αναχαίτιση των πλειστηριασμών
Θέσεις και προτάσεις για την αναχαίτιση των πλειστηριασμών καταθέτουν παραγωγικοί φορείς του Ηρακλείου.

Έτοιμοι να φθάσουν ακόμα και στο Υπουργείο σε μια προσπάθεια να διασώσουν τις επιχειρήσεις και τις περιουσίες τους από τις τράπεζες, είναι οι παραγωγικοί φορείς του Ηρακλείου, που ζητούν από την κυβέρνηση μια καθαρή θέση για το ζήτημα.

Με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, την οποία ωστόσο ακολούθησαν και οι υπόλοιποι φορείς, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη χθες, από την οποία προέκυψε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο θέσεων και προτάσεων για τη φλέγουσα κατάσταση των πλειστηριασμών.

Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της σύσκεψης, από τη μία πλευρά οι τράπεζες δείχνουν πλήρη απροθυμία ουσιαστικού συμβιβασμού με τις επιχειρήσεις και από την άλλη η κυβέρνηση παρουσιάζει το πιο σκληρό της πρόσωπο ενάντια σε όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Χαρακτηριστικά μάλιστα σχολιάστηκε η απουσία όλων των κυβερνητικών βουλευτών του Ηρακλείου από τη σύσκεψη, η οποία χαρακτηρίστηκε εσκεμμένη, αφού εκτιμήθηκε ότι συνδέεται με μια σταθερά νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, η οποία συγκαλύπτεται πίσω από το προσωπείο της υποτιθέμενης «Αριστεράς».

Αναφέρεται ότι στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου, του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Φοινικιάς – Μαλάδων, του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, της Ένωσης Φοροτεχνικών και του Εργατικού Κέντρου.

Οι εκπρόσωποι των φορέων συμφώνησαν σε ένα συγκεκριμένο υπόμνημα για τους πλειστηριασμούς, τονίζοντας πως αν δεν υπάρξει κάποια συγκεκριμένη πολιτική παρέμβαση, το επόμενο βήμα θα είναι να προχωρήσουν σε ακόμα δυναμικότερες κινητοποιήσεις, αλλά και σε «απόβαση» στο Υπουργείο σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση.

Όπως τόνισαν οι συμμετέχοντες, το ζήτημα σχετίζεται πλέον με την επιβίωση των επιχειρήσεων και όχι με τη γιγάντωση τους, καυτηριάζοντας για πολλοστή φορά την πρόθεση της κυβέρνησης να καταστρέψει ηθελημένα ακόμα και το τελευταίο κύτταρο παραγωγικότητας.  Υπόμνημα: Μια σειρά 8 θέσεων καταθέτουν στο υπόμνημά τους οι παραγωγικοί φορείς.  Συγκεκριμένα στο πλαίσιο των θέσεων τους αναφέρουν μεταξύ άλλων:

  1. Προστασία της πρώτης κατοικίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με βασικό κριτήριο την ανάλυση εισοδηματικής ικανότητας του δανειολήπτη.
  2. Προστασία της πρώτης κατοικίας εμπορικής ή αντικειμενικής (ότι είναι μικρότερο) αξίας έως 200.000 ευρώ.
  3. Προστασία της επαγγελματικής στέγης και τόσο για οικονομικούς λόγους όσο και για κοινωνικούς λόγους.
  4. Προστασία της επαγγελματικής στέγης εμπορικής ή αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 50.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. Δυνατότητα μεταβίβασης των εταιρικών μεριδίων σε συγγενή α’ βαθμού (γονική παροχή).
  5. Προστασία των παγίων των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα όταν αυτά αποτελούν μοναδικό μέσο διατήρησης και αναπαραγωγής της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  6. Δυνατότητα εξαγοράς ή άμεσης επαναγοράς του δανείου που έχει αποδοθεί σε ταμεία, distress funds.
  7. Απαλοιφή υπολοίπων οφειλής έπειτα από οικειοθελή και συνενωτικό πλειστηριασμό ακινήτου ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες έχει υπάρξει προσημείωση.
  8. Ειδική μέριμνα προστασίας για τους εγγυητές, συνοφειλέτες, επαγγελματίες συνταξιούχους σε περίοδο κρίσης όταν δεν τεκμαίρεται επί της αρχής δολιότητα στη μη αποπληρωμή οφειλών.