Κώστας Μπογδανίδης: Αν καταρρεύσει το διαδίκτυο, θα έχουμε την… «Πατρίδα»

Καλώς ορίσατε! Καλό μήνα σε όλους! Σας ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε απόψε εδώ, στη βραδιά μας. Ξέρω, είναι ένα δύσκολο Σάββατο. Καλοκαιρινό, λίγο πριν τις εκλογές , έχει και… Τσάμπιονς Λιγκ! Είστε όμως εδώ και έχει μεγάλη αξία για μας, για την οικογένεια της «ΠΑΤΡΙΔΟΣ» και του patris.gr!

Βλέπω γνωστά και οικεία πρόσωπα που μας στήριξαν και μας στηρίζουν καθημερινά. Βλέπω και πρόσωπα, όμως, που μας συγκινούν ακόμη περισσότερο. Γιατί ορισμένοι σε αυτή την αίθουσα υπήρξαν και είναι ακόμη συνδρομητές της «ΠΑΤΡΙΔΟΣ» -από τη δεκαετία του 50!- πριν καν ορισμένοι εξ ημών… υποψιαστούμε ότι θα ερχόμασταν σε αυτό τον μάταιο, αλλά όμορφο κόσμο!

Σας ευχαριστούμε θερμά και δεν το λέμε καθόλου τυπικά. Βγαίνει από την καρδιά μας- δεν είμαι και καλός στις μαντινάδες, σαν τους πολιτικούς, να πω μια, αλλά ας είναι!

Ανεβαίνοντας τις σκάλες για να μπούμε στην αίθουσα είδα κι εγώ τα πρωτοσέλιδα. Είναι ένα ταξίδι στη σύγχρονη ιστορία μας. Από εκείνη τη μέρα που εκδόθηκε για πρώτη φορά η «ΠΑΤΡΙΣ», τον Ιούνιο του 1946, ως και σήμερα. Τα είδα και αναστοχάστηκα τον τόπο, τους ανθρώπους. Πόσα έχουν συμβεί από τότε!

Η μεταπολεμική ιστορία της χώρας, τα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια, η αναγέννηση της Δημοκρατίας, η Χούντα, η μεταπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ, μετά το… ΠΑΣΟΚ και μόνο το ΠΑΣΟΚ, που θα έλεγε και μια ψυχή! Αστειεύομαι, αλλά όχι πολύ…
Μόνο εάν αναλογιστούμε τι συνέβη όλες αυτές τις δεκαετίες, συνειδητοποιούμε και το μέγεθος της ιστορικής καταγραφής, του πνευματικού πλούτου, της σπουδαιότητας του οργανισμού που σήμερα τιμούμε.

Από το αρχικό πρωτοσέλιδο εκείνου του Ιούνη μέχρι τον Ιούνιο του 2024, δείτε σήμερα πού βρισκόμαστε. Έχουμε σε ζωντανή μετάδοση -στο βασικό θέμα του patris.gr- την εκδήλωση που οργανώνουμε. Γίνεται τώρα, μεταδίδεται αυτή τη στιγμή! Η πληροφορία σε χρόνο dt. H δύναμη της τεχνολογίας. Το δίκτυο δεν είναι απλώς στη ζωή μας. Είναι η ζωή μας. Όχι μόνο για ειδήσεις, αλλά και χρηστικά, καθημερινά, οικονομικά, τα πάντα εξαρτώνται πια από την τεχνολογία. Και πλέον αφορά σχεδόν του σύνολο του πληθυσμού. Μπορείτε άραγε να φανταστείτε τι θα συμβεί εάν καταρρεύσει το διαδίκτυο, τι θα γίνει;

Από εκείνο, το πρώτο φύλλο της «ΠΑΤΡΙΔΟΣ», άλλαξαν πολλά. Άλλαξε και η χώρα. Άλλοι καιροί και άλλα ήθη, εκπληκτικές ταχύτητες, τι να διηγηθώ για την εποχή που για να στείλουμε μια φωτογραφία από εδώ στην Αθήνα θέλαμε μια ολόκληρη μέρα! Ακριβώς όμως μια μέρα! Με την κινητή τηλεφωνία άλλαξε η επικοινωνία. Και το διαδίκτυο έφερε τα πάνω-κάτω. Ωστόσο, εκείνο που δεν άλλαξε είναι η παράδοση, η εγκυρότητα ,η αύρα και το ήθος της «ΠΑΤΡΙΔΟΣ». Γεγονότα καταλυτικά, συγκλονιστικές εξελίξεις, σπουδαίοι άνθρωποι, οι καθημερινές ιστορίες τους είναι όλα σε αυτό το πολύτιμο αρχείο της εφημερίδας. Σε πιάνει πραγματικό δέος και μόνο να το ξεφυλλίσεις. Και σύντομα θα το έχουμε όλο το αρχείο στο διαδίκτυο, προσβάσιμο στους αναγνώστες μας.

Αλλά είπαμε, τα πρώτα 80 χρόνια είναι τα δύσκολα, τα καλύτερα έπονται! Η «ΠΑΤΡΙΔΑ» από την ίδρυσή της υπήρξε ένας πρωτοποριακός οργανισμός. Αντιλήφθηκε νωρίς ο Αθηναγόρας Μυκωνιάτης το νόημα των καιρών. Και εμπνεύστηκε πράγματα που ήταν μπροστά από την εποχή τους. Την αντικειμενική καταγραφή των γεγονότων- με εξαίρεση και δικαίως ό,τι είχε σχέση με τον Βενιζέλο- αργότερα τις αγγελίες, μετά τα περιοδικά, τα ξεχωριστά έγχρωμα ένθετα. Η «ΠΑΤΡΙΣ» έζησε κι εκείνη την ανάπτυξη του τόπου με τρόπο εντυπωσιακό, θυελλώδη. Ξέρουμε όλοι τι έγινε στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες, γνωρίζουμε και την κατάληξη…
Στα καινοτόμα που ο οργανισμός της «ΠΑΤΡΙΔΟΣ» ενέταξε στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 ήταν και το patris.gr. Ναι, για όσους δεν το ξέρουν, ήταν από τα πρώτα σάιτ που έγιναν στην Ελλάδα. Ίσως μπορώ να μετρήσω τα υπόλοιπα στα δάκτυλα του ενός χεριού. Η ιστοσελίδα ακολούθησε την εφημερίδα στην ειδησεογραφία σε μια εποχή που το διαδίκτυο δεν ήταν αυτό που βλέπουμε σήμερα.

Υπήρξαν σχέδια, ο στόχος ήταν η ανάπτυξή του. Αλλά μετά ήρθαν οι μέλισσες. Τα χτυπήματα ήταν πολλά στον Τύπο έτσι κι αλλιώς. Η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το διαδίκτυο αργότερα. Η οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα κατακρεούργησε τον Τύπο και αργότερα ήρθε και η πανδημία να δώσει το τελειωτικό χτύπημα. Ένα μόνο θα σας πω: στη σκληρή καραντίνα εκδιδόταν η εφημερίδα, αλλά δεν μπορούσαν ούτε οι συνδρομητές να την πάρουν γιατί τα πάντα είχαν κλείσει, ούτε περίπτερα υπήρχαν, πλήρης ακινησία, αλλά η εφημερίδα έβγαινε. Τραγέλαφος! Ας είναι. Θα τα γράψει και αυτά η ιστορία.

Αφήνουμε σήμερα πίσω όλες τις δυσκολίες. Χάρη στις άοκνες προσπάθειες της ομάδας των συνεργατών μας, με το νέο σχήμα, τον Κώστα Ξυλούρη να είναι επικεφαλής αυτού του εγχειρήματος και ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν ανιδιοτελώς και χωρίς αστερίσκους, είμαστε εδώ πιο δυνατοί και έτοιμοι να πάμε ακόμη πιο μπροστά τον οργανισμό.

Μετά την αναβάθμιση της εφημερίδας, η ανανέωση του patris.gr είναι ένα πρώτο δείγμα. Θέλαμε να ακολουθήσει την ιστορική γραμμή της εφημερίδας: παράδοση, εγκυρότητα, ουσιαστική ανάλυση και απάντηση στο γιατί. Το μετέδωσε το patris.gr, άρα έτσι είναι, μας ενδιαφέρει να λένε. Το σύνθημά μας είναι: Γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά. Και το έχουμε ήδη κάνει πράξη. Με μια ομάδα έμπειρων συνεργατών- νομίζω τους καλύτερους εφημεριδάδες- και τη σύμπραξη των νέων είμαστε σίγουροι ότι θα δώσουμε νέα πνοή στο ταλαιπωρημένο ήδη από fake news και υπερβολές διαδίκτυο. Επειδή τυχαίνει και προσωπικά να έχω δουλέψει εντατικά και στο διαδίκτυο τα τελευταία 15 χρόνια, ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να τα βάλεις με τον «γίγαντα». Είμαστε όμως σε θέση να γνωρίζουμε το πόσες παιδικές ασθένειες έχουν περάσει τα σάιτ και τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις γραμμές. Στο τέλος της διαδρομής ελπίζουμε ότι θα συμβάλουμε στο να αλλάξουν τα πράγματα!

Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά, ενθαρρυντικά. Το patris.gr επιλέγει πρωτότυπες ιστορίες, επιλέγουμε την ουσία, προτιμάμε ιστορία, πολιτισμό, στηρίζουμε τις κοινωνικές αλλαγές χωρίς κραυγές και υπερβολές. Το σάιτ είναι δυναμικό, συνεχώς θα βελτιώνεται, θα ακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις… Και ταυτόχρονα επιμένουμε: θα παραμένει σταθερό στις αξίες που υπηρετεί ο οργανισμός 80 χρόνια τώρα.

Α, και πριν κλείσω νομίζω ότι υπάρχει απάντηση για το τι θα συμβεί εάν καταρρεύσει το διαδίκτυο: θα έχουμε την «ΠΑΤΡΙΔΑ»! Η εφημερίδα με τη δική της οντότητα θα είναι εδώ για να καταγράφει, να αναλύει, να σας κρατά παρέα!
Σας ευχαριστώ πολύ!

 *Ο Κώστας Μπογδανίδης είναι διευθυντής της εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ» και του patris.gr