Από την επίσκεψη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στον ιστορικό Κουμπέ

Την αξιοποίηση του ιστορικού Κουμπέ στην περιοχή Κορώνι Μαγαρά και τη μετατροπή του σε Πάρκο νερού και αναψυχής, προτείνει με παρέμβασή της η ομάδα τοπικής αυτοδιοίκησης Μασταμπά- Ατσαλένιου του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην παρέμβαση της, «το Ηράκλειο διαθέτει υπόγεια νερά, ποταμούς, πηγάδια, δεξαμενές και πηγές που άλλες πόλεις του κόσμου θα είχαν εκμεταλλευτεί αξιοποιώντας τα. Στο Μασταμπά, ο Κουμπές στο Κορώνι Μαγαρά είναι μια οθωμανική κρήνη σε τετράγωνο σχήμα με θόλο και καμάρες.

Διαθέτει νερό που τρέχει όλο το χρόνο και δίπλα του υπάρχει χώρος για να διαμορφωθεί σε χώρο αναψυχής για στιγμές δροσιάς τα καυτά καλοκαίρια που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Θεματικό πάρκο νερού για να μαθαίνουν τα παιδιά την αξία του. Θεματικό Πάρκο που θα συνδυάζει το μνημείο με το νερό και θα αποτελεί χώρο σχολικών εκδρομών, αναψυχής και δροσιάς.

εγκαταλελειμμένος ο  ιστορικός Κουμπές
Το μνημείο είναι εγκαταλελειμμένο στη φθορά του χρόνου

Προσεγγίζεται από δυο δρόμους με ευκολία.   Ένα μνημείο που είναι εγκαταλειμμένο και παρατημένο, εάν αναπαλαιωθεί με τη βοήθεια της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, μπορεί να ξαναγίνει χρήσιμος δημόσιος χώρος.

Στη κρήνη του Κορώνη Μαγαρά, πήγαιναν τα σχολεία, παλαιότερα, εκδρομή. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η πυκνοκατοικημένη περιοχή θα αποκτήσει ένα χώρο πολλαπλών χρήσεων, αναψυχής, πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.α. Θα μπορεί να λειτουργεί σαν πάρκο νερού, που με κατάλληλες διαμορφώσεις, δενδροφυτεύσεις και διάφορα φυτά να αποτελέσει μια μοναδική όαση! Σίγουρα θα αποτελέσει ένα οραματικό έργο για το Δήμο Ηρακλείου!

Αποκτά ιδιαίτερη σημασία η συντήρηση και οι επισκευές του μνημείου γιατί τώρα η κατάσταση είναι τραγική! Αποτελεί εστία μόλυνσης για τους περίοικους με τα στάσιμα νερά, τα βούρκα, τις λειχήνες και τα βρύα. Ο χώρος δεν είναι ούτε επισκέψιμος όπως είναι τώρα.

Η εγκατάλειψη οδηγεί ίσως και στην κατάρρευση ενός μνημείου του 17ου αιώνα, που για αιώνες αποτελούσε πηγή δροσιάς για τους ανθρώπους, τα ζώα και τα πουλιά.

Οι ρωγμές στους τοίχους, οι τρύπες, οι πεσμένες πέτρες, τα δέντρα που φυτρώνουν πάνω στη τοιχοποιία, τα σκουπίδια, τα καλάμια και τα πεταμένα κλαδιά προκαλούν θλίψη και δημιουργούν αισθήματα απαισιοδοξίας.

Οι λάσπες, τα βουρκιασμένα νερά, η μούχλα με την υγρασία από τα στάσιμα νερά απειλούν ακόμη και τη στατικότητα του.

Οι ζημιές στο μνημείο δεν είναι εύκολο να καταγραφούν. Απαιτείται καθαρισμός και οι ειδικοί αφού κάνουν τις κατάλληλες εκτιμήσεις θα πουν τι χρειάζεται η αποκατάσταση του και θα συντάξουν τις απαραίτητες μελέτες.

Για την υλοποίηση των παραπάνω, απαιτείται να εκπονηθούν μελέτες αναστήλωσης του μνημείου».