Αν ήταν κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι που ο χρήστης του καλείται να ξεπεράσει εμπόδια που ξεπροβάλλουν ξαφνικά στο διάβα του για να περάσει στην επόμενη πίστα, ίσως και να είχε πλάκα. Δεν έχει όμως καθόλου πλάκα να κινείσαι επί του περίφημου ΒΟΑΚ της Κρήτης και οι διερχόμενοι οδηγοί να καρδιοχτυπούν να φθάσουν σώοι στον προορισμό τους, καθώς, εκτός όλων των άλλων γνωστών προβλημάτων, θα πρέπει να αποφύγουν και τις κατσίκες του… θανάτου.
«Κοντέψαμε να σκοτωθούμε τόσοι άνθρωποι για μία κατσίκα» φώναζε προχθές το απόγευμα 42χρονος γνωστός Ηρακλειώτης, ο οποίος κινούμενος επί του ΒΟΑΚ, περίπου στο ύψος του Μπαλί, ήρθε αντιμέτωπος στη μέση του οδοστρώματος με μία καλοθρεμμένη κατσίκα. Ο άνθρωπος, ο οποίος επέστρεφε από δουλειά, προσπάθησε να διατηρήσει την ψυχραιμία του, όμως τη σύγκρουση δεν την απέφυγε.
Η κατσίκα σκοτώθηκε, το αυτοκίνητο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές και το χειρότερο ακόμα είναι ότι για κλάσματα του δευτερολέπτου αποφεύχθηκε μία ασύλληπτη καραμπόλα, αφού πίσω ακολουθούσαν με ταχύτητα άλλοι οδηγοί. Τα απότομα φρεναρίσματα παρέπεμπαν σε…συμφωνική ορχήστρα. Κάποιοι έκαναν τον σταυρό τους, άλλοι έβριζαν από τα νεύρα τους και κάποιοι από το σοκ έχασαν τη λαλιά τους.
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, δευτερόλεπτα αργότερα επί της εθνικής οδού εισήλθε σχεδόν ολόκληρο το κοπάδι. Απίστευτες καταστάσεις και όμως… κρητικές.
Το πρόβλημα με τα ανεπιτήρητα κοπάδια τείνει να εξελιχθεί σε πληγή και αν μέχρι σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα, είναι από καθαρή τύχη. Γιατί τροχαία έχουν προκληθεί εξαιτίας της απρόσμενης διέλευσης ζώων στον ΒΟΑΚ, τα οποία ξεφεύγουν από τους βοσκότοπους και βολτάρουν μέσα στην εθνική, προκαλώντας πανικό στους διερχόμενους οδηγούς.
Και όλα αυτά όταν ήδη η κίνηση των οχημάτων έχει αυξηθεί και προβλέπεται να αυξηθεί κατακόρυφα τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω τουρισμού.
Τα επικίνδυνα σημεία
Τρία είναι τα πιο επικίνδυνα τμήματα του ΒΟΑΚ Κρήτης ως προς τα ανεπιτήρητα ζώα με βάση τα περιστατικά και τις καταγγελίες που έχουν κληθεί να διαχειριστούν οι αστυνομικοί του τμήματος Τροχαίας ΒΟΑΚ: το τμήμα από Φόδελε μέχρι Μπαλί, το τμήμα πέριξ της σήραγγας στο Σεληνάρι και στη γέφυρα του Γερανίου. Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται στο τμήμα του ΒΟΑΚ από το Φόδελε μέχρι το Μπαλί.
Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο τους απασχολεί έντονα υπό τον φόβο πρόκλησης τροχαίων, ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι η διευθέτησή του είναι πολύπλοκη και χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών, δηλαδή ΕΛΑΣ, εμπλεκόμενων Δήμων, Περιφέρειας και ΟΑΚ καθώς και του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Κατά καιρούς έχουν γίνει αλλεπάλληλες δικογραφίες σε βάρος ιδιοκτητών ανεπιτήρητων κοπαδιών αλλά δεν φαίνεται να… ιδρώνει το αυτί τους από τις δικαστικές αποφάσεις.
Από τις αστυνομικές αρχές έχουν επίσης υποβληθεί αλλεπάλληλα έγγραφα στους αρμόδιους Δήμους, οι οποίοι καλούνται να συγκροτήσουν ειδικές επιτροπές, όπως προβλέπεται από τον νόμο, για την περισυλλογή των ανεπιτήρητων ζώων και την επιβολή προστίμων.
Για τις αρχές, που ουκ ολίγες φορές έχουν δεχθεί παράπονα και πιέσεις-αυτό που «μετράει» είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο φόβος απώλειας των επιδοτήσεων.
Από την άλλη υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία των συναρμόδιων φορέων για την τοποθέτηση ειδικής περίφραξης, τουλάχιστον στα επικίνδυνα σημεία, ώστε να αποτρέπεται η είσοδος των ζώων στον ΒΟΑΚ.
Οι όποιες ενέργειες επιβάλλεται να γίνουν άμεσα, πριν θρηνήσουμε θύματα εξαιτίας της εγκληματικής ανευθυνότητας κάποιων κτηνοτρόφων αλλά και της αδιαφορίας υπηρεσιών. Δικαιολογίες του τύπου «ξέφυγε το άτιμο» δεν χωρούν όταν ανθρώπινες ζωές παίζονται κορώνα-γράμματα.