Πολύ περισσότερες αναγνώσεις από μία είχε η επίσκεψη Κοτζιά στο Ηράκλειο, απ’ όπου και άρχισε μια σειρά πανελλαδικών εκδηλώσεων, για την κίνηση ιδεών “ΠΡΑΤΤΩ”.
Κατ’ αρχάς, ο πρώην υπουργός κάνοντας μια αρχηγικού τύπου εμφάνιση θέλησε να δείξει ότι είναι παρών, αν και εκτός κυβερνητικού σχήματος. Παρά το γεγονός βέβαια πως επίσημα δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να κατέλθει στις επόμενες εκλογές αυτόνομα ως «ΠΡΑΤΤΩ», δεν απέκλεισε εντελώς την πιθανότητα, μέσα στο επόμενο διάστημα το «ΠΡΑΤΤΩ» να μετασχηματιστεί σε κόμμα.
Η πρόθεσή του άλλωστε να στηρίξει από το Ηράκλειο Σταύρο Αρναουτάκη, αλλά και να προαναγγείλει στηρίξεις σε πολιτικά πρόσωπα για την τοπική αυτοδιοίκηση, έδειξε ακριβώς αυτό. Η αίσθηση πάντως των πολιτικά σκεπτόμενων στην προχθεσινή διαδικασία ήταν πως ο Κοτζιάς δεν ανοίγει ακόμα χαρτιά, αλλά πραγματοποιεί εκδηλώσεις – παλάντζο των δυνάμεών του για να διαπιστώσει αν μια αυτόνομη κάθοδος του «ΠΡΑΤΤΩ» είναι εφικτή.
Ένα ακόμα δείγμα της πρόθεσής του να συνεχίσει αυτόνομα στην πολιτική ως ηγέτης κάποιου κόμματος, το οποίο ακόμα όμως δεν έχει προσδιοριστεί, ήταν ο τρόπος που χειρίστηκε τις σχέσεις τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα, όσο όμως και με τον Πάνο Καμμένο. Σε σχέση με τον πρωθυπουργό, ήταν πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του και δεν θέλησε να πραγματοποιήσει ευθεία επίθεση, αφού ουσιαστικά ο λόγος του απευθύνεται σε όμοιο ή ακόμα και ίδιο ακροατήριο.
Ο πρώην υπουργός έκανε την κριτική του κατά του πρωθυπουργού, άσκησε σκληρή κριτική σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παρεξέκλιναν εντελώς από τις αξίες τους προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία, αλλά δεν θέλησε να σηκώσει τόνους και να φθάσει τις επιθέσεις στα άκρα.
Στα άκρα όμως έφθασε από την άλλη πλευρά, τις επιθέσεις εναντίον του Πάνου Καμμένου, αλλά και εναντίον γενικότερα της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς. Και αυτές οι επιθέσεις έγιναν συγκαλυμμένα επίσης, αφού επίσημα κατονομάστηκαν στο πλαίσιο των επιθέσεων οι Κωνσταντίνος Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.
Ο Πάνος Καμμένος αν και υπονοήθηκε πάρα πολλές φορές, αν και χτυπήθηκε με κάθε δυνατό τρόπο, ουδέποτε κατονομάστηκε. Ένα ακόμα δείγμα των προθέσεων Κοτζιά ήταν η άποψή του για την πολιτική και τα στελέχη που την υπηρετούν σήμερα.
Όπως υποστήριξε ο ίδιος, στη σημερινή εποχή και στη σημερινή κοινωνία υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στελεχών, αλλά δεν υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ψηφοφόρων, που μπορούν να αυτοοργανωθούν για να δώσουν λύσεις. Ο πρώην υπουργός δηλαδή, θέλησε μεν να επιτεθεί στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική από τους πολιτικούς, αλλά την διαχώρισε πλήρως από την ευθύνη που έχει ο λαός με την ψήφο του.
Στο γενικότερο πλαίσιο λοιπόν, η αίσθηση που άφησε ο Κοτζιάς από την Κρήτη είναι πως θέλει να κινηθεί αυτόνομα, θέλει να διεκδικήσει έναν ηγετικό ρόλο, αλλά μετράει … κουκιά, γιατί γνωρίζει πως η επιτυχία από την πλήρη αποτυχία και πολιτικό εξευτελισμό βρίσκονται πάρα πολύ κοντά.