Κοντά σε απόφαση για τον καταυλισμό

Ώρα μηδέν για τη μεταφορά του καταυλισμού της Νέας Αλικαρνασσού σε νέα θέση που έχει οριστεί πίσω από το Αστυνομικό Μέγαρο, την οποία καλείται να επικυρώσει στην αποψινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου με τη δημοτική Αρχή να ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι είναι η μόνη ρεαλιστική λύση που υπάρχει αφενός για ένα καλύτερο μέλλον και προοπτική των Ρομά και αφετέρου για να μην τιναχθεί στον αέρα η δρομολογούμενη επένδυση με τον ιδιώτη που εξελίσσεται σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που σβήνουν.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναμένεται να παρουσιαστεί όλο το πλαίσιο της πρότασης της Δημοτικής Αρχής αλλά και η αντιπρόταση που έχει κατατεθεί από την παράταξη “Συν Εργασία” με επικεφαλής τον Ευριπίδη Κουκιαδάκη.

Τι προβλέπει η πρόταση του Δήμου Ηρακλείου

Όπως είναι γνωστό η πρόταση της Λότζια προβλέπει την μετακίνηση του καταυλισμού πίσω από το Αστυνομικό Μέγαρο με την προοπτική να διαμορφωθούν εκεί δύο διαφορετικές γειτονιές που θα απορροφήσουν τους Ρομά που ζουν σήμερα στον καταυλισμό οι οποίοι έχουν ζητήσει να μπουν όρια στη χωροθέτηση των σπιτιών που θα διαμορφωθούν.

Όπως είναι γνωστό στο εσωτερικό του καταυλισμού υπάρχουν δύο διαφορετικές ομάδες Ρομά, ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν τριβές και στις συζητήσεις που έχουν γίνει με το Δήμο έχει καταγραφεί ένα φορτισμένο κλίμα ανάμεσα τους.

Με βάση τα στοιχεία της εισήγησης σε ότι αφορά στην καταγραφή του πληθυσμού, στον καταυλισμό σήμερα ζουν αθροιστικά 652 άτομα, που αντιστοιχούν σε 203 οικογένειες 189 άνδρες, 186 γυναίκες, 277 παιδιά. Από αυτούς 68 είναι έμποροι, στον ιδιωτικό τομέα εργάζονται 59 άτομα, στο δημόσιο τομέα απασχολούνται 46 άτομα, συλλέκτες παλιοσίδερων 7 άτομα, επαιτούν 7 άτομα και χωρίς δουλειά είναι 190 άτομα. Ο πληθυσμός του καταυλισμού χωρίζεται σε δύο ομάδες όπου στην πρώτη έχουν ενσωματωθεί 297 και στη δεύτερη 355 άτομα.

Ο καταυλισμός δε διαθέτει σύνδεση με ύδρευση δεν διαθέτει σύνδεση με ηλεκτρικό ρεύμα. Κάποιες κατοικίες εξυπηρετούνται με φωτοβολταϊκές διατάξεις ή γεννήτριες ρεύματος, ενώ απουσιάζει παντελώς δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και αντιπλημμυρική προστασία. Στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός της Λότζια είναι στο τμήμα του ακινήτου που θα αξιοποιηθεί για τη μετεγκατάσταση των Ρομά, να διαμορφωθούν δύο διαφορετικές γειτονιές.

Στη μία γειτονιά προβλέπεται να γίνουν  95 κατοικίες και στην άλλη 108 κατοικίες. Σε κάθε γειτονιά θα υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων όπου οι Ρομά θα συγκεντρώνονται και θα μπορούν να διοργανώνουν εκδηλώσεις για διάφορες δραστηριότητες. Επίσης θα υπάρχει αίθουσα διδασκαλίας για να γίνονται μαθήματα στο πλαίσιο του κοινωνικού φροντιστηρίου, ιατρείο στο οποίο θα παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες και γραφείο διαχείρισης, παιδική χαρά, υποσταθμός της ΔΕΗ, δίκτυα αποχέτευσης, πέρκολες, περιφράξεις και φυτεύσεις.

