Ξεκάθαρη θέση πήρε η Κομισιόν και μέσω του αρμόδιου Επιτρόπου Ενέργειας Αρίας Κανιέτε, διαμηνύει στην ελληνική πλευρά ότι δεν προτίθεται να παρατείνει τη λειτουργία των ρυπογόνων μονάδων σε Λινοπεράματα και Αθερινόλακο στην Κρήτη, παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις της ΔΕΗ.
Πρόκειται για τις δύο μονάδες που η παύση της λειτουργίας τους συνδέεται απόλυτα με τη μεγάλη διασύνδεση Κρήτης- Αττικής, η οποία περνά κυριολεκτικά από σαράντα κύματα στον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Βρυξελλών.
Ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΥΖΑ Στέλιου Κούλογλου, ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά, ότι οι συγκεκριμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της Κρήτης δεν μπορούν να λειτουργήσουν πέραν της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή μετά την 31η Δεκεμβρίου 2019.
Η ελληνική πλευρά έχει πάρει εξαίρεση έως το τέλος του 2019 για τη λειτουργία των μονάδων, με το σκεπτικό ότι αποτελούν τμήμα ενός μικρού απομονωμένου συστήματος, το οποίο από το 2020 θα διασυνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας.
Μόνο που μέχρι στιγμής, μόνο το χρονοδιάγραμμα της μικρής διασύνδεσης (ηλέκτριση Κρήτης –Πελοποννήσου) είναι ορατό, το οποίο όμως δεν μπορεί να καλύψει το κενό που θα δημιουργήσει η παύση των επίμαχων μονάδων.
Οπως έγραψε χθες το cretalive για τη μεγάλη διασύνδεση, οι «παραφωνίες» συνεχίζονται χωρίς να μπορεί κανείς να προδικάσει την έκβαση της μάχης με το ΥΠΕΝ και τον ΑΔΜΗΕ και θεωρούν ότι η ΕΕ παίρνει σαφή θέση υπέρ της κυπριακής πλευράς (Εuroasia Interconnector).
Σύνδεση για Κρήτη-Αττική
Εξάλλου ο κ. Κανιέτε στην απάντησή του προς τον κ. Κούλογλου επισημαίνει ότι η Επιτροπή κινείται σύμφωνα με τον κανονισμό που διέπει τα έργα κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCI). «Το έργο προτάθηκε να ενταχθεί στα PCI από την Euroasia Interconnector Ltd, η οποία ως εκ τούτου είναι ο ανάδοχος του έργου.
Ο ανάδοχος συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των διαδικασιών για τα PCI και έως σήμερα το έργο έχει λάβει 16 εκατ. ευρώ για μελέτες από το πρόγραμμα Συνδέοντας την Ευρώπη σημειώνεται στην απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου.
Και προσθέτει: «Η Επιτροπή αναγνωρίζει τον κρίσιμο χαρακτήρα της ασφάλειας εφοδιασμού της Κρήτης, καθώς και την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου.
Συνεργάζεται με τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να επιταχύνει την υλοποίηση του έργου ως PCI και ειδικότερα του τμήματος Αθήνας – Κρήτης και να διασφαλίσει ότι η τεχνολογική λύση είναι οικονομικά αποδοτική και οικονομικά προσιτή για τους πολίτες».