Τον άσσο από το μανίκι του για το πώς το νερό των Μαλίων θα φτάνει χωρίς τις απώλειες σε ποσοστό 45% στο Ηράκλειο, και χωρίς να γίνει αντικατάσταση του κατεστραμμένου αγωγού από τον οποίο διέρχεται, βγάζει μιλώντας στην «Π» ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζ.Δοξαστάκης, ο οποίος εκφράζει παράλληλα την αγωνία του για τα χειρότερα που έρχονται με φόντο τη δραματική εικόνα της λειψυδρίας, σημειώνοντας ότι είναι αδιανόητο να μην έχει συγκληθεί ακόμα μια ευρεία σύσκεψη για τη διαχείριση της ακραίας αυτής κατάστασης.
«Τι άλλο πρέπει να περιμένουμε, για να αποφασίσουμε τη λήψη άμεσων μέτρων που θα μας επιτρέψουν να διαχειριστούμε τη νέα τουριστική σεζόν», τονίζει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, ο οποίος σημειώνει παράλληλα ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί την αναβολή που καταγράφεται σε σχέση με τη σύγκληση μιας ευρείας σύσκεψης στην περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου που θα ορίσει κανόνες και πλαίσιο για τη διαχείριση του νερού».
Πώς θα προχωρήσουμε αν δεν υπάρχει σχέδιο
Ο δήμαρχος σημειώνει ότι η σύγκληση μιας ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών μπορεί να δώσει διέξοδο και λύση σε μια σειρά κρίσιμα ζητήματα, με τα οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι, τα οποία δεν μπορούμε να περιμένουμε να ξεκινήσει η νέα τουριστική σεζόν για να δούμε πώς θα το διαχειριστούμε.
Για παράδειγμα, όπως αναφέρει, ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το Ηράκλειο είναι να βρει χρήματα και να δρομολογήσει την αντικατάσταση αλλά και τη μετατόπιση του κεντρικού αγωγού των γεωτρήσεων των Μαλίων που αποτελεί κεντρική πηγή τροφοδοσίας νερού για την πόλη.
– Πρόταση Δοξαστάκη για διοχέτευση των γεωτρήσεων Μαλίων στο φράγμα
Ο κ. Δοξαστάκης σημειώνει ότι επειδή το όλο εγχείρημα είναι κοστοβόρο και έχει τις δυσκολίες του θα μπορούσε να γίνει μια διαφορετική διαχείριση. Συγκεκριμένα θα μπορούσε το νερό των γεωτρήσεων των Μαλίων να συνδεθεί με ένα δίκτυο αγωγών που θα οδηγεί το νερό στο φράγμα Αποσελέμη και από εκεί θα μπορούσε να παίρνει το νερό το Ηράκλειο.
Αυτή η λύση, όπως τονίζει ο δήμαρχος, είναι ρεαλιστική και σίγουρα λιγότερο κοστοβόρα, αφού το Ηράκλειο με τον τρόπο αυτό μπορεί εύκολα να πάρει νερό και παράλληλα να δώσει οριστικό τέλος στις απώλειες που σήμερα καταγράφονται από το σημερινό αγωγό, από όπου χάνεται το 45% του νερού…
Ο ίδιος τονίζει ότι και αυτό το ζήτημα και τόσα άλλα είναι κρίσιμο να συζητηθούν στο πλαίσιο μιας μεγάλης συζήτησης που πρέπει να γίνει για το νερό, μέρος της οποίας είναι να δοθούν απαντήσεις σε σχέση με τα συνοδά έργα του φράγματος Αποσελέμη που δεν έγιναν ποτέ…
Στην περιοχή του φράγματος δρόμοι καταρρέουν και δεν αποκαθίστανται… βιολογικοί καθαρισμοί των γειτονικών οικισμών ακόμα δεν έχουν κατασκευαστεί, βασικά έργα υποδομής έμειναν στα χαρτιά και στα λόγια… Ο τόπος αυτός έχει πληρώσει το βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός τόσο επιβαρυντικού έργου, από το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει δει ίχνος ανταποδοτικότητας.
Ο παρακαμπτήριος οδός Ποταμιών εμφανίζει συνεχείς καταπτώσεις που δεν έχουν αντιμετωπισθεί. Υπάρχει βέβαιος κίνδυνος να καταρρεύσει μεγάλο τμήμα πρανούς και να κλείσει οριστικά ο δρόμος. Επιπρόσθετα οι διατομές του δρόμου που κατασκευάστηκε λόγω του Φράγματος Αποσελέμη, είναι μεγάλες με αποτέλεσμα πολλές περιουσίες πλέον να έχουν δυσχερή πρόσβαση στο δρόμο αυτό».
Ένα ακόμα θέμα – «φωτιά» που εντοπίζεται, σύμφωνα με το δήμαρχο, είναι ότι «δεν υπάρχουν Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) για τους οικισμούς που βρίσκονται ανάντι και κατάντι του Φράγματος». Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, ποτέ δεν υλοποιήθηκε μια τόσο αυτονόητη και ζωτικής σημασίας δέσμευση, που ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πόσο κομβική είναι για την τοπική πραγματικότητα.
Όλα αυτά τα ζητήματα είναι κομβικά για το Δήμο, τονίζει ο κ. Δοξαστάκης, ο οποίος σημειώνει ότι σχεδιάζει να προκαλέσει συνάντηση με τους βουλευτές του νομού για όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν να μετατίθενται συνεχώς για το μέλλον…