Ηράκλειο στο Κτηματολόγιο

Στον… αέρα και η δημοτική περιουσία του Ηρακλείου μετά την αλλαγή των προθεσμιών που γίνονται ασφυκτικές

Τα πάνω-κάτω φέρνει στο Ηράκλειο, η απόφαση να συρρικνωθεί η προθεσμία διόρθωσης των λαθών του κτηματολογίου, από τις 31-12-2026, στις 31-12-2020. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι απομένουν μόλις τρεις μήνες για να διορθωθούν δεκάδες λάθη σε εγγραφές, ενώ μείζον θέμα ανακύπτει για τα «ορφανά»- αδήλωτα ακίνητα και του δημοσίου και των ιδιωτών που κινδυνεύουν να τα χάσουν για πάντα.

Στον Δήμο Ηρακλείου εκτιμάται ότι πάνω από 2.000 επιμέρους τμημάτων κληροτεμαχίων του δήμου, δεν εμφανίζονται ως ιδιοκτησία του.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο δημοτικής περιουσίας Μ. Βασιλάκη, το όλο θέμα δεν αφορά μόνο σε ελαιόφυτα, χέρσους αγρούς, αλλά και κοινωφελείς εκτάσεις, όπως για παράδειγμα σχολικά ακίνητα, δεξαμενές, πληθώρα οδικών τμημάτων ρεμάτων κοινόχρηστων χώρων εμφανίζονται ως ιδιοκτησία ιδιωτών ή εμφανίζονται με διαφορετικά όρια ή εμβαδό.

Ο κ. Βασιλάκης έχει ήδη απευθυνθεί στους τοπικούς  βουλευτές και ζητά την παρέμβαση τους στο όλο θέμα, προκειμένου να εξαιρεθεί το Ηράκλειο από την ένταξη του σε αυτό το πλαίσιο και να ισχύσει η προθεσμία που είχε αρχικά οριστεί για τις 31-12-2026.

 Μανόλης Βασιλάκης -  Κώστας Αράπογλου
Κινδυνεύει να χαθεί το 10% των ακινήτων

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Κ. Αράπογλου τονίζει ότι ανακύπτει μέγα θέμα, καθώς υπάρχει πρόβλημα και για τα αδήλωτα ακίνητα  του δημοσίου και για τα ιδιωτικά, αυτά που είναι άγνωστου ιδιοκτήτη, τα οποία θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου.

Εκτιμάται ότι κινδυνεύει να χαθεί οριστικά το 10% των ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες που δεν τα έχουν δηλώσει, τα οποία θα περιέλθουν στα χέρια του δημοσίου. Ο ίδιος εξηγεί ότι «δυστυχώς όταν γινόταν το κτηματολόγιο, η ανάδοχη εταιρεία στο Ηράκλειο μάζευε τα στοιχεία χωρίς συντεταγμένες, επειδή το πρόγραμμα τότε ήταν πιλοτικό.

Πήγαινε ο καθένας και δήλωνε πάνω στον χάρτη το ακίνητο του με αποτέλεσμα να γίνουν λάθη, επειδή η όλη διαδικασία έγινε χωρίς συντεταγμένες και ως εκ τούτου, υπάρχουν αρκετές αλληλοεπικαλύψεις.

Το άλλο λάθος που καταγράφεται είναι ότι η ανάδοχος εταιρεία, προκειμένου να γίνουν ενστάσεις έστελνε στον κάθε ιδιοκτήτη σπίτι του έναν φάκελο με αντίγραφο του κτηματολογικού φύλλου, το οποίο όμως ήταν προσωρινό. Από εκεί και μετά μεσολάβησαν αλλαγές που αναδιαμόρφωσαν τα δεδομένα για τα οποία δεν έχουν ενημερωθεί πολλοί. Θα πρέπει άμεσα ο κάθε πολίτης να σπεύσει να πάρει αντίγραφο του κτηματολογικού φύλλου από το κτηματολόγιο για να το επιβεβαιώσει, να δει αν οι εγγραφές της ιδιοκτησίας του  είναι σωστές.

 

“Στον αέρα” δημοτική περιουσία

Όπως εξηγεί ο πολιτικός προϊστάμενος της δημοτικής περιουσίας Μ. Βασιλάκης, μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας του Δήμου προέρχεται από τις εκτάσεις του δόθηκαν στον Δήμο μετά από διανομές αγρών και συνοικισμών του Υπουργείου Γεωργίας, και της Πρόνοιας.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές σύνταξης των κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων οι πράξεις αυτές θα έπρεπε να είχαν ληφθεί υπόψη από τους μελετητές του κτηματολογίου κατά το στάδιο συλλογής στοιχείων κτηματογράφησης και να εμφανίζονται με χωριστό ΚΑΕΚ ως ιδιοκτησίες του Δήμου.

Παρόλα αυτά, κατά τη σύνταξη του κτηματολογίου στην περιοχή του Δήμου Ηρακλείου δεν εμφανίζεται να ελήφθησαν υπόψη οι διανομές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, πληθώρα ακινήτων που εμφανίζονται  σε αυτές και μεταβιβάστηκαν στον Δήμο Ηρακλείου να μην εμφανίζονται σε ξεχωριστό ΚΑΕΚ και τμήματα τους να εμφανίζονται ως ιδιοκτησία ιδιωτών. Εκτιμάται ότι πάνω από 2.000 επιμέρους τμημάτων κληροτεμαχίων του Δήμου δεν εμφανίζονται ως ιδιοκτησία του.

Πέραν των ιδιωτικών (ελαιοφύτων, χέρσων, αγρών κ.λ.π.) και κοινωφελών (σχολικών ακινήτων, κοιμητηρίων, δεξαμενών, κ.λ.π.) πληθώρα οδικών τμημάτων, ρεμάτων, κοινόχρηστων χώρων, εμφανίζονται ως ιδιοκτησία ιδιωτών ή εμφανίζονται με διαφορετικά όρια ή εμβαδό. Παράλληλα, αρκετά από τα ιδιωτικά ακίνητα του Δήμου που δηλώθηκαν εμπρόθεσμα από τον Δήμο κατά το στάδιο συλλογής στοιχείων κτηματογράφησης δεν ελήφθησαν υπόψη από τους μελετητές.

Αντίθετα, λήφθηκαν υπόψη δηλώσεις του δημοσίου ή ιδιωτών άνευ στοιχείων και τίτλων ιδιοκτησίας. Τέλος, διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι κοινόχρηστοι χώροι του Δήμου (δρόμοι πλατείες κ.λ.π.), οι οποίοι προέκυψαν μετά από ρυμοτόμηση ιδιωτικών ακινήτων δεν έχουν καταχωρηθεί ως κοινόχρηστη περιουσία του, αλλά ως ιδιοκτησία άλλων νομικών προσώπων (π.χ. εκκλησίας) ή ιδιοκτησία αγνώστου.

Όπως τονίζει ο κ. Βασιλάκης, μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του Ν. 4623/19 η προθεσμία διόρθωσης ανακριβών πρώτων εγγραφών στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου έληγε την 31-12-2026, όπως ίσχυε με το Ν. 4585/2018. Με το άρθρο 102 του Ν. 4623/2019 η αποκλειστική προθεσμία για την άσκηση αγωγής για τη διόρθωση της πρώτης εγγραφής λήγει στις 31-12-2020.

Η  σύντμηση της προθεσμίας διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών από την 31-12-2026 στην 31-12-2020 σε συνδυασμό με σφάλματα που έγιναν κατά το στάδιο κτηματογράφησης και της ανεπαρκούς στελέχωσης του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου και του Υποθηκοφυλακείου έχει οδηγήσει τον Δήμο και τους πολίτες σε ένα πραγματικό αγώνα δρόμου, προκειμένου να κατοχυρώσουν την ιδιοκτησία τους και να αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων και μη αναστρέψιμων καταστάσεων.

Καλούμαστε καθημερινά να εξετάσουμε δεκάδες αγωγές ιδιωτών, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε να διορθώσουμε όσο το δυνατό περισσότερα σφάλματα που αφορούν ιδιοκτησίες του Δήμου, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων δεν θα υπήρχε εάν είχαν ληφθεί  υπόψη οι αιτήσεις του Δήμου, οι διανομές του Υπουργείου Γεωργίας και στοιχείο πόλης κατά το στάδιο συλλογής στοιχείων κτηματογράφησης.