Κίνδυνος παραχώρησης της πολεοδόμησης του Δήμου Μινώα σε ιδιώτες

«Φρενάρει» η παράδοση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μινώα Πεδιάδος μετά το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τη συρρίκνωση των ορίων των οικισμών κάτω από 2.000 κατοίκους, καθώς θα πρέπει να… τετραγωνίσει τον κύκλο… και να βρει τρόπο να χωρέσει την γιγαντιαία πληθυσμιακή αύξηση που έχει προβλέψει από τη μια και από την άλλη, τον ακρωτηριασμό των ορίων των οικισμών.

Όπως είναι γνωστό, στην τελευταία ενημέρωση που είχαν κάνει οι μελετητές του Ειδικού Πολεοδομικού, οι προβλέψεις των πληθυσμιακών δεδομένων για το μέλλον, έδιναν αύξηση του πληθυσμού των κατοίκων σε 28.000 στην επόμενη απογραφή ενώ όπως είχαν αποσαφηνίσει, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, προγραμματίζεται να καλύψει πληθυσμό έως και 45.000!

«Το ερώτημα είναι όλος αυτός ο πληθυσμός, πού θα εγκατασταθεί;» διερωτάται ο δήμαρχος Μινώα Βασίλης Κεγκέρογλου. «Ποιες θα είναι οι υπό πολεοδόμηση περιοχές, με δεδομένη τη μείωση των ορίων των οικισμών;». Ο ίδιος τονίζει ότι με το νέο Προεδρικό Διάταγμα, χάνονται οικόπεδα που μετατρέπονται σε αγροτεμάχια, χάνεται γη που είχε την προοπτική να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες οικιστικής ανάπτυξης, που θα εκτοξευθούν τα επόμενα χρόνια.

Ο δήμαρχος Μινώα Βασίλης Κεγκέρογλου

Πρόκειται για ένα εκρηκτικό πρόβλημα που μοιραία ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτική πολεοδόμηση, αφού ανοίγονται μεγάλες ευκαιρίες για τους μεγαλοεπενδυτές που μπορούν να δημιουργήσουν νέους οικισμούς με ιδιωτική πολεοδόμηση και θα εκτονώνονται οι ανάγκες στέγασης όπου εκείνοι επιλέξουν. Η εξέλιξη που θα έχει αρνητικές παρενέργειες όχι μόνο στους μικροϊδιοκτήτες που ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι τα ακίνητά τους από οικόπεδα έγιναν αγροτεμάχια, αλλά και για το Δήμο που ουσιαστικά θα απωλέσει τον έλεγχο της πολεοδόμησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο κ. Κεγκέρογλου σημειώνει ότι το θέμα έχει ήδη οδηγηθεί στην Κεντρική Ένωση Δήμων, όπου έχουν εκφραστεί οι σφοδρές διαμαρτυρίες των Δήμων της Περιφέρειας και αναμένεται η επόμενη κίνηση της Κυβέρνησης απέναντι σε όλο το κύμα των αντιδράσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως έχει γράψει η «Π», πριν ακόμα γίνει γνωστό ότι δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η επίμαχη απόφαση, προκλήθηκε ισχυρό πλήγμα στις αγοραπωλησίες ακινήτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου και δικηγόρο Κώστα Αράπογλου.

Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι η συρρίκνωση των ορίων των οικισμών θα επιδράσει αρνητικά στις οικονομίες των χωριών, θα είναι κίνητρο για την αστυφιλία και θα οξύνει το πρόβλημα στέγασης των δημοσίων υπαλλήλων που διορίζονται στην περιφέρεια και των ιδιωτών εργαζομένων κυρίως στον τουρισμό και τις αγροτικές εργασίες.

Χάρης Μαμουλάκης: «Η Κυβέρνηση αυτή τη φορά, προκειμένου να κάνει business, δεν δίστασε να υφαρπάξει ακόμη και τις περιουσίες των Ελλήνων»

Σε μια σκληρή πολιτική δήλωση προχώρησε με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο αφαιρείται η δυνατότητα οικοδόμησης σε οικόπεδα μικρότερα των 2 στρεμμάτων σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, ο τομεάρχης Οικονομικών και Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Μέχρι τις 14 Απριλίου 2025, η ακίνητη περιουσία εντός οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, ήταν άρτια και οικοδομήσιμη. Από τις 15 Απριλίου, με ένα νόμο της Κυβέρνησης της ΝΔ, αυτές οι περιουσίες έγιναν χωράφια. Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, η Κυβέρνηση υποτίμησε περιουσίες, θέτοντας σε ισχύ νέο Προεδρικό Διάταγμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με το οποίο αχρηστεύονται επί της ουσίας οι περιουσίες όλων των Ελλήνων, σε οικισμούς με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκων. Δηλαδή σχεδόν σε όλα τα χωριά της χώρας.

