Ο κύβος ερρίφθη για τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) που όπως όλα δείχνουν κουμπώνουν σε ένα σφιχτό σχήμα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι απομακρυνόμαστε οριστικά από το σενάριο των τριών φορέων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», σε αυτή τη φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη της προδιαπιστωτικής πράξης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που είναι μια διοικητική πράξη που θα προβλέπει τη συγκρότηση δύο φορέων όπου ο ένας θα είναι η ΔΕΔΙΣΑ Χανίων και ο άλλος θα είναι ο ΕΣΔΑΚ που θα πρέπει να ενσωματώσει στο εσωτερικό του την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων των νομών Ρεθύμνου, του Ηρακλείου και του Λασιθίου.
Η προδιαπιστωτική πράξη έχει στόχο να λειτουργήσει σαν γέφυρα μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης, προκειμένου στο μεσοδιάστημα να συγκροτηθούν οι νέοι φορείς στο πλαίσιο που ο νόμος προβλέπει.
Ωστόσο την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι από τους Δήμους της ανατολικής Κρήτης δεν είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν έτσι απλά την εξέλιξη αυτή και γίνονται σκέψεις να κατατεθεί ένσταση με αίτημα τη συγκρότηση τριών Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Αυτό το οποίο εκτιμάται από κύκλους της αυτοδιοίκησης είναι ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κατάθεσης προσφυγών, που θα πρέπει να συζητηθούν και άρα να περάσει ικανός χρόνος μέχρι να εκδοθούν τελικές αποφάσεις, θα σημειωθούν βαριές παρενέργειες σε ό,τι αφορά τα έργα και τις παρεμβάσεις διαχείρισης απορριμμάτων που έχουν δρομολογηθεί τα οποία μοιραία στην καλύτερη περίπτωση θα μπουν στο «ψυγείο».
Διότι, όσο εκκρεμεί το ξεκαθάρισμα της συγκρότησης των νέων φορέων που θα αναλάβουν την ευθύνη της διαχείριση των απορριμμάτων, τίθενται ζητήματα ακόμα και για τα χρηματοδοτούμενα έργα και παρεμβάσεις τα οποία βάσει του νόμου θα πρέπει να εκτελεστούν από τον νέο φορέα.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι με την έκδοση της προδιαπιστωτικής πράξης το επόμενο διάστημα θα πρέπει τόσο η ΔΕΔΙΣΑ, η οποία θα καλύπτει τον νομό Χανίων, όσο και ο ΕΣΔΑΚ από την άλλη, στους ώμους του οποίου πέφτει η ευθύνη των νομών Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, να ολοκληρώσουν μια σειρά από διαδικαστικά ζητήματα τα οποία εκκρεμούν και είναι σημαντικό να λήξουν ώστε να κλείσει οριστικά και να λήξει και τυπικά η προσαρμογή του σε αυτά που ο νόμος ορίζει.
Όπως είναι γνωστό, η πλευρά της ΔΕΔΙΣΑ Χανίων κινήθηκε εγκαίρως στη διαδικασία των αναγκαίων προσαρμογών του νόμου, σε αντίθεση με τον ΕΣΔΑΚ που έχει αφήσει πίσω του σημαντικές εκκρεμότητες που θα πρέπει να τακτοποιηθούν, ανάμεσα στις οποίες είναι να ενσωματώσει στο εσωτερικό του τους αντίστοιχους φορείς του Ν. Καζαντζάκης και ΦΟΔΣΑ Χερσονήσου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλο αυτό το πλαίσιο που οδηγεί στη συγκρότηση δύο φορέων είναι προϊόν της συνεργασίας με το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει δώσει σαφείς οδηγίες σε σχέση με τη συγκρότηση των δύο φορέων με βάση το πνεύμα του νόμου.