Σε «ναυάγιο» οδηγήθηκε η προσπάθεια της δημοτικής Αρχής να περάσει τον κανονισμό λειτουργίας του νέου καταυλισμού των Ρομά, που έχει αποφασιστεί να μεταφερθεί πίσω ακριβώς από το Αστυνομικό Μέγαρο. Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε την ίδια ώρα που το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ζητά από το Υπουργείο Εσωτερικών παράταση, προκειμένου να συμπεριλάβει και το Ηράκλειο στην πρόταση που διαμορφώνεται για να διασφαλίσει χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος που αφορά στην προσωρινή μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά.
Προϋπόθεση όμως για να καταφέρει το Ηράκλειο να ενταχθεί στη χρηματοδότηση αυτή είναι η έγκριση του κανονισμού λειτουργίας του νέου καταυλισμού των Ρομά που τελικά δεν πέρασε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Σώματος.
Σύμφωνα με τα στελέχη της δημοτικής Αρχής, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η αναβολή, αφού το πρόγραμμα είναι αφενός ανταγωνιστικό και αφετέρου υπάρχει πίεση από τον χρόνο για την έγκαιρη κατάθεση της πρότασης του Ηρακλείου που πλέον οδηγείται στις παρατάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου αυτό το οποίο τονίσθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση ήταν ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο και σύνθετο θέμα, το οποίο είναι προτιμότερο να το αναλάβει η νέα δημοτική Αρχή και να το εξετάσει συνολικά και να μη δεσμευτεί το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο. Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε το θέμα να αποσυρθεί, από τη Μ. Ξυλούρη, τη Ευαγ. Σχοιναράκη – Ηλιάκη, το Μ. Κασαπάκη τον Ε. Κουκιαδάκη.
Στη συνεδρίαση του Σώματος συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των δύο φυλών Ρομά που ζουν στον καταυλισμό, εκφράζοντας την αντίρρησή τους στον κανονισμό που έχει συνταχθεί. Όπως είπαν αυτό που ενδιαφέρει τη δημοτική Αρχή είναι η επένδυση και όχι οι άνθρωποι που σήμερα ζουν στον καταυλισμό. Σημείωσαν ότι οι οικίσκοι των 40 τ.μ. δεν μπορούν να χωρέσουν πάνω από δύο άτομα πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι ακάλυπτες οι πολυμελείς οικογένειες.
Μάλιστα σε σχετικό υπόμνημα που κατέθεσαν αναφέρουν ότι «η μετεγκατάσταση είναι χρονοβόρα διαδικασία και υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στις οικογένειες (νέες γεννήσεις και γέννες των τέκνων), με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εκ νέου πρόβλημα χώρου με τους λυόμενους οικίσκους και ότι η μετεγκατάσταση θα αφορά συγκεκριμένες οικογένειες μόνο με συνέπεια να δημιουργηθούν από τους υπολοίπους κατοίκους που θα μείνουν εκτός μικρότεροι καταυλισμοί στις γύρω περιοχές».Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μανόλης Βασιλάκης τόνισε ότι υπάρχουν τεχνικές λύσεις για να λυθεί το όλο θέμα, με τη συνένωση οικίσκων, που μπορεί να λύσει τα ζητήματα με τις πολυμελείς οικογένειες. Όπως είπε, υπάρχει η δυνατότητα ή να ενωθούν οι οικίσκοι ή να τοποθετηθούν ο ένας πάνω στον άλλο, ανάλογα με το πώς θα αποφασιστεί να προχωρήσει ο σχεδιασμός.
Ωστόσο το κρίσιμο της υπόθεσης, σημείωσε ο αντιδήμαρχος, είναι το αν θα καταφέρει να ενταχθεί στο πρόγραμμα από το οποίο ο Δήμος Ηρακλείου ζητά χρηματοδότηση, για να κατασκευάσει τον νέο καταυλισμό. Όπως είπε το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό και υπάρχουν κίνδυνοι το Ηράκλειο να μην μπορέσει να ενταχθεί.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός άλλωστε ότι το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με έγγραφο του ζήτησε παράταση από το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να επιμηκυνθεί χρονικά η καταληκτική προθεσμία υποβολής των προτάσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος που αφορά στην προσωρινή μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά, που λήγει αύριο Παρασκευή, 29 του μήνα.
Βασικός λόγος της παράτασης είναι ο Δήμος Ηρακλείου και συγκεκριμένα η πρόταση που έχει καταθέσει για τη χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης, να προλάβει να ψηφίσει τον νέο κανονισμό, που είναι προϋπόθεση για την πληρότητα του φακέλου του, προκειμένου να έχει οικονομικές αξιώσεις. Μάλιστα το Υπουργείο έχει εκτιμήσει ότι η πρόταση του Δήμου Ηρακλείου αποτιμάται στα 3.500.000 ευρώ, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ικανοποιείται η μέγιστη οικονομική διεκδίκηση που μπορεί να προβάλει ο Δήμος στο πλαίσιο του προγράμματος.