Μια σειρά από σοβαρά ζητήματα ανακύπτουν αναφορικά με τα προβλήματα ακαρπίας στην Κρήτη, αλλά και το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς.
Κι ενώ οι αγρότες θεωρούν ότι η ζημιά στην Κρήτη ξεπερνά το 70%, κατηγορούν τους επιστήμονες διότι περιγράφουν, όπως υποστηρίζουν, μια ζημιά της τάξης του 35%.
Τι ακριβώς όμως συμβαίνει; Δεν ξέρουν οι επιστήμονες να μετρούν; Ξέρουν οι αγρότες κάτι που δεν γνωρίζουν οι επιστήμονες; Ή μήπως η Επιτροπή δεν έχει επαρκή τεκμηρίωση;
Η απάντηση είναι σύνθετη, αλλά παράλληλα και πολύ απλή. Όταν οι επιστήμονες έχουν να καταρτίσουν έναν επιστημονικό φάκελο βασίζονται σε επίσημα στοιχεία και μετρήσεις κι όχι σε εκτιμήσεις. Η αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή παράλληλα, μετά από σχετικές οδηγίες του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, εκκίνησε τις διαδικασίες και κατάρτισε έναν ολοκληρωμένο φάκελο, που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία και μετρήσεις που έγιναν από πάνω από 100 άτομα, με σκοπό να βοηθηθούν κι όχι να ζημιωθούν οι αγρότες. Ο φάκελος αυτός, με τα επίσημα στοιχεία «στήθηκε» σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ελεγκτών στις Κοινότητες και με βάση τα δεδομένα που ζητούνται, για να μπορέσουν να εγκριθούν χρηματοδοτήσεις.
Κανένας δεν αμφισβήτησε το μέγεθος της ζημιάς και κανένας δεν πίστεψε πως η μείωση της παραγωγής από τη μία χρονιά στην άλλη, δεν ξεπέρασε το 60%.
Οι Κοινότητες ωστόσο δεν μετρούν καταστροφές από χρόνο σε χρόνο. Ούτε και δέχονται στοιχεία για μία μόνο χρονιά, εφόσον η καταστροφή οφείλεται σε κλιματική αλλαγή. Δεν δέχονται δηλώσεις, ούτε και στοιχεία ομάδων παραγωγών ή συλλόγων. Δέχονται μόνο στοιχεία επίσημων αρχών. Τα στοιχεία που δέχονται παράλληλα, πρέπει να αποδεικνύουν καταστροφή σε βάθος δεκαετίας και να τεκμηριώνουν ότι η μείωση σε βάθος δεκαετίας αποδεδειγμένα οφείλεται σε κλιματολογικές συνθήκες.
Πάνω σε αυτή τη λογική δούλεψε η επιστημονική επιτροπή. Πάνω σε αυτή τη λογική υπολόγισε τη μείωση της παραγωγής στο 35% σε βάθος δεκαετίας και πάνω σε αυτή τη λογική παρουσίασε στοιχεία τα οποία αποτυπώνουν εκτιμήσεις παραγωγής κι εκτιμήσεις μειώσεων. Με απλά λόγια, η επιστημονική επιτροπή κατάρτισε έναν φάκελο που να μπορεί να σταθεί στις Κοινότητες.
Και μ’ αυτόν ακριβώς το φάκελο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πήγε στη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας των χωρών του νότου πρόσφατα κι αυτόν ακριβώς το φάκελο χρησιμοποίησε για να καταθέσει στοιχεία, διεκδικώντας αλλαγές για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Διότι στις Κοινότητες, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών ζητούν συγκεκριμένα νούμερα και συγκεκριμένα στοιχεία. Αυτά κρατούν και σε αυτά στέκονται. Οτιδήποτε διαφορετικό κι αν τους παρουσιαστεί απλά δεν λαμβάνεται υπόψη.
Υπ’ αυτή την άποψη οι επιστήμονες στην Κρήτη εργάστηκαν σκληρά για να αποτυπώσουν ένα πραγματικό μεν αποτέλεσμα, το οποίο ωστόσο περιλαμβάνει στοιχεία τα οποία ζητούνται από τις αρμόδιες επιτροπές ελέγχου.
Κανένας δεν αμφισβητεί το ύψος της φετινής καταστροφής και κανείς δεν θέλει να παρουσιάσει τροποποιημένα στοιχεία. Τα στοιχεία ωστόσο που καταγράφονται είναι αυτά που ήταν απαραίτητο να περιλαμβάνονται στο φάκελο για να περάσουν την πόρτα των Βρυξελλών. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.