πρόσφυγες που ζουν στην Κρήτη θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν -Ελληνικά
Στα θρανία θα καθίσουν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί (φώτο αρχείου)

Το επόμενο βήμα για το προσφυγικό στην Κρήτη γίνεται με την έναρξη του προγράμματος HELIOS του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που ζουν στην Κρήτη θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν -Ελληνικά και θα δεχτούν στήριξη στην ανεύρεση κατοικίας, με στόχο την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία.

Μέσα από διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα επελέγη η Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ για την υλοποίηση του νέου προγράμματος. Έτσι, παράλληλα με την υλοποίηση του προγράμματος ESTIA- Στέγαση Αιτούντων Άσυλο στην Κρήτη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου με τοπικούς εταίρους την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ σε Ηράκλειο και Σητεία και τη Σύμπραξη Φορέων Χανίων στα Χανιά, ξεκινά το νέο πρόγραμμα που αφορά στην κοινωνική ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν εξάμηνα προγράμματα εκμάθησης -Ελληνικών και ανάπτυξης δεξιοτήτων σε εννέα συνολικά τμήματα, έξι στο Ηράκλειο, δύο στα Χανιά και ένα στη Σητεία, με μέγιστο εκτιμώμενο αριθμό συμμετεχόντων τα 180 άτομα, ηλικίας 16 έως 64 ετών. Οι πρόσφυγες για να ενταχθούν στα μαθήματα θα πρέπει να έχουν φροντίσει για την ανεύρεση κατοικίας, με τη βοήθεια στελεχών του προγράμματος.

ο διευθυντής της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ Γιώργος Ζερβός

Μιλώντας στην «Π» ο διευθυντής της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ Γιώργος Ζερβός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα ένταξης, όχι μόνο κατάρτισης, ενώ κρύβει μια ολόκληρη φιλοσοφία.

«Στη διάρκεια της εκπαίδευσης ο ωφελούμενος εκτός από την εκμάθηση της  ελληνικής γλώσσας θα έρθει σε επαφή και με τον ελληνικό πολιτισμό».

Νέες θέσεις εργασίας

Για την υλοποίηση του προγράμματος αναρτήθηκαν χθες στην ιστοσελίδα της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ (www.ploigos-ea.gr) τέσσερις Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πρόσληψη συνολικά 14 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων, που θα απασχοληθούν στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στη Σητεία.

Πρόκειται για διοικητικό- οικονομικό προσωπικό, στελέχη στέγασης, νηπιαγωγούς για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών όσων παρακολουθούν τα μαθήματα ελληνικών και διερμηνείς.

Το πρόγραμμα HELIOS

Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης: Το πρόγραμμα HELIOS είναι ένα πρόγραμμα ένταξης που υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τους εταίρους του, με την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το πρόγραμμα HELIOS στοχεύει στην ένταξη των επωφελούμενων στην ελληνική κοινωνία μέσω της προώθησης της αυτόνομης διαβίωσης και συγκεκριμένα μέσω: α) υποστήριξης για εύρεση αυτόνομης κατοικίας β) μαθημάτων ένταξης γ) δραστηριοτήτων σχετικά με την εργασιακή απασχόληση με σκοπό την ενίσχυση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

Σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές και έμπειρους φορείς – συνεργάτες, μέσω του προγράμματος HELIOS, ο ΔΟΜ στοχεύσει στην προώθηση της ένταξης των επωφελούμενων της διεθνούς προστασίας στην ελληνική κοινωνία, οι οποίοι διαμένουν σε προσωρινές δομές φιλοξενίας, μέσω των παρακάτω ενεργειών:

  • Μαθήματα ένταξης: Διεξαγωγή μαθημάτων ένταξης σε κέντρα ένταξης και μάθησης  σε όλη τη χώρα. Κάθε κύκλος μαθημάτων θα έχει διάρκεια 6 μηνών και θα περιλαμβάνει ενότητες σχετικές με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, τον πολιτιστικό προσανατολισμό, τον βαθμό ετοιμότητας για εργασία κι άλλες δεξιότητες.
  • Στήριξη στέγασης: Στήριξη επωφελούμενων για ανεξάρτητη στέγαση σε διαμερίσματα με ενοικίαση στ’ όνομά τους, παρέχοντάς τους εισφορές για τις δαπάνες ενοικίασης και μετακόμισης και δικτύωση με ιδιοκτήτες διαμερισμάτων.

Στήριξη της απασχόλησης: Πρόβλεψη για ευκαιρίες ατομικής απασχόλησης και ενίσχυση της εργασιακής ετοιμότητας, μέσω της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, της πρόσβασης σε πιστοποιήσεις σχετικές με την εργασία και της δικτύωσης με πιθανούς εργοδότες.

  • Παρακολούθηση της διαδικασίας ένταξης: Τακτική αξιολόγηση της προόδου ένταξης των επωφελούμενων, ώστε να διασφαλιστεί ότι βρίσκονται σε θέση να διαπραγματευτούν επιτυχώς με τις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος HELIOS και ότι θα μπορέσουν να ζήσουν αυτόνομοι στην Ελλάδα.
  • Ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων υποδοχής: Διοργάνωση workshops, δραστηριοτήτων και events και διεξαγωγή μίας πανελλήνιας καμπάνιας ενημέρωσης, ώστε να δημιουργηθούν ευκαιρίες αλληλεπίδρασης μεταξύ των φιλοξενούμενων και της κοινωνίας υποδοχής, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.