Μπορεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να έχει ρίξει όλο το βάρος στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, ωστόσο στην Κρήτη υγειονομικοί και πολίτες ετοιμάζονται ξανά να βγουν στους δρόμους τον Φεβρουάριο για την υγεία και τα τραγικά υποστελεχωμένα νοσοκομεία.
Πληθαίνουν οι εκκλήσεις και τα μηνύματα από φορείς και συλλόγους εργαζομένων για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στα Χανιά με φόντο τα προβλήματα του νοσοκομείου της πόλης.
«Οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο, 4 στις 10 χειρουργικές κλίνες βρίσκονται εκτός λειτουργίας, προγράμματα προαγωγής και αγωγής της Υγείας υπάρχουν μόνο στα χαρτιά και οι προνοιακές υπηρεσίες υγείας είναι ανεπαρκείς», τονίζουν γιατροί και νοσηλευτές.
Στους δρόμους ετοιμάζονται να βγουν στο τέλος του Φεβρουαρίου φορείς και πολίτες του Ρεθύμνου, διεκδικώντας ενίσχυση του νοσοκομείου και της δημόσιας υγείας στον νομό.
Στην πόλη πραγματοποιήθηκε μία διευρυμένη σύσκεψη, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων σχεδόν των φορέων του νομού.
Αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε μία μεγάλη πανρεθυμνιώτικη κινητοποίηση στις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα που έχει προκηρύξει απεργία και η ΑΔΕΔΥ.
Με πάρα πολλά προβλήματα εξακολουθούν να λειτουργούν και τα νοσοκομεία του ν.Λασιθίου.
Η τελευταία εξέλιξη είναι ότι οι 3 από τους 4 παθολόγους του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους αντιδρώντας στο “εντέλλεσθε” του Διοικητή των Διασυνδεομενων Νοσοκομείων Λασιθίου που τους ζητά να πραγματοποιήσουν 7 εφημερίες στην παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Σητείας.
Στο Ηράκλειο η υποστελέχωση είναι επίσης σοβαρή, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται ακόμη και η λειτουργία στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Στο ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο συνολικά 10 κρεβάτια ΜΕΘ είναι κλειστά, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό.Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου οργανώνεται στάση εργασίας 8-10 το πρωί στο ΠΑΓΝΗ, στις 22 του μήνα οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στην πανυγειονομική απεργία της ΠΟΕΔΗΝ και στις 28 Φεβρουαρίου στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ.