ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έγινε τόπος προσφοράς!

Ενορίτες πλησίασαν τους ιερείς του ναού και ζήτησαν χρήματα για να αγοράσουν ένα παυσίπονο που κοστίζει μόλις 2 ευρώ. Η κίνηση αυτή ήταν αρκετή για τον προϊστάμενο του Κοιμητηρίου Αγίου Κωνσταντίνου, πατέρα Κωνσταντίνο Πιτσικάκη, να επιδοθεί σε έναν αγώνα για να στηρίξει, με όσα μέσα μπορεί να διαθέσει, τους πιστούς.

«Πριν πέντε χρόνια περίπου, διαβάζοντας τις ανάγκες των ανθρώπων μας, ξεκινήσαμε τα συσσίτια, με λίγους στην αρχή, δεν ήταν ούτε 25 άτομα. Όμως, στην πορεία των χρόνων ,όπως βαθαίνει η κρίση, πολλαπλασιάζονται και είμαστε πλέον στο οριακό σημείο των 240 ατόμων» , αναφέρει στην «Π» ο ιερέας.

Ο πατερ Κωνσταντίνος Πιτσικάκης

Κάθε μέρα, 200 ενορίτες και 40 φοιτητές της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, που μετά από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας (όπως καταγγέλλει ο ιερέας) έπαψαν να έχουν δωρεάν σίτιση, γεμίζουν τα τάπερ τους με φαγητό, ψωμί και άλλα καλούδια που προσφέρει ο ναός, με τη στήριξη και κάποιων αρτοποιείων της περιοχής.

Πέρα από την εθελοντική προσφορά περισσότερων από 40 ατόμων, και του ίδιου του μάγειρα που ήταν σεφ σε ξενοδοχείο, δύο άτομα, ένας ιδιώτης και ένας επιχειρηματίας, παρέχουν κάθε μήνα αγαθά, αξίας περίπου 1.000 ευρώ ο καθένας. Συνηθίζεται, ακόμα, αντί μεγάλων μνημόσυνων, να προσφέρονται είδη πρώτης ανάγκης στο ναό και να τελείται ένα τρισάγιο.

«Από την ημέρα που ανέλαβα προϊστάμενος έχουμε καταργήσει τα χρήματα για τα μνημόσυνα και τις κηδείες. Πρέπει πρώτα εμείς να βάλουμε θεμέλιο λίθο, τον ώμο μας», τονίζει ο π. Κωνσταντίνος.

Το κομβικό σημείο, οπότε ο ίδιος αποφάσισε ότι πρέπει να δοθεί βάρος στη στήριξη των ατόμων που έχουν ανάγκη ήταν όταν «ενορίτες μας έφτασαν στο σημείο να μας ζητούν να τους αγοράσουμε ένα ντεπόν γιατί πονούσε το δόντι τους», περιγράφει ο ιερέας.

Ιατρικές παροχές

Σε ένα τριώροφο κτίριο, το πνευματικό κέντρο «Αγία Αναστασία», στεγάζονται τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια ιατρεία και φαρμακείο. Λειτουργεί  πλήρες εξοπλισμένο οδοντιατρείο με εθελοντή γιατρό και άτομα που το στηρίζουν, διαιτολογικό, παθολογικό ιατρείο, κυτταρολογικό εργαστήριο. Επίσης τον χώρο επισκέπτονται διάφορες ειδικότητες, αναλόγως τις ανάγκες του κόσμου, ή ασθενείς πηγαίνουν σε συγκεκριμένα ιατρεία με τη σφραγίδα του ναού και εξετάζονται δωρεάν.

Λειτουργούν ιατρεία και φαρμακείο για όσους έχουν ανάγκη στο πνευματικό κέντρο «Αγία Αναστασία»

Μονάχα την προηγούμενη χρονιά, ο οδοντίατρος εξέτασε 1080 ασθενείς.Στο πνευματικό κέντρο φιλοξενούνται, ακόμα, άποροι φοιτητές του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Κρήτης. Μέχρι σήμερα, έχει στεγάσει 27 νέους επιστήμονες.

Μοναδικό Μουσείο

Την ιστορία της ταφής στην Κρήτη εδώ και 5.000 χρόνια μπορεί να μάθει κανείς αν επισκεφτεί την έκθεση- συλλογή που παρουσιάζει ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης από το 2015. Ο π. Κωνσταντίνος αναφέρει πως ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο, που αποτέλεσε κατοικία περιστεριών και κοράκων, μετατράπηκε σε αυτό το μοναδικό στον κόσμο μουσείο.

Είσοδος στην ψηφιακή εποχή

Ένα πρωτοποριακό βήμα προς την ψηφιακή εποχή πραγματοποιεί τους επόμενους δύο μήνες το Κοιμητήριο. Στο εξής, θα μπορεί κανείς να περιηγείται εικονικά στον χώρο του Κοιμητηρίου και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να βρίσκει σε ποιο σημείο ακριβώς είναι ο τάφος του δικού του ανθρώπου.

το Κοιμητήριο Αγίου Κωνσταντίνου

«Έτυχα στο εξής περιστατικό: Ένα παιδί από την Αμερική ήρθε εδώ για να δει τον τάφο του παππού του και δεν κατάφερα να το εξυπηρετήσω! Γυρίσαμε μαζί στους τάφους, αλλά δεν τον βρήκαμε. Το παιδί ήταν βουτηγμένο στην απελπισία, εμένα σφίχτηκε η καρδιά μου», περιγράφει ο π. Κωνσταντίνος.

Για αυτόν τον λόγο, ξεκίνησε η προσπάθεια να ψηφιοποιηθεί ένας χάρτης του κοιμητηρίου, όπου κανείς, ακόμα και από το σπίτι του, θα μπορεί να βρίσκει πού είναι θαμμένος ο παππούς, ο πατέρας, κάποιος συγγενής ή φίλος του. Έτσι, καταγράφτηκαν όλα τα στοιχεία των τάφων, τα ονόματα, οι ιδιότητες όσων έχουν ταφεί στο Κοιμητήριο, το οποίο λειτουργεί από τα τέλη του 19ου αιώνα και σήμερα μετρά 612 οικογενειακούς τάφους ενώ φιλοξενεί το αγγλικό κοιμητήριο με όσους έχασαν τη ζωή τους την 25η Αυγούστου.

Ο κ. Κωνσταντίνος αναφέρει πως «θα είναι το πρώτο Κοιμητήριο με ψηφιακό χάρτη στην Ελλάδα και το δεύτερο στην Ευρώπη, καθώς νομίζω ότι έχει ανάλογη εφαρμογή ένα κοιμητήριο στη Γαλλία».