ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ Αγωνία τώρα για το Ηράκλειο

Σκληρές λεκτικές αντιπαραθέσεις, αποχωρήσεις, και αλλεπάλληλες εντάσεις καταγράφηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη Λότζια, με υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας και του Δήμου Ηρακλείου, και  αντικείμενο τα άμεσα έργα που θα πρέπει να δρομολογηθούν για την αντιπλημμυρική θωράκιση του ανατολικού Ηρακλείου που για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια έζησε τον εφιάλτη της πλημμύρας.

Από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης φάνηκε ότι η ατζέντα της συζήτησης μύριζε μπαρούτι, αφού μετά την  εισαγωγή που έγινε από τον αντιδήμαρχο Γ.Αναστασάκη ότι ξαναπιάνουμε το νήμα της συζήτησης από την τελευταία συνάντηση που έγινε προ διετίας για να δούμε ποια θέματα έχουν ωριμάσει, και τι αλλαγές πρέπει να γίνουν, η απάντηση που δόθηκε από υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας ήταν ότι “την ατζέντα την έβαλε η επικαιρότητα» και ότι «έχουμε αφήσει απαράδεκτα εδώ και δύο χρόνια τα μέτρα φλου”.

Ακολούθως ακούστηκαν σχόλια ότι «ήρθαμε να μαζέψουμε τα κομμάτια σας» και πολύ γρήγορα η σύσκεψη συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών αφού πρώτα αποχώρησαν από τη συνεδρίαση δύο στελέχη της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας ξεκαθαρίζοντας ότι έπρεπε να έχουν ενημερωθεί εγκαίρως για το περιεχόμενο της συζήτησης. Για αρκετή ώρα καταγράφηκε μια έντονη αντιπαράθεση σε σχέση με την κατανομή των ευθυνών και μια τεράστια δυσκολία να προχωρήσει διεξοδικά ο διάλογος για το τι πρέπει να ακολουθήσει.

Η βασική αιτία της δυσκολίας που καταγράφηκε στη συζήτηση συνδέεται με το γεγονός ότι  η διαχείριση του θέματος ενέχει μια απίστευτη επικάλυψη αρμοδιοτήτων σε σχέση με το ποιος κάνει τι και που, αφού άλλος έχει την ευθύνη για τον εθνικό δρόμο, άλλος έχει την ευθύνη για το αστικό δίκτυο, άλλος για τη ΒΙΠΕ…

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ Αγωνία τώρα για το Ηράκλειο
Ειδικότερα η πλευρά των υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας ξεκαθάρισε ότι πριν από ένα μήνα ανατέθηκε η μελέτη οριοθέτησης του Κατσαμπαδιανού ποταμού, η οποία για να ολοκληρωθεί θα χρειαστούν 18 μήνες. Με αυτό το δεδομένο υπάρχει ένα αντικειμενικά σοβαρό ζήτημα σε σχέση με το τι γίνεται στο μεσοδιάστημα που ακολουθεί και το πως το ανατολικό Ηράκλειο θα θωρακιστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη οριοθέτησης.

Αυτό που έγινε αποδεκτό από όλους ήταν η τοποθέτηση της Διευθύντριας Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΗ κ. Π.Τζαβλάκη η οποία σημείωσε ότι η τακτικότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι πια κομμάτι της καθημερινότητας μας και όλος ο σχεδιασμός θα πρέπει να οριοθετείται σε αυτό το πλαίσιο των αυξημένων αναγκών.

Στη διάρκεια της συζήτησης τονίσθηκε ακόμα ότι για να ληφθούν μέτρα στο μεσοδιάστημα που ακολουθεί, πρέπει να γίνει μια πολυεπίπεδη προσέγγιση και αξιολόγηση σε σχέση με τη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των ομβρίων τα συμπεριλαμβανομένης και της βιομηχανικής περιοχής και του άξονα της Εθνικής Οδού που οδηγεί στο αεροδρόμιο και της Ικάρου.

Για να γίνει ο σχεδιασμός σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός υπηρεσιών, που θα διαχειριστεί τα κενά της νομοθεσίας τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και να χαραχθεί ένας οδικός χάρτης ενεργειών των όσων πρέπει να ακολουθήσουν.

Στο πλαίσιο αυτό θα συγκληθεί άμεσα το επόμενο διάστημα μια νέα σύσκεψη στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν εκτός από το Δήμο τη ΔΕΥΑΗ, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και εκπρόσωπος της ΕΤΒΑ,  και ο Αερολιμενάρχης καταθέτοντας τις προτάσεις τους, για τις άμεσες λύσεις που θα πρέπει να δοθούν προκειμένου να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η ευάλωτη  περιοχή του ανατολικού Ηρακλείου.