ΑΓΙΟΣ-ΣΥΛΛΑΣ

Διέξοδο σε ένα βαθύ κοινωνικό ζήτημα που αφορά στο ξεκαθάρισμα σημαντικών εκτάσεων, οι οποίες, αν και ανήκουν στο Δήμο Ηρακλείου, ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου να καταπατηθούν για ολόκληρες δεκαετίες, δρομολογεί η Λότζια μέσα από την προώθηση ειδικής τροπολογίας προς τη Βουλή. Πρόκειται κυρίως για αγροτικά ακίνητα και όχι μόνο, τα οποία αποτελούν περιουσία του Δήμου.

Τα ακίνητα αυτά ποτέ δεν μπήκαν σε κάποιο σχέδιο αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας και καταπατάθηκαν. Στις εκτάσεις αυτές σήμερα έχουν χτιστεί σπίτια, ή επαγγελματικοί χώροι, και οι άνθρωποι που ζουν εκεί έρχονται σε επαφή με τον Δήμο Ηρακλείου, από τον οποίο ζητούν να αγοράσουν τις εκτάσεις αυτές που έφτασαν στα χέρια τους από τις προηγούμενες γενιές. Ωστόσο, οι σημερινοί χρήστες των εκτάσεων αυτών εκφράζουν την επιθυμία να αγοράσουν τα εν λόγω ακίνητα και να κατοχυρώσουν ιδιοκτησιακά τις εκτάσεις στις οποίες έχουν χτίσει τα σπίτια τους ή την επαγγελματική στέγη τους.

Η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Στ. Αρχοντάκη - Καλογεράκη
Εδώ όμως υπάρχει πρόβλημα, όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας  και εντεταλμένη σύμβουλος της Δημοτικής Περιουσίας Στ. Αρχοντάκη Καλογεράκη, το οποίο μπορεί να λυθεί μόνο μέσα από σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα πρέπει να ψηφιστεί στη Βουλή. Όπως εξηγεί, υπήρχε ένας παλαιότερος νόμος που έδινε τη δυνατότητα στους ΟΤΑ, να προχωρήσουν στην εκποίηση δημοτικών ακινήτων σε καταπατητές.

Ωστόσο, ο νόμος ίσχυσε για μια διετία, άρα σήμερα δεν υπάρχει καμία νομική φόρμουλα που θα επέτρεπε να προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία. Για τον σκοπό αυτό, όπως τονίζει η αντιδήμαρχος, είναι σημαντική η συμβολή των βουλευτών στην προσπάθεια αποκατάστασης του κοινωνικού αυτού θέματος, που η ίδια εκτιμά ότι ο συγκεκριμένος τρόπος επίλυσής του είναι μονόδρομος.

Το θέμα σε ό,τι αφορά το Δήμο Ηρακλείου προέκυψε μετά την κατάθεση των δηλώσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ όπου αποκαλύφθηκε ότι η ακίνητη περιουσία του Δήμου στην ενδοχώρα είναι σε ποσοστό 50-60% καταπατημένη. Αυτό επιβεβαιώθηκε από το γεγονός ότι για τα ίδια ακίνητα υπήρχε επικάλυψη  στις δηλώσεις ιδιοκτησίας.

Ασφαλώς το ότι ο Δήμος έχει στα χέρια του τίτλους ιδιοκτησίας τον καλύπτει απόλυτα για την κατοχύρωση των ακινήτων του. Ωστόσο, όπως εξηγεί η κα Καλογεράκη, τίθεται ένα σοβαρότατο ζήτημα για τους καταπατητές στους οποίους ο Δήμος, σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να απαντήσει με πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής.

Ομως  ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς τους καταπατητές βρίσκεται επάνω στα χωράφια και τα ακίνητα αυτά εδώ και δεκαετίες, έχει χτίσει σπίτια, έχει καλλιεργήσει τη γη. Άρα λοιπόν δεν είναι καθόλου απλό ζήτημα ο Δήμος να αρχίσει να τους βγάζει από τα σπίτια τους ή να βγάζει στο σφυρί τις εκτάσεις αυτές. Το πιο λογικό είναι να επανέλθει νομικά  η δυνατότητα πώλησης δημοτικών εκτάσεων σε ανθρώπους που μακροχρόνια έχουν καταπατητές όπως άλλωστε προβλεπόταν από τον νόμο 1080/80 που στην πορεία καταργήθηκε.

Πού βρίσκονται  οι μεγάλες καταπατήσεις των εκτάσεων  Δήμου  Ηρακλείου

Σε ποσοστό έως και 60% έχουν καταπατηθεί κυρίως στην ενδοχώρα του Δήμου Ηρακλείου αγροτικά δημοτικά ακίνητα τα οποία βρίσκονται στις περιοχές της Σύλλαμου, του Αη Βλάσση, των Βασιλειών, ενώ μεγάλο είναι το εύρος των καταπατήσεων και στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού.

Οι καταπατήσεις αυτές άρχισαν πριν από δεκαετίες, όταν το κράτος είχε παραχωρήσει στις πρώην κοινότητες μεγάλες εκτάσεις με σκοπό να  δημιουργηθούν εκεί σχολεία, κοινόχρηστοι χώροι και υποδομές για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού. Ωστόσο, οι τότε κοινότητες δεν έδειξαν το απαιτούμενο ενδιαφέρον  για την περιφρούρηση και την αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών, με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα να αρχίσουν οι καταπατήσεις.

Έτσι οι εκτάσεις παρά το γεγονός ότι ήταν δημοτικές, πέρασαν στα χέρια καταπατητών. Υστερα, η μία γενιά άφηνε τη γη στην επόμενη και με τον τρόπο αυτό χτίστηκαν σπίτια και καλλιεργήθηκαν εκτάσεις στα χέρια ιδιωτών. Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι παραδέχονται ότι είναι καταπατητές, ζητούν από τον Δήμο να τους δώσει τη δυνατότητα να αγοράσουν τις εκτάσεις αυτές, ώστε να διασφαλίσουν τίτλο ιδιοκτησίας. Από την πλευρά της η κα Αρχοντάκη σημειώνει ότι το αίτημα αυτό πρέπει να ικανοποιηθεί, καθώς και στο παρελθόν είχε τη δυνατότητα ο Δήμος να αποκαθιστά τέτοιας φύσεως προβλήματα μέσα από την πώληση ακινήτων.