Δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ θα μπορούσαν να εξοικονομούνταν κάθε καλοκαίρι από τον κρατικό προϋπολογισμό εάν εκδρομείς και περιπατητές απέφευγαν να διασχίζουν φαράγγια και βουνά του νησιού φορώντας ένα ζευγάρι σαγιονάρες!
Άλλα τόσα δεν θα είχαν δαπανηθεί εάν άτομα υπερήλικα και με σοβαρά προβλήματα υγείας δεν επέλεγαν να θυμηθούν τα ένδοξα χρόνια της νιότης τους, περνώντας χαράδρες και γκρεμούς. Αλλά επίσης κι εάν οι διοργανωτές αυτών των εξορμήσεων ενημέρωναν τους «άπειρους εξερευνητές» για τις πραγματικές συνθήκες και δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει κανείς στην κρητική φύση.
Κάθε χρόνο στην Κρήτη πολλές διασώσεις και τραυματισμοί θα είχαν αποφευχθεί εάν τα συγκεκριμένα άτομα είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό, σωστή ενημέρωση για το εγχείρημά τους, αλλά και επίγνωση των ικανοτήτων τους.
Η «Π» απευθύνθηκε σε στελέχη των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών για το πόσο κοστίζει σε χρήματα μία διάσωση που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν και οι φυσιολάτρες εκδρομείς ήταν πιο προσεκτικοί και υπεύθυνοι.
Είναι εντυπωσιακό ότι η χρήση εναέριου μέσου, ελικοπτέρου στην Κρήτη που συμμετέχει σε επιχειρήσεις αναζητήσεων και διάσωσης, ανέρχεται στις 20 χιλιάδες ευρώ ημερησίως. «Φυσικά σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να πετάξει το ελικόπτερο.
Είναι φυσιολογικό να θέλει κάποιος να ανακαλύψει και να περάσει τα σπάνιας ομορφιάς φαράγγια μας. Όμως όλα αυτά να γίνονται με υπευθυνότητα, τον κατάλληλο εξοπλισμό και συναίσθηση της πραγματικότητας και των ικανοτήτων μας» αναφέρει πυροσβέστης που έχει πάρει μέρος σε δεκάδες αναζητήσεις και διασώσεις.
Συνάδελφός του θυμάται πολλά περιστατικά, ακόμα και με 85χρονους που τους εγκαταλείπουν οι δυνάμεις τους στην προσπάθειά τους περάσουν ένα φαράγγι, στο οποίο άτομα με τα μισά τους χρόνια δυσκολεύονται. «Αυτό το καλοκαίρι είχαμε τέτοιου είδους συμβάντα.
Ένας 85χρονος Φινλανδός θέλησε να περάσει ένα φαράγγι στην Κίσσαμο, όμως τον εγκατέλειψαν οι δυνάμεις του, δεν είχε νερό και αφυδατώθηκε. Κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός για να μεταφερθεί ο άνθρωπος με ασφάλεια, και σωστά κινητοποιήθηκε, αλλά θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί κάτι τέτοιο».
Αυτό το καλοκαίρι χρειάστηκε επίσης να πετάξει το ελικόπτερο για να βρεθεί, όπως λέει πηγή από την πυροσβεστική, μια τουρίστρια που θέλησε να κάνει πεζοπορία στο φαράγγι του Ρίχτη, φορώντας λαστιχένιες παντόφλες».
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, εκτός από τις 20 χιλιάδες ευρώ την ημέρα για τα ελικόπτερα, πολλά είναι και τα χρήματα που χρειάζονται για τις έρευνες και τις μετακινήσεις. «Κατά μέσο όρο χρειάζονταν την ημέρα περίπου 1.500 ευρώ, χωρίς σε αυτό να υπολογίζεται η διανυκτέρευση του προσωπικού.
Το ποσό αυτό προκύπτει από τα καύσιμα που θα χρειαστούν για τη μεταφορά του προσωπικού, τη μεταφορά του σκύλου και του οχήματός του, τα εκτός έδρας μας και τη λογική φθορά που προκύπτει και υπολογίζεται με διαφορετικό τρόπο. Τα νυχτερινά είναι πολύ περισσότερα για τις ομάδες διάσωσης»
Υπολογίζεται ότι από την αρχή της σεζόν μέχρι και πριν από λίγες ημέρες στο νησί έγιναν 45 διασώσεις, ενώ ο αριθμός τους μειώνεται κατά πολύ τον χειμώνα.
Αλλάζει ο σχεδιασμός
Πέρα όμως από το κόστος της κάθε διάσωσης, πυροσβέστες λένε ότι υπάρχει σε κάθε αναζήτηση και διάσωση ανατροπή του σχεδιασμού που είναι σε εφαρμογή την αντιπυρική περίοδο.
«Οι ομάδες που θα πάρουν μέρος ή κάποιες από αυτές είναι σε επιφυλακή και σε συγκεκριμένα πόστα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει.
Άν, όταν αφήσει το πόστο της μία ομάδα, προκύψει πυρκαγιά, η επέμβαση δεν θα είναι άμεση, καθώς δεν θα υπάρχουν οι δυνάμεις» σχολιάζει αξιωματικός της Π.Υ.