Ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει 4.000 κενές θέσεις

Μάγειρες, βοηθοί κουζίνας, λαντζέρηδες αλλά και αχθοφόροι, καμαριέρες, ανιματέρ, κηπουροί και καθαριστές, περιλαμβάνει η λίστα με τους  εργαζόμενους, από τρίτες χώρες που θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα  εντός της διετίας 2023-2024 προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος από τις κενές θέσεις που διαπιστώνονται στους κλάδους τουρισμού και επισιτισμού.

Ωστόσο, οι κυβερνητικές εξαγγελίες μοιάζουν με κοροϊδία, αν κρίνουμε τις θέσεις που εγκρίθηκαν για όλη την Κρήτη και είναι μόλις 280, ενώ οι κενές θέσεις υπερβαίνουν τις 4.000.

Το πρόβλημα είναι ότι ενώ οι ελλείψεις πανελλαδικά, σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς, ξεπερνούν τις 80.000, οι θέσεις που εγκρίθηκαν είναι λίγο παραπάνω από 9.000, δηλαδή σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν.

Όπως είπε στην «Π» ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, με τον οποίο είχαν συνάντηση στην Αθήνα, τους ενημέρωσε ότι μπορούν να έρθουν απο το Πακιστάν, την Ινδία και το Μπαγκλαντές, 150 καμεριέρες,100 κηπουροί και 30 ανιματέρ, ωστόσο μόνο οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου είχαν ζητήσει 1.400 θέσεις.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει 4.000 κενές θέσεις
Ο Ανδρέας Μεταξάς μιλά στην “Π”

Κικίλιας: “Δεν μας ζητήσατε κόσμο”

Η αιτιολόγηση του κ. Κικίλια για τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων που εγκρίθηκαν για το  νησί, που είναι  πολύ μικρότερος από άλλους προορισμούς, αφού για παράδειγμα για την Κέρκυρα ο αριθμός έφθασε τους 1.000, ήταν ότι οι αρμόδιοι φορείς στην Κρήτη αλλά και οι υπόλοιπες Ενώσεις δεν είχαν υποβάλλει κανένα σχετικό αίτημα.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι ξενοδόχοι βρίσκονται σε επαφή με γραφεία για τις προσλήψεις εργαζομένων από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να στηρίξει τον κλάδο και επιπλέον ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν υπάρχουν.

Είναι γνωστό ότι αυτό που ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία είναι:

  • Η επαναφορά της χρονικής ισχύος του επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους στα προ μνημονίων επίπεδα.
  • Η κήρυξη των κλαδικών συμβάσεων ως γενικώς υποχρεωτικές.
  • Η απονομή του εφάπαξ στην 20ετία όπως ήταν πριν την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.
  • Η επανένταξη όλων των ειδικοτήτων του κλάδου στα ΒΑΕ όπως ήταν πριν το 2011.
  • Η καθολική απόδοση της προϋπηρεσίας όπως προβλέπουν οι συμβάσεις.

Στη Βουλή

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την κήρυξη της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου ως γενικώς υποχρεωτική, πραγματοποίησαν 19 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως επισημαίνεται, στις 22 Μαρτίου 2023 υπεγράφη η Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, παρουσία εκπροσώπων του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου και της Ένωσης Ξενοδόχων.

Ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης
ο Ομιλος
Ο κ. Νίκος Κοκολάκης

Πέραν των ξενοδοχοϋπαλλήλων, η σύμβαση περιλαμβάνει και άλλα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, όπως είναι οι υπάλληλοι γραφείου, οι υπάλληλοι κράτησης και οι συντηρητές.

Επειδή, η μη κήρυξη της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου ως γενικώς υποχρεωτική έχει πολλές αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, κυρίως υπονομεύονται και παραβιάζονται θεμελιακά εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους που δεν προστατεύονται από ΣΣΕ, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να ενημερωθούν εάν προτίθεται να κηρύξει την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο νομό Ηρακλείου, ως γενικώς υποχρεωτική.