Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του υπουργού στην φάρμα “Πεσκέσι” στο Χαρασό και την ξενάγηση από τον δημιουργό της Παναγιώτη Μαγγανά
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του υπουργού στην φάρμα “Πεσκέσι” στο Χαρασό και την ξενάγηση

ΤΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΧΕ ΤΟ… ΠΕΣΚΕΣΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Η επέκταση της σεζόν με τη συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτών ώστε να έχουμε τουρισμό 12 μήνες το χρόνο είναι ο στόχος και της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια.

Ο ίδιος ξεκίνησε χθες την περιοδεία του στην Κρήτη από το Ηράκλειο και εξέφρασε για μια ακόμη φορά την βεβαιότητα ότι η τρέχουσα τουριστική σεζόν θα είναι από τις πλέον δυναμικές, προσθέτοντας ότι δεν έχει σημασία μόνο το ρεκόρ, αλλά «να καταφέρουμε να κάνουμε πράξη αυτό που έχει πει και ο πρωθυπουργός, τουρισμός 12 μηνών στην Κρήτη».

Ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε με τον δήμαρχο και στελέχη του Δήμου Χερσονήσου, επικεντρώνοντας στην στόχευση για το μέλλον που αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και τις συνέργειες -όπως τόνισε- μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτών. Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, το τουριστικό προϊόν θα πρέπει να επεκταθεί στους 12 μήνες τον χρόνο, σε μια βάση «ποιοτικών παρεχομένων υπηρεσιών, που πρέπει να υποστηριχθούν και από τις αντίστοιχες υποδομές», επισημαίνοντας προς αυτή την κατεύθυνση, την αναγκαιότητα να προχωρήσουν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια.

 

Ενίσχυση του τουριστικού brand στη Χερσόνησο

Στην υλοποίηση αναπτυξιακού σχεδιασμού και στοχευμένων δράσεων με συνέργειες και πρωτοποριακά «εργαλεία», ώστε ο Δήμος Χερσονήσου να ενισχύσει το τουριστικό του brand και να αναδείξει περαιτέρω τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα που τον κατατάσσουν σε έναν από τους κορυφαίους, διεθνώς, προορισμούς για εκατομμύρια επισκέπτες, συμφώνησαν κατά τη διάρκεια συνάντησης ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας και ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος.

Ο κ. Κικίλιας έκανε ειδική αναφορά στον σημαντικό ρόλο του Δήμου Χερσονήσου και της Κρήτης γενικότερα στο τουριστικό προφίλ και την εξωστρέφεια της χώρας ενώ επεσήμανε την ισχυρή τουριστική δυναμική του νησιού και τις δυνατότητες ενίσχυσης με στοχευμένες παρεμβάσεις.

Ο κ. Σέγκος ενημέρωσε τον κ. Κικίλια για τις πολιτικές τουρισμού του Δήμου Χερσονήσου που αφορούν τόσο στις αμιγώς τουριστικές περιοχές όσο και στην ενδοχώρα του δήμου με αναφορές στην πλούσια ιστορική και πολιτιστική παράδοση του τόπου.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου έκανε ειδική αναφορά στο μεγάλο project ανάπλασης της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Χερσονήσου για το οποίο δημοσιεύτηκε στις 7 Ιουλίου ο διαγωνισμός της μελέτης και έχουν ήδη εξασφαλιστεί 8.000.000 ευρώ για την υλοποίηση των έργων που θα σηματοδοτήσουν μία νέα εποχή για την ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα ο κ. Σέγκος ενημέρωσε τον Υπουργό Τουρισμού για τον στόχο της δημοτικής αρχής Χερσονήσου να συνδέσει τον Τουρισμό με τον Πολιτισμό αξιοποιώντας τη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην επαναλειτουργία της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής στο Καστρί που άνοιξε τις πύλες της για το κοινό και στις 26 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά από 12 αιώνες, Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμου.

Ο κ. Σέγκος ζήτησε από τον Υπουργό Τουρισμό την επαναλειτουργία της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι και τη στήριξη του δημόσιου χαρακτήρα της σχολής με τον κ. Κικίλια να δεσμεύεται πως θα εξετάσει το θέμα.

Ο υπουργός Τουρισμού και ο Δήμαρχος Χερσονήσου συζήτησαν για τις δυνατότητες προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή, την προοπτική επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και τη «θεμελίωση» μίας γόνιμης συνεργασίας, συμφωνώντας πως ο Δήμος Χερσονήσου έχει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.

Από το Δήμο Χερσονήσου άρχισε την περιοδεία του στην Κρήτη ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας

Τι δοκίμασε στη φάρμα “Πεσκέσι”

Ο υπουργός Τουρισμού, συνοδευόμενος από τον γγ του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη, τον βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ Μάξιμο Σενετάκη και τοπικά στελέχη του κόμματος, επισκέφθηκε το Αγρόκτημα Πεσκέσι, μια πρωτοποριακή μονάδα που δημιουργήθηκε πριν από 23 χρόνια και στην οποία ο εμπνευστής της παράγει κηπευτικά, ελιές, βότανα, ελαιόλαδο, μέλι, χωρίς να χρησιμοποιεί λιπάσματα και φυτοφάρμακα, ενώ εκτρέφει και οικόσιτα τα οποία ζουν ελεύθερα και αποτελούν το βασικό παράγοντα στη βιοδυναμική καλλιέργεια που πραγματοποιείται.

Ο κ. Κικίλιας συνεχάρη τον δημιουργό του κτήματος Παναγιώτη Μαγγανά, επισημαίνοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, «δείχνουν το μεράκι του Έλληνα και την εφευρετικότητά του», συμπληρώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η σύνδεση του πρωτογενή τομέα με το εμπόριο και τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τον δημιουργό του αγροκτήματος “Πεσκέσι” Παναγιώτη Μαγγανά, το παραδοσιακό γεύμα που είχαν ετοιμάσει για τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, περιλάμβανε σιντριμάδες (ελιές τηγανητές), αντικριστό, χοχλιούς μπουμπουριστούς, μαναράλια (όσπρια με μελιτζάνες), σαλάτες με φρέσκα κηπευτικά  από την φάρμα και παγωμένη ρακί.

Συνάντηση με   τουριστικούς φορείς

Στις 7:00 το απόγευμα ο κ. Κικίλιας συμμετείχε σε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με θεσμικούς φορείς, όπως τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο Ηρακλείου, ξενοδόχους, τουριστικούς πράκτορες, στελέχη του επιμελητηρίου και του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου.

Σήμερα, ο κ. Κικίλιας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και επαφές στον Άγιο Νικόλαο και την Ελούντα, ενώ θα συνεχίσει την περιοδεία του στην Κρήτη, επισκεπτόμενος το Ρέθυμνο και τα Χανιά

 

Ελλείψεις  σε προσωπικό και παράπονα εργαζομένων

«Θέλω να παροτρύνω τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και τους επιχειρηματίες του τουρισμού,  το μέρισμα από την τουριστική επιτυχία να δίνεται σε όλους και ειδικά σε εργαζόμενους”. “Αν θέλουμε όλους ευχαριστημένους και βέβαια τους επισκέπτες, πρέπει  να έχουμε καλά αμειβόμενους εργαζόμενους”, έχει δηλώσει ο Β.Κικίλιας.

Στην Κρήτη πάντως, οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν χτυπήσει «κόκκινο» και τα παράπονα των εργαζομένων για «δουλειά σε συνθήκες γαλέρας»,είναι πάρα πολλές σύμφωνα με τα Σωματεία Ξενοδοχουπαλλήλων.