Κοινή συνισταμένη των πέντε παρατάξεων της Λότζια είναι από χθες η αναθεωρημένη πρόταση του Δήμου Ηρακλείου σε σχέση με τη μετακίνηση του καταυλισμού των Ρομά πίσω από το ακίνητο της Αστυνομικής Διεύθυνσης.
Στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τέθηκε αναλυτικά η πρόταση των αντιδημάρχων Δημοτικής Περιουσίας Μ. Βασιλάκη και Κοινωνικής Πολιτικής Ρ. Παπαδάκη – Σκαλίδη οι οποίοι παρουσίασαν όλη τη διαδρομή των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης σε σχέση με τη μεταφορά των Ρομά.
Οι αντιδήμαρχοι περιέγραψαν ότι μετά από την εξέταση πολλών και διαφορετικών προτάσεων που έπεσαν στο κενό, η δημοτική Αρχή κατέληξε ότι ο μόνος τρόπος για να δοθεί λύση στο μείζον κοινωνικό θέμα της μετακίνησης του καταυλισμού είναι να επιλεγεί η μεταφορά του σε άλλο σημείο του δημοτικού ακινήτου που σήμερα καταλαμβάνει. Αρχικά είχε επιλεγεί η λύση της μεταφοράς του καταυλισμού στο νότιο όριο του δημοτικού ακινήτου σε επαφή με τις περιφράξεις του κλειστού γυμναστηρίου στα Δύο Αοράκια.
Ωστόσο μετά από ενστάσεις και διαφωνίες που εκφράστηκαν για προβλήματα που θα ανακύψουν σε σχέση με τη λειτουργία της αθλητικής υποδομής, ο Δήμος αναδιατυπώνει την πρόταση του και εισηγείται τη μεταφορά του καταυλισμού στο δυτικό όριο του ακινήτου νότια του Αστυνομικού Μεγάρου. Με αυτή την πρόταση συμφώνησαν χθες ο κ. Γ. Σισαμάκης, ο κ. Γιαουρτάς από τη μείζονα αντιπολίτευση, ο κ. Η. Λυγερός, ο κ. Π. Ινιωτάκης.
Ειδικότερα ο κ. Γιαουρτάς τόνισε ότι η μετακίνηση των Ρομά πίσω από το Αστυνομικό Μέγαρο είναι επιθυμητή όχι μόνο λόγω των ενστάσεων που διατυπώνονται σε σχέση με τη λειτουργία του Αθλητικού Κέντρου στα Δύο Αοράκια, αλλά και λόγω των διαμαρτυριών που έχουν εκφραστεί από τους κατοίκους του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Αλικαρνασσό. Ο κ. Λυγερός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ομοφωνία για το επίμαχο θέμα και στη βάση αυτή να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους Ρομά για να οδηγηθούμε σε οριστική λύση.
Ο κ. Π. Ινιωτάκης σημείωσε ότι η σημερινή συγκυρία είναι μοναδική για να δρομολογηθεί λύση στο σύνθετο αυτό κοινωνικό πρόβλημα, αφού υπάρχουν τα αναγκαία κονδύλια, η σύμφωνη γνώμη του επενδυτή και η πρόταση για τη μετεγκατάσταση των Ρομά πίσω από την Αστυνομική Διεύθυνση.
Οι πέντε παρατάξεις συμφώνησαν να ολοκληρωθεί ο διάλογος και με τις υπόλοιπες παρατάξεις και ακολούθως να γίνουν επαφές και με τους Ρομά, προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία σε σχέση με τη μετεγκατάσταση τους.
Στο μεταξύ με δηλώσεις του στην «Π» o κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης εκφράζει τη δυσφορία του αφού όπως τονίζει δεν είχε κληθεί στη συνάντηση. Όπως τονίζει δεν υπάρχει καμία ειδοποίηση ούτε στο email ούτε υπήρξε τηλεφωνική ενημέρωση για τη συνάντηση αυτή.
Ο ίδιος σημειώνει δηκτικά ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με την προσέγγιση της δημοτικής Αρχής σε σχέση με τη διαχείριση της επίμαχης υπόθεσης με τη δημιουργία νέου χώρου υποδοχής των Ρομά αφού όπως τονίζει, ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό νομιμοποιείται η γκετοποίηση τους.
Η αντιπρόταση του κ. Κουκιαδάκη είναι να διεκδικήσει ο Δήμος Ηρακλείου από την κυβέρνηση τη χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αντίστοιχου του ESTIA, που υλοποιήθηκε για την υποδοχή προσφύγων με το οποίο φιλοξενήθηκαν σε ολόκληρη την Κρήτη εκατοντάδες πρόσφυγες χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα.
Το πρώτο βήμα προς τη λύση
Ικανοποιημένος μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των τεσσάρων παρατάξεων δήλωσε στην «Π» ο αντιδήμαρχος κ. Μ. Βασιλάκης, ο οποίος τόνισε ότι έχουμε κάνει το πρώτο βήμα σε μια διαδρομή που έχει ακόμα πολύ δρόμο μέχρι τη λύση. Ωστόσο είναι φανερό ότι για πρώτη φορά διαφαίνεται προοπτική στη διαχείριση ενός τόσο σημαντικού προβλήματος, το οποίο εκκρεμεί από τη δεκαετία του ‘80.
Είναι σημαντικό να επέλθει ομοφωνία στις δημοτικές παρατάξεις και το Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει στην έγκριση χωροθέτησης, διότι είναι η πρώτη φορά που συνηγορούν τόσο καλές προϋποθέσεις για τη μετακίνηση των Ρομά. Αφενός υπάρχουν διατιθέμενα κονδύλια για τη μετακίνηση του καταυλισμού, αφετέρου υπάρχει η βούληση του επενδυτή να στηρίξει την προσπάθεια.
Επίσης οι ίδιοι οι Ρομά φαίνεται να οδηγούνται σε αυτή τη συζήτηση πιο ώριμοι σε σχέση με το παρελθόν έχοντας αντιληφθεί πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί εναλλακτική λύση μεταφοράς τους σε άλλο οικόπεδο το οποίο θα έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις για τη φιλοξενία τους, ώστε να είναι κοντά σε οικισμό, κοντά σε σχολείο, σε στάση λεωφορείου και να μην είναι αρχαιολογικός χώρος.
Επίσης έχει γίνει κατανοητό σε όλους ότι και οι Ρομά πρέπει να φύγουν από τη λάσπη και τα ποντίκια και η πόλη να αποκαταστήσει την εικόνα της στην πύλη εισόδου της και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει η προσπάθεια να είναι κοινή.
Όπως είναι γνωστό με βάση την πρόταση του Δήμου, στο οικόπεδο των 140 στρεμμάτων ο επενδυτής δέχεται να διατεθούν 38 στρέμματα για τη μετακίνηση των Ρομά, πίσω από το Αστυνομικό Μέγαρο.
Για τον σκοπό αυτό, ο Δήμος θα πληρώνει μίσθωμα στον επενδυτή για να μπορεί να ενοικιάζει τα 38 από τα 140 στρέμματα που του έχουν διατεθεί, ώστε σε αυτά να στεγαστεί ο καταυλισμός. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δήμου, πρόκειται να χωροθετηθούν δύο καταυλισμοί, ένας για κάθε ομάδα Ρομά, που θα είναι και οι δύο στη δυτική πλευρά του ακινήτου.
Όπως ξεκαθαρίζεται, δεν είναι δυνατόν να χωροθετηθούν σε διαφορετικά οικόπεδα ή σε διαφορετικές θέσεις εντός του συγκεκριμένου ακινήτου, ωστόσο θα είναι πλήρως διαχωρισμένοι και αυτόνομοι. Αναλυτικότερα, η μετεγκατάσταση που προτείνεται αναπτύσσεται στην έκταση των 38.636,56 τμ, θα χωριστεί σε δυο γειτονιές, Α και Β. Έτσι στη γειτονιά Α θα διαμορφωθούν 100 κατοικίες εμβαδού 40 τ.μ. σε οικόπεδα 100 τ.μ. και στη γειτονιά Β θα κατασκευαστούν 109 κατοικίες σε οικόπεδα 100 τ.μ.
Για κάθε σύλλογο Ρομά θα υπάρχει μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και δραστηριοτήτων όπου θα στεγαστούν και τα γραφεία τους.
Η εισήγηση του Δήμου προτείνει να υπάρχει διαφορετική χωροθέτηση των σπιτιών, αλλά εισηγείται να υπάρχουν κάποιