Με στόχο τη μέγιστη δυνατή σύζευξη απόψεων, ξεκινά νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους μελετητές της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και του Σχεδίου Διαχείρισης των περιοχών Natura, την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους που καλούνται να βάλουν το αποτύπωμα τους στο νέο διαχειριστικό πλαίσιο που θα διέπει το 1/3 του νησιού μας στο οποίο εντάσσονται οι περιοχές Natura. Η συζήτηση ξεκινά στον απόηχο της προχθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που έβαλε «κόκκινες γραμμές» στην εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές Natura.
Παράλληλα έθεσε επιτακτικά και αδιαπραγμάτευτα το ζήτημα ότι η υπό διαβούλευση μελέτη θα πρέπει να λάβει απαραίτητα υπόψη της τις θεσμοθετημένες χρήσεις των ΣΧΟΟΑΠ τα οποία έχουν ξεκινήσει από την πλευρά των Δήμων. Στο πλαίσιο της συζήτησης αναδείχτηκε η ανάγκη τελική πρόταση που θα διατυπωθεί να ανταποκρίνεται στην προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος, στην στήριξη του πρωτογενή τομέα, στην ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και στην αξιοποίηση του τουριστικού μας προϊόντος.
Παράλληλα στο πλαίσιο των παρατηρήσεων που έγιναν επισημάνθηκε η ανάγκη, η μελέτη να διαπνέεται από ένα συνολικό όραμα σχεδιασμού της διαχείρισης ενός συστήματος προστατευόμενων περιοχών, που βρίσκεται σε μια ενιαία γεωγραφική ενότητα, είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής και της δραστηριότητας των Κρητικών, και ανήκει σε ένα εθνικό και ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών.
Ένα τέτοιο όραμα θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αφορά στην αποφυγή διάνοιξης νέων οδών εντός των περιοχών NATURA 2000, στον αποκλεισμό των εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από όλες τις Ζώνες χρήσεων γης, στην a priori επιλογή για αυστηροποίηση του καθεστώτος προστασίας στο σύνολο των εκτάσεων όπου υφίστανται οικότοποι με δενδρώδεις διαπλάσεις, στην πρόβλεψη για ενσωμάτωση καλών πρακτικών «φιλικού προς τα οικοσυστήματα σχεδιασμού» και λύσεων βασισμένων στη φύση σε έργα που θα επιτρέπονται εντός των Ζωνών χρήσεων γης.
Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ξυλούρης, αμέσως από την επόμενη μέρα της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου υπάρχει προγραμματισμός για μια νέα σειρά συναντήσεων ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές προκειμένου να γίνουν προσαρμογές της μελέτης στα πολεοδομικά σχέδια των Δήμων και να γίνει ο αναγκαίος συσχετισμός με τα ΣΧΟΟΑΠ. Θέλουμε να δούμε τι μπορεί να ενσωματωθεί στη μελέτη σε σχέση με τα όρια των ζωνών προστασίας τις χρήσεις γης και τα μελετώμενα Σχέδια Οικιστικής Οργάνωσης.
Κινητοποίηση στο Παλαίκαστρο Σητείας
Στο μεταξύ στο Παλαίκαστρο Σητείας πραγματοποιήθηκε μεγάλη κινητοποίηση στην οποία συμμετείχαν δεκάδες σύλλογοι επαγγελματιών, αγροτών, πολιτιστικοί, γονέων και κηδεμόνων από όλο το Δήμο Σητείας, εργαζόμενοι και μαθητές κάτοικοι του Παλαικάστρου. Όσοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση εξέφρασαν την αντίθεση τους στα όσα προβλέπει για την περιοχή τους η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) για τις περιοχές NATURA Ανατολικής Κρήτης που επιβάλλει ένας καθεστώς αυστηρών απαγορεύσεων της ανθρωπογενούς δραστηριότητας.
Στην κινητοποίηση συμμετείχε κλιμάκιο του ΚΚΕ της ΚΟ Λασιθίου με επικεφαλής τον Σ.Συμεωνίδη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Σητείας ο οποίος υποστήριξε ότι η επίμαχη μελέτη είναι συνέχεια ενός περιβαλλοντοκτόνου, αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου που διαμόρφωσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ώστε να προωθήσουν σχέδια που έχουν να κάνουν με την εμπορευματοποίηση της γης, ενός ενεργειακού σχεδιασμού που παραδίδει γη και ύδωρ στους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους να ξεκοκκαλίσουν το περιβάλλον για να γεμίσουν με κέρδη τα σεντούκια τους.