Υπάρχουν υιοθεσίες παιδιών, ακόμα και υιοθεσίες ζώων. Πόσο περίεργη ή παράξενη όμως μπορεί να θεωρηθεί η υιοθεσία ενός … ανεμόμυλου;
Καθόλου θα απαντήσουν τα μέλη του Εκπολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Οροπεδίου Λασιθίου, που έχουν βάλει σκοπό ζωής να αφήσουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στα δρώμενα της περιοχής αλλά και πανελλαδικά. Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, τα μέλη του Συλλόγου έχουν αρχίσει την υλοποίηση ενός τεράστιου οράματος, το οποίο είναι η αναστήλωση του αιολικού πάρκου στο Οροπέδιο Λασιθίου. Υπενθυμίζεται, για όσους δεν το γνωρίζουν, πως στη δεκαετία του ’50, το αιολικό πάρκο στο Λασίθι υπήρξε το μεγαλύτερο και ίσως ένα από τα πρώτα αιολικά πάρκα στον κόσμο, με 10.000 και πλέον ανεμαντλίες. Η αναστήλωση του πάρκου υπερβαίνει τα όρια της Ελλάδας και πραγματοποιείται με βάση τη βραβευμένη πρόταση από τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιώργο Χατζάκη, με διάτρητα πολυεστερικά – ελαστικά πανιά.
Η συγκεκριμένη ιδέα, μονάχα τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού είναι εφαρμοσμένη με άριστα αποτελέσματα, αποτελεί ευρεσιτεχνία κι έχει βραβευθεί από το πρόγραμμα η «Ελλάδα Καινοτομεί» το 2016 και από την Europa Nostra της Unesco το 2015 για την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πώς προχωρά
Το πρόγραμμα αναστήλωσης των ανεμόμυλων άρχισε στις αρχές του καλοκαιριού του 2017 και ως σήμερα έχουν αναστηλωθεί 55 Ανεμόμυλοι! Οι προσδοκίες του συλλόγου υπερβαίνουν κατά πολύ το συγκεκριμένο αριθμό, αρκεί να υπάρξει η κατάλληλη ανταπόκριση και υποστήριξη από τον κόσμο. Το μεγάλο οικονομικό βάρος του προγράμματος αναστήλωσης δεν μπορεί φυσικά να επωμιστεί μονάχα ένας σύλλογος, γι’ αυτό έχουν απευθυνθεί σε δημόσιους φορείς, σε ιδρύματα αλλά και σε οικονομικά ισχυρούς παράγοντες της χώρας, προσβλέποντας στη στήριξη και τη συνεργασία τους.
Ήδη η Περιφέρεια Κρήτης υποστηρίζει την προσπάθεια, ενώ κάποιοι από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της Κρήτης με δραστηριότητες και εκτός νησιού, έχουν ανταποκριθεί θετικά στην προσπάθεια «υιοθεσίας» των ανεμόμυλων, οπότε θεωρείται ότι πολύ γρήγορα ο αριθμός των 55 ανεμόμυλων θα έχει πολλαπλασιαστεί.
Στον Εκπολιτιστικό και Λαογραφικό Συλλόγου του Οροπεδίου Λασιθίου ελπίζουν, όπως λέει ο κ. Χατζάκης, ότι εάν το παράδειγμα της Περιφέρειας Κρήτης και των επιχειρηματιών, που ως τώρα έχουν ανταποκριθεί θετικά, το ακολουθήσουν και άλλοι δημόσιοι φορείς και ιδιώτες, τότε μπορούν να επιτευχθούν οι μεγάλοι στόχοι που έχουν τεθεί.
Για τους χορηγούς που θα ανταποκριθούν θετικά, προβλέπεται να αναρτηθούν σε μεγάλες πληροφοριακές πινακίδες στους χώρους αναστήλωσης και θα προβάλλονται σε κάθε δράση του συλλόγου, ενώ θα αποτελούν και τους χορηγούς του συλλόγου, στη διεκδίκηση του βραβείου αποκατάστασης των μνημείων, για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Ευρώπης – Europa Nostra το 2018.
Ο Σύλλογος
Ένας καθηγητής πανεπιστημίου, ένας δικηγόρος, ένας οικονομολόγος, ένας καθηγητής πληροφορικής, ένας λογιστής, ένας δημοτικός υπάλληλος και ένας ελεύθερος επαγγελματίας, απαρτίζουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Οροπεδίου Λασιθίου.
Την ομάδα συμπληρώνει ένας μηχανολόγος μηχανικός και έχουν βάλει στόχο να αφήσουν το στίγμα τους ανεξίτηλα χαραγμένο στα πολιτιστικά δρώμενα του Οροπεδίου Λασιθίου και της Κρήτης γενικότερα.
Εκτός τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που προβαίνει ο σύλλογος με θέατρα, συναυλίες, καλλωπισμό χώρων, το πολυσχιδές έργο του συλλόγου επεκτείνεται ακόμα περισσότερο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Εκπολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Οροπεδίου Λασιθίου ιδρύθηκε το 1979 και στη διάρκεια της ιστορία του έχει καταφέρει μεταξύ άλλων να δημιουργήσει τρία μουσεία σε ιδιόκτητους χώρους στο χωριό του Αγίου Γεωργίου, δημιουργώντας μια εστία μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Συγκεκριμένα λειτουργούν, έχοντας μάλιστα μεγάλη επισκεψιμότητα, το Λαογραφικό και Νεοκλασικό Μουσείο, το Μουσείο Ενθυμημάτων του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ στον ίδιο χώρο υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που λειτουργεί ως εκκλησιαστικό μουσείο. Από το 2015 δημιουργήθηκε επιπλέον μια εκπαιδευτική αίθουσα στα πρότυπα της δεκαετίας του ’70 όπου διεξάγονται εκπαιδευτικά προγράμματα με τίτλο ’’Ανακαλύπτοντας τους Ανεμόμυλους του Οροπεδίου Λασιθίου’’ στο χώρο όπου η εκμετάλλευση της αιολικής ενέργεια απέκτησε μυθικές διαστάσεις. Σχολεία της Κρήτης αλλά και μεμονωμένες ομάδες, έπειτα από επαφή με την υπεύθυνη του προγράμματος, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το διαδραστικό αυτό πρόγραμμα.