Κλειστά τα σφαγεία μέχρι 28/1 – Ζώνες επιτήρησης και έλεγχοι στα κοπάδια

Κλειστά μέχρι τις 28 Ιανουαρίου θα παραμείνουν τα σφαγεία μετά το κρούσμα ευλογιάς που εντοπίστηκε σε κοπάδι στον Μαδέ του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, μιλώντας στο Patris.gr, τόνισε ότι έχουν δημιουργηθεί ζώνες 3 και 10 χιλιομέτρων προστασίας και επιτήρησης, προκειμένου να γίνει έλεγχος στα κοπάδια και να διαπιστωθεί αν υπάρχει διασπορά.

Ο κ.Τζεδάκης κάλεσε τους κτηνοτρόφους για μία ακόμη φορά να δείξουν υπευθυνότητα στην τήρηση των μέτρων και να συνεργαστούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να μην υπάρξει εξάπλωση της ζωονόσου.

«Ζητάμε συνεργασία, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, που είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με τους κτηνοτρόφους μας. Έτσι και τώρα ατομικά και συλλογικά ο καθένας, προστατεύοντας τη δική του εκμετάλλευση, προστατεύει συνολικά το ζωικό κεφάλαιο της Κρήτης. Όλοι μαζί λοιπόν, προς αυτή την κατεύθυνση να μπορέσουμε να ξεμπερδέψουμε γρήγορα από αυτή τη δοκιμασία»

Από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ηρακλείου Σοφία Λαμπρινίδη, αναφέρθηκε σε όλα τα μέτρα και ανακοίνωσε πως «πρώτη επιτήρηση απέβη αρνητική, δηλαδή στον πρώτο έλεγχο που έγινε την Τρίτη στην ζώνη των 3 χιλιομέτρων δεν βρέθηκε άλλο κρούσμα, στοιχείο που είναι θετικό και για τη συνέχεια».

Δυστυχώς η μετάδοση της νόσου γίνεται πάρα πολύ εύκολα.Όποιος έρθει σε επαφή με προσβεβλημένα ζώα μπορεί να μεταφέρει τον ιό ακόμα και με τα παπούτσια του! Για τον λόγο αυτό οι έλεγχοι από τα ειδικά κλιμάκια γίνονται με ειδικές στολές απολυμαντικά ενώ όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Τζεδάκης, το συνεργείο μετά τον έλεγχο χρησιμοποιεί απολυμαντικά ενώ ακόμα και το όχημα πλένεται με πλυστικά μηχανήματα προκειμένου να μη μεταφερθεί η νόσος από τις ρόδες του.

Η νόσος της ευλογιάς επιβιώνει στα φερτά αντικείμενα για 6 ολόκληρους μήνες, σε αντίθεση με τον ιό της πανώλης που επιβίωνε μόλις για 3 με 4 μέρες, ενώ ο χρόνος επώασής του είναι 21 μέρες.

Παρά το γεγονός ότι γίνονταν απολυμάνσεις στο λιμάνι, στα φορτηγά που μετέφεραν ζωοτροφές, η ευλογιά των προβάτων έφτασε στην Κρήτη παρά τα μέτρα που είχαν παρθεί από την υποστελεχωμένη υπηρεσία.

Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, οδηγούνται προς σφαγή τα 250 ζώα του κτηνοτρόφου που εντοπίστηκε το κρούσμα ευλογιάς.

Σύμφωνα με την απόφαση που λήφθηκε από την Κτηνιατρική Υπηρεσία ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

1 Απαγορεύεται η έξοδος από τα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ζώντων αιγοπροβάτων, μη εδώδιμων προϊόντων των αιγοπροβάτων.

2. Απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες αιγοπροβάτων σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

3. Απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων από τις συνήθεις περιοχές βόσκησης και προσέγγιση στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης που έχουν ορισθεί.

4. Επιτρέπεται η σφαγή των αιγοπροβάτων στο πλησιέστερο σφαγείο όταν λήξει η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για σφαγή και μετά από άδεια της αρμόδιας Κτηνιατρικής αρχής.