πώς η βιώσιμη γεωργία υποστηρίζει την υγιεινή διατροφή, την υγεία του εδάφους και τον αγροτουρισμό.
Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στο ελαιόλαδο, το κρασί, το αβοκάντο, το μέλι, τα βότανα και άλλα, ωφελώντας 300 αγρότες στην Κρήτη και 200 στη Ρόδο.
Με αυτόν τον τρόπο ενδυναμώνει την Κρήτη και τη Ρόδο να γίνουν κορυφαία παραδείγματα βιώσιμων διατροφικών προορισμών στην Ελλάδα.