Master Plan για τη διαχείριση των υδατικών πόρων στην Κρήτη εκπονεί η ολλανδική HVA
Master Plan για τη διαχείριση των υδατικών πόρων στην Κρήτη εκπονεί

Κι όμως στην Κρήτη… νερά υπάρχουν! Και όχι, δεν είναι δήλωση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, αλλά είναι διαπίστωση από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ολλανδική εταιρεία HVA η οποία κι έχει αναλάβει την ανάπτυξη κι εκπόνηση του Master Plan για τη διαχείριση των υδάτων στην Κρήτη.

Η εταιρεία ήδη έχει πραγματοποιήσει κάποιες πρώτες μελέτες, έχει εξετάσει αρκετά δεδομένα και βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και σε συναντήσεις με Δημάρχους σε ολόκληρη την Κρήτη προκειμένου να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για το πώς μπορεί να προχωρήσει μια ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων, ειδικότερα της άρδευσης σε όλη την Κρήτη.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχει προκύψει πως κατ’ αρχάς οι ποσότητες του νερού που τελικά καταλήγουν στην άρδευση και μπορούν να καταγραφούν επίσημα, είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με αυτές που πραγματικά υπάρχουν. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες έχει διαφανεί πως υπάρχουν θέματα σε σχέση με το νερό που χάνεται τόσο μέσω των δικτύων, όσο όμως και από υδροκλοπές.

Μία άλλη παράμετρος που διερευνάται σε σχέση με τα νερά της Κρήτης, είναι ο τρόπος διαχείρισης των υδάτων από τους Οργανισμούς Έγγειων Βελτιώσεων και ο συνολικότερος ρόλος τους.

Σε σχέση με τα πρώτα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τη συλλογή των βασικών στοιχείων, τα οποία βέβαια βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ακόμα, είναι πως ακόμα και σε περιόδους ξηρασίας, η Κρήτη έχει τεράστιες και πολυποίκιλες δυνατότητες αξιοποίησης του υδατικού της πλούτου, που προς το παρόν παραμένουν αναξιοποίητες.

Υπάρχει παράλληλα η παραδοχή πως η Κρήτη έχει σε τόσο μεγάλο βαθμό υπόγεια νερά, αλλά και σε τόσο μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες υδατικές πηγές, που εφόσον εφαρμόζονταν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση τους, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και έργα, το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης στην Κρήτη, είτε δεν θα υπήρχε καθόλου, είτε θα απασχολούσε ελάχιστα.

Όλα αυτά τα θέματα κι ακόμα περισσότερα, έρχεται να ρυθμίσει το Master Plan της HVA και να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα, αλλά και θέματα που άπτονται άρδευσης, αλλά και ύδρευσης.

Σε κυβερνητικό επίπεδο είναι γνωστή η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου Master Plan, αλλά και των απαιτούμενων έργων για την διασφάλιση επάρκειας νερού στην Κρήτη. Γι’ αυτό άλλωστε και όλα τα συναρμόδια Υπουργεία πιέζουν τόσο προς την Περιφέρεια, όσο και προς τους Δήμους προκειμένου να προχωρήσουν δράσεις, μελέτες και έργα προς την κατεύθυνση αυτή. Μετά την ολοκλήρωση του Master Plan εκτιμάται ότι η εξέλιξη των έργων θα είναι ευκολότερη. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο απαιτείται ορθή προετοιμασία και εγρήγορση.