Σε αντίθεση με την πρακτική που εφαρμόζει σε πλήθος άλλων δικαστικών αποφάσεων, η Κυβέρνηση αυτή τη φορά έτρεξε να ενσωματώσει την ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντί να δημιουργήσει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο βάσει αυτής, έτσι ώστε να προστατευθούν οι περιουσίες.

Το ποιος ζημιώνεται, το γνωρίζουμε. Το ποιος θα ωφεληθεί, θα το μάθουμε σύντομα, εφόσον δεν ανατραπεί το Προεδρικό Διάταγμα. Θα το μάθουμε όταν μεγάλες επενδυτικές εταιρείες θα αγοράζουν τα υποτιμημένα ακίνητα εντός των παλαιών οικισμών ως χωράφια και με τη διαδικασία της τοπικής πολεοδόμησης -που προβλέπεται για μεγάλες εκτάσεις- θα τα μετατρέπουν σε οικοδομήσιμα οικόπεδα. Η Κυβέρνηση αυτή τη φορά, προκειμένου να κάνει business, δεν δίστασε να υφαρπάξει ακόμη και τις περιουσίες των Ελλήνων».

Κοινό βηματισμό με τους Δήμους της Κρήτης, ζητά ο Φραγκίσκος Παρασύρης για το Π.Δ. που μειώνει τα όρια των οικισμών

Την ίδια στιγμή, με επιστολή του, προς όλους τους Δήμους της Κρήτης και τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, επιδιώκει την εξεύρεση ενός πλαισίου συνεργασίας, για τη αντιμετώπιση του απαράδεκτου Π.Δ. που μειώνει τα όρια των οικισμών και μετατρέπει σε χωράφια χιλιάδες οικόπεδα. Αναλυτικά η επιστολή προς τον πρόεδρο της ΠΕΔ και τους δημάρχους της Κρήτης αναφέρει μεταξύ άλλων:

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Φρ. Παρασύρης

«Το ΠΔ 129/2025, όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Τεύχος Δ’, αριθμός Φύλλου 129, της 15ης Απριλίου 2025) με τίτλο: «καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης», αφαιρεί εν μια νυκτί από τον οικοδομικό χάρτη όλα τα οικόπεδα κάτω των 2 στρεμμάτων, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις σε όλους τους Δήμους της Π.Ε. Ηρακλείου, όπως και όλης της Κρήτης.

Η συρρίκνωση τον ορίων θέτει στην εκτός σχεδίου δόμηση ιδιοκτησίες, οι οποίες έως τώρα θεωρούνταν εντός των οικισμών και βεβαίως είχαν σαφώς μικρότερες απαιτήσεις οικοδομησιμότητας. Οι ιδιοκτήτες θεωρούσαν μέχρι πρότινος ότι ήταν κάτοχοι οικοπέδων και σε μια νύχτα μετατράπηκαν σε ιδιοκτήτες χωραφιών!

Όπως τόνισα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με ερώτηση που κατέθεσα στις 21 Μαρτίου του 2025, «αρκετοί Δήμοι εκφράζουν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους, καθώς το Π.Δ βαίνει προς υπογραφή, τόσο για τη φημολογούμενη δραστική συρρίκνωση των σημερινών ορίων των οικισμών της χώρας, όσο και για τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις δόμησης, αφού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της ελληνικής υπαίθρου που παλεύει να κρατηθεί ζωντανή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, όπου συντελείται ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της χώρας (Διεθνές Αεροδρόμιο Καστελλίου), η λειτουργία του οποίου αναμένεται να τριπλασιάσει τον πληθυσμό της εν λόγω περιοχής».

Η εξέλιξη των πραγμάτων επιβεβαιώνει την ανησυχία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς με τις διατάξεις του Π.Δ. περιουσίες χάνουν την αξία τους, ενώ απαγορεύεται και η διεύρυνση των ορίων των οικισμών με βάση τις νέες πραγματικές ανάγκες που θα προκύπτουν μετά τον καθορισμό τους.

Επιπλέον, το οξύ στεγαστικό πρόβλημα της χώρας, το οποίο εντοπίζεται και σε Δήμους της Π.Ε. Ηρακλείου, θα διογκωθεί ακόμα περισσότερο από τις συνέπειες της αδικαιολόγητης και απαράδεκτης κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την έκδοση του συγκεκριμένου Π.Δ».