Κώστας Σημίτης: Η συνεστίαση στο Ηράκλειο το 1990, το γνωστό μπλοκάκι και η προσήλωση στον στόχο

Ο Κώστας Σημίτης που έφυγε από τη ζωή νωρίς σήμερα το πρωί άφησε σημαντικό αποτύπωμα στην ιστορία της Ελλάδας, όσο και στην πορεία του ΠΑΣΟΚ για πάρα πολλά χρόνια.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής σε ηλικία 88 ετών και το patris.gr συνομίλησε με ανθρώπους από το Ηράκλειο, οι οποίοι υπηρέτησαν από κορυφαία πόστα τόσο την κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Μανόλης Στρατάκης: Ο Κώστας Σημίτης εκτιμούσε την ειλικρίνεια, ήταν ακέραιος χαρακτήρας

Τρεις ιστορίες από την κοινή τους πορεία μοιράστηκε με το patris.gr ο Μανόλης Στρατάκης,

Όπως αφηγείται ο κ. Στρατάκης, όταν ο Κώστας Σημίτης τον πήρε τηλέφωνο για να τον τοποθετήσει στην κυβέρνηση του είχε απαντήσει: «πρόεδρε σε αυτό τον τομέα δεν έχω πολλές γνώσεις» και ο πρώην πρωθυπουργός του απάντησε ότι τον θέλει εκεί γιατί παίρνονται πολιτικές αποφάσεις. Ο κ. Στρατάκης διαπίστωσε ότι ο Κώστας Σημίτης είχε δίκιο, διότι πράγματι με πολιτικές αποφάσεις ήρθε στο Ηράκλειο ο ΕΝΙΣΑ, με πολιτική απόφαση ξεκίνησε το αεροδρόμιο στο Καστέλλι και όλα αυτά που έγιναν την περίοδο που ήταν στο αρμόδιο υπουργείο. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Στρατάκης διετέλεσε Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών από τον Αύγουστο του 2002 μέχρι τον Μάρτιο του 2004.

Η δεύτερη ιστορία που θυμάται από τον Κώστα Σημίτη ο Μανόλης Στρατάκης, ήταν από ένα Υπουργικό Συμβούλιο, όταν κατά τη διάρκειά του συζητούνταν αγροτικά ζητήματα και παρόλο που δεν είχε αυτή την αρμοδιότητα, ο πρώην πρωθυπουργός του έδωσε τον λόγο για να εκφράσει την άποψή του. Όπως λέει ο κ. Στρατάκης η τοποθέτηση του τον ικανοποίησε, γιατί ακολουθήθηκε μετά αυτό το οποίο είχε προτείνει και είχε σχέση με την τότε αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2003.

Η τρίτη και τελευταία ιστορία που ήθελε να μοιραστεί ο κ. Στρατάκης ήταν από το 1990, τότε που ήταν στην κορύφωσή της η κόντρα μεταξύ των παπανδρεϊκών και των σημιτικών στο ΠΑΣΟΚ. Παρότι όπως μας λέει ο κ. Στρατάκης αυτός δεν εντάχθηκε στο στρατόπεδο του Κώστα Σημίτη, είχε εκτιμήσει τον τρόπο της δουλειάς τους και αυτό τον έχει κάνει να πιστεύει ότι ήταν ακέραιος χαρακτήρας.

«Πριν καν γίνω βουλευτής το 1990 ως γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου», αφηγείται ο κ. Στρατάκης «τον είχα φέρει στο Ηράκλειο σε συνεστίαση όταν μάλιστα ήταν έκδηλη η κόντρα μεταξύ των Παπανδρεϊκών και των Σημιτικών. Του έκανε φοβερή εντύπωση γιατί δεν τον καλούσαν πολύ συχνά τότε και που ένας δεδηλωμένος παπανδρεϊκός τον κάλεσε σε μια τόσο σπουδαία εκδήλωση στο Ηράκλειο».

Γιάννης Κουράκης: Ο Κώστας Σημίτης είχε προσήλωση στους στόχους

Ο Γιάννης Κουράκης διετέλεσε υφυπουργός Πολιτισμού, όντας αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού από τον Οκτώβριο του 2001, έως τον Αύγουστο του 2002, συνεπώς εκείνη την περίοδο ήταν σε πλήρη εξέλιξη η ολυμπιακή προετοιμασία. Όπως λέει στο patris.gr ο κ. Κουράκης είχαν μια τακτική συνεργασία με τον πρώην πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και του έκανε εντύπωση η προσήλωση που είχε ώστε να εξελιχθούν όλα με βάση το ορισμένο χρονοδιάγραμμα και να επιτευχθούν οι στόχοι.

Ο Κώστας Σημίτης σημείωνε τα πάντα στο γνωστό του μπλοκάκι και συχνά ζητούσε ενήμερωση για την πορεία των ζητημάτων που ήταν σε εξέλιξη.

Άλλη μια ιστορία, την οποία αφηγήθηκε στο patris.gr ο Γιάννης Κουράκης, ήταν τότε που του ανατέθηκε να ορίσει ως υφυπουργός τους υπεύθυνους των κρατικών οργανισμών (ΟΠΑΠ, Ιπποδρομιών, ΟΔΙΕ Α.Ε). του χαρτοφυλακίου του.

«Θεώρησα καλό όταν ήταν να ορίσω διοικήσεις να ενημερώσω το γραφείο του και τον ίδιο» μας λέει ο Γιάννης Κουράκης και συνεχίζει: «θυμάμαι που ο Κώστας Σημίτης μου είπε χαρακτηριστικά “Γιάννη είσαι ο αρμόδιος υπουργός για αυτά τα θέματα, εσύ θα ορίσεις αυτούς τους οποίους θέλεις, αυτούς δηλαδή που πληρούν τα κριτήρια που έχουμε βάλει για να έχεις εσύ την ευθύνη”».

Συνεπώς, λέει ο κ. Κουράκης, δεν παρενέβαινε στον ορισμό των διοικήσεων, ήθελε ο ίδιος ο υπουργός να ορίζει και να έχει τον έλεγχο και την ευθύνη αν συμβεί το οτιδήποτε.