Τι προβλέπει η αντιπρόταση που κατέθεσε η «ΣυνΕργασία»

Παρά το γεγονός ότι αρχικά η παράταξη ΣυνΕργασία είχε διαφωνήσει με την εισήγηση της Λότζια προτείνοντας  να προκηρυχθεί ένα πρόγραμμα αντίστοιχο με αυτό που έγινε για τους πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν στον τόπο μας, το ESTIA, στη συνέχεια έκανε ένα βήμα πίσω αντιλαμβανόμενη την προσπάθεια που καταβάλλεται να μη χαθεί η επένδυση και συνδυαστικά με αυτή η διέξοδος που δίδεται στο πρόβλημα στέγασης των Ρομά.

Ωστόσο, κατέθεσε μια σειρά από παρατηρήσεις που μπορούν να ενσωματωθούν στην εισήγηση της Λότζια προτείνοντας από τη μια τη διασφάλιση καλύτερων σπιτιών και από την άλλη να μεγαλώσει η έκταση του διαθέσιμου χώρου στον οποίο θα μεταφερθούν οι Ρομά.  Επίσης ζητά να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη μετακίνηση του καταυλισμού, ενώ την ίδια στιγμή θέτει το μείζον θέμα του καθαρισμού της περιοχής στον οποίο περιγράφει ότι οι συνθήκες που επικρατούν στο χώρο είναι τραγικές και  απερίγραπτες.

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει, «αν και  βρίσκεται   σε  επαφή με την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου και  στη βορειοδυτική  πρόσοψη  του κλειστού γυμναστηρίου, που  αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές   αθλητικές  υποδομές της  πόλης  και της Κρήτης,     όπου  φιλοξενούνται  ήδη  σημαντικά  αθλητικά γεγονότα αλλά κυρίως  έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει ακόμη μεγαλύτερα, αν υπάρξει  συστηματική προετοιμασία, συνεργασία και  διάλογος  του  Δήμου και της  Περιφέρειας με τις αθλητικές Ομοσπονδίες.

Οφείλομε  μάλιστα   να επισημάνομε  ότι  σταθήκαμε  αρκετά   τυχεροί γιατί αποφύγαμε,   μέχρι σήμερα τουλάχιστον,   τον απόλυτο  διασυρμό της πόλης μας, γιατί δεν θέλησε κανείς να αναδείξει  το μπάχαλο που επικρατεί στον περιβάλλοντα χώρο του αστυνομικού μεγάρου και του κλειστού γυμναστηρίου.

Παρά το ότι  η δημοτική αστυνομία  κάνει ότι μπορεί με το ελάχιστο προσωπικό που έχει στη διάθεση της,  για τον καθαρισμό των ιδιωτικών  οικοπέδων, αποφεύγει για ευνόητους λόγους  να   επιβάλλει κυρώσεις στο Δήμο για τα Δημοτικά ακίνητα του.

Για την επιβεβαίωση της  επισήμανσης αυτής, θα σας παρακαλέσομε να επισκεφθείτε όλοι  τον προτεινόμενο χώρο αλλά και δειγματοληπτικά το δημοτικό ακίνητο, πέντε περίπου στρεμμάτων, το οποίο  βρίσκεται  ανατολικά της Λ. Καζατζίδη και δυτικά σε επαφή με την  εκκλησία  του Αγ. Φανουρίου- δηλαδή, ανάμεσα και πλησίον  στις δύο μεγαλύτερες πύλες εισόδου της Κρήτης –  το οποίο «κοσμείται» με  εκατοντάδες κυβικά μπάζων, οικοδομικών υλικών και κυρίως   σκουπιδιών, ορατά από όλους τους διερχόμενους, επί των  οποίων  έχει αναπτυχθεί  αυτοφυής  φρυγανώδης  και ξυλώδης  βλάστηση  και έτσι   εκτός από εστία μολύνσεως έχει μετατραπεί   και σε  εστία (προσάναμμα) επικίνδυνων  πυρκαγιών.

Παρά το ότι είναι ενημερωμένη έγγραφα και προφορικά   η δημοτική αρχή και η αρμόδια  δημοτική  υπηρεσία όλοι σφυρίζουν ως μη έδει αδιάφορα».