Από κοινού δράσεις για την τόνωση της επιχειρηματικότητας προχωρούν ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου και ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου.
Σκοπός των δύο φορέων είναι οι επισκέπτες της πόλης να κατεβαίνουν στο κέντρο πραγματοποιώντας στοχευμένες επισκέψεις και γνωρίζοντας τόσο τον πολιτισμό της πόλης και την παράδοση της όσο όμως και τις δυνατότητες που υπάρχουν στην αγορά. Στο πλαίσιο μάλιστα, της πλειάδας των δράσεων που παρουσιάζονται, αύριο στην αίθουσα Καρούζου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου παρουσιάζεται ένα νέο περιοδικό με τίτλο “Walk in the city” που στοχεύει να προβάλει τις τοπικές επιχειρήσεις, όπως επίσης και να τονώσει την τοπική αγορά.
Το νέο περιοδικό προβλέπεται να φθάνει στα χέρια των επισκεπτών ως ένας «οδικός χάρτης» κουλτούρας, πολιτισμού, διασκέδασης, αλλά και κατανάλωσης στο κέντρο της πόλης. Στόχευση όλων είναι να μην υπάρχουν οι λεγόμενοι «αδέσποτοι» επισκέπτες στην καρδιά της πόλης, αλλά επισκέπτες που έχουν από πριν λάβει πληροφορία, την οποία θεωρούν ενδιαφέρουσα κι επισκέπτονται στοχευμένα την καρδιά της πόλης.
Όλα αυτά συμβαίνουν βέβαια σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους για την επιχειρηματικότητα, που ούτε η περίοδος των εκπτώσεων, αλλά ούτε όμως και οι μεμονωμένες δράσεις από πλευράς επιχειρηματιών έχουν κατορθώσει να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα. Η κατάσταση που παρουσιάζει το κέντρο είναι τραγική και σε μεγάλο βαθμό «εχθρική» λόγω των έργων, σε σημείο που έχει απομακρύνει από το κέντρο όχι μόνο τους επισκέπτες, αλλά και τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης.
Η στάση της δημοτικής Αρχής παράλληλα, μέσα σε αυτό το δυσχερές σκηνικό να ανοίξει «πόλεμο» με τους ιδιοκτήτες καφέ, εστιατορίων και μπαρ, απομακρύνοντας από παράνομες κατασκευές, έως όμως και τέντες, έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ των προβλημάτων.
Πολλοί από τους ιδιοκτήτες των καφέ στην καρδιά της πόλης αναφέρονται σε μια προσπάθεια που δεν έχει κανένα όραμα για το κέντρο, εκτός από την καταστροφή της επιχειρηματικότητας. Ιδιοκτήτες υποστηρίζουν μάλιστα, πως και οι ίδιοι επιθυμούν μια κατάσταση νομιμότητας, με την προϋπόθεση ωστόσο, πως αυτή θα περιλαμβάνει έναν ευρύτερο σχεδιασμό κι ένα σαφές πλαίσιο. Όπως τονίζουν μάλιστα, υπάρχουν πολλές ασάφειες στο νομικό πλαίσιο, με κάποιες επιχειρήσεις να έχουν άδεια για τις τέντες τους και κάποιες άλλες να μην μπορούν για άγνωστο λόγο να αιτηθούν άδεια καν.
«Αν σε κάθε πόλη απλά εφαρμόζονταν ο νόμος δεν θα υπήρχε ανάγκη για εκλογή δημάρχου και Δημοτικής Αρχής, θα εκλέγαμε ρομπότ» υποστηρίζουν πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων χαρακτηριστικά, κάνοντας σαφές πως δεν τάσσονται κατά της νομιμότητας, αλλά υπέρ ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού οράματος για την πόλη συνολικά.