Τρανταλλίδειο

Στα πρόθυρα υπογραφής μιας προγραμματικής συμφωνίας μέσα από την οποία αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για την αποκατάσταση του σπουδαίου κληροδοτήματος Τρανταλλίδη στην οδό Αγίου Τίτου βρίσκονται ο Δήμος Ηρακλείου και ο Δήμος Ρεθύμνου.

Αυτό  είναι το αποτέλεσμα πρόσφατης συνάντησης του αντιδημάρχου Δημοτικής Περιουσίας  Ρεθύμνου, κ. Γ.Σκορδύλη, με την αντιδήμαρχο Πολεοδομίας κ. Στέλλα Αρχοντάκη, με την οποία, αφού συμφώνησαν ότι δεν είναι δυνατό να παρατείνεται η εγκατάλειψη ενός τόσο σπουδαίου ιστορικού κτιρίου στην καρδιά της πόλης, κατέληξαν στην  απόφαση ότι ο πιο ευέλικτος τρόπος για την αξιοποίησή του είναι η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης.

 Όπως τονίζει η κ. Αρχοντάκη στην «Π» “αυτό που έχει σημασία είναι να δρομολογήσουμε έναν ευέλικτο τρόπο αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου, και στην κατεύθυνση αυτή η συμβολή του Δήμου Ρεθύμνου είναι επιβεβλημένη, ακριβώς επειδή το συγκεκριμένο κτίριο αποτελεί κληροδότημά του από τον αείμνηστο γιατρό Τρανταλλίδη”.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, όπως εξηγεί, πρόκειται να αναζητηθεί ένα συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε να αποκατασταθεί το κτίριο και να επαναχρησιμοποιηθεί  με χρήσεις που έχουν ως βασικό προσανατολισμό τον πολιτισμό.

Η ίδια εκτιμά ότι θα μπορούσε το κτίριο υπό προϋποθέσεις να αναστηλωθεί και με ίδιους πόρους, εάν διατηρηθεί το εξωτερικό κέλυφος και εσωτερικά ο χώρος διαμορφωθεί, με σιδεριές. Ωστόσο αυτό είναι ένα ζήτημα που θα εξεταστεί ενδελεχώς στην πορεία. Όπως σημειώνει, όταν το κτίριο διαμορφωθεί  αρχίσει να λειτουργεί και να αποδίδει, τότε ο Δήμος Ηρακλείου θα πληρώνει στον φυσικό κάτοχο του ακινήτου ένα ενοίκιο.

Ωστόσο, όπως τονίζει η κ. Αρχοντάκη, αυτό που μένει να διαμορφωθεί είναι η σύνταξη της προγραμματικής συμφωνίας, στην οποία θα έχει καθοριστική συμβολή η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη, δίνοντας τις συντεταγμένες για το πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.  Η κ. Αρχοντάκη σημειώνει ότι είναι σημαντικό να δοθεί λύση όσο το δυνατό ταχύτερα στο όλο θέμα, καθώς το κτίριο βρίσκεται σε κακή κατάσταση και απαιτεί τη λήψη μέτρων.

Όπως είναι γνωστό, το διατηρητέο κληροδότημα Τρανταλλίδη επί της Αγίου Τίτου έχει κυριολεκτικά “στοιχειώσει” στην πόλη, καθώς   τα  υποστηλώματα που είχαν τοποθετηθεί προ δεκαπενταετίας  έχουν πια χαλαρώσει και δεν είναι ικανά να προστατέψουν τη δημόσια ασφάλεια σε περίπτωση κατάρρευσης.   Από την πλευρά του Δήμου Ρεθύμνου τα τελευταία χρόνια  συγκροτήθηκε  ένα ίδρυμα για τη διαχείριση των κληροδοτημάτων και όλων των περιουσιακών στοιχείων που παραχώρησε με τη διαθήκη του το 1946 ο αείμνηστος Τρανταλίδης στον όμορο δήμο.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια προηγήθηκε  ένα  πινγκ πονγκ ευθυνών ανάμεσα σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται και να ανακυκλώνεται ένα πρόβλημα που από καθαρή σύμπτωση δεν έχει γίνει αιτία σοβαρού ατυχήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ανάμεσα στα άλλα προστίθενται σοβαρότατοι λόγοι πολιτικής προστασίας για την αποκατάσταση του Τρανταλλίδειου, το οποίο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της νεότερης ιστορίας της πόλης  και αν δε ληφθούν μέτρα να κινδυνεύει να χαθεί οριστικά.