Ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης συγκροτούν οι Δήμοι Ηρακλείου και Χερσονήσου για την εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων για την ανέγερση του νέου Καλλιτεχνικού και Μουσικού Σχολείου, καθώς το κόστος των νέων σχολικών συγκροτημάτων είναι δυσβάσταχτο με βάση το κτηριολογικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας.
Το κρίσιμο αυτό θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στους δύο Δήμους με τη συμμετοχή και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου όλοι συμφώνησαν ότι ο χώρος στον οποίο σήμερα φιλοξενούνται το Καλλιτεχνικό και το Μουσικό Σχολείο, στην πρώην Βάση Γουρνών, είναι ακατάλληλος και δεν μπορούν να παραμείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όπως είναι γνωστό, ο σχεδιασμός που έχει δρομολογηθεί προβλέπει ότι τα δύο σχολεία θα στεγαστούν σε δύο νέα σχολικά συγκροτήματα που θα ανεγερθούν στο πρώην στρατόπεδο Γιακουμάκη όπου σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παιδείας, Αντώνη Περισυνάκη, μπαίνει στην τελική ευθεία η πολεοδομική τακτοποίησή του.
Όπως είναι γνωστό, με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει στο ακίνητο αυτό, θα διατεθούν από 10 στρέμματα στο κάθε σχολείο. Ωστόσο, αυτό το οποίο προβληματίζει τους δύο Δήμους Ηρακλείου και Χερσονήσου είναι ότι με βάση το κτηριολογικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, το κάθε σχολείο για να λειτουργήσει απαιτεί στεγασμένο χώρο 7.500 τετραγωνικών μέτρων.
Πρόκειται για τεράστια κτιριακή επιφάνεια που για να ανεγερθεί και να ολοκληρωθεί με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου απαιτείται να εξασφαλιστούν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο το Καλλιτεχνικό όσο και το Μουσικό Σχολείο είναι δομές που καλύπτουν ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου.
Ωστόσο, επειδή από το Δήμο Ηρακλείου προέρχεται πληθυσμιακά ο μεγαλύτερος αριθμός μαθητών, επωμίζεται και το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης. Όμως, είναι σαφές ότι, επειδή η κάνουλα των χρηματοδοτήσεων για τα σχολικά κτήρια είναι κλειστή, οι Δήμοι Ηρακλείου και Χερσονήσου αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να μπορέσουν να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα για τις ανάγκες των παιδιών που θα πρέπει επιτέλους να αποκτήσουν ένα κτήριο αντάξιο των σημερινών εκπαιδευτικών απαιτήσεων.
Ο κ. Περισυνάκης τονίζει ότι με βάση τις οδηγίες του υπουργείου η κατασκευή των σχολείων με τις προδιαγραφές του Υπουργείου είναι φαραωνικά έργα και θα πρέπει να γίνει σαφές ότι οι Δήμοι δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το οικονομικό βάρος και το αρμόδιο υπουργείο οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Ο ίδιος σημειώνει ότι, ειδικά ο Δήμος Ηρακλείου που βιώνει οδυνηρά την οξύτητα του προβλήματος της σχολικής στέγης, καθώς ενοικιάζει αίθουσες για 27 νηπιαγωγεία, 2 Δημοτικά Σχολεία και το 3ο ΕΠΑΛ, είναι αποφασισμένος να βοηθήσει με κάθε τρόπο την αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης του Καλλιτεχνικού και του Μουσικού Σχολείου, αντιλαμβανόμενος ότι οι σημερινές συνθήκες στέγασής του ασφαλώς δεν είναι οι κατάλληλες και ούτε είναι λογικό να μετατίθεται συνεχώς το ζήτημα της απόκτησης μόνιμης σχολικής στέγης που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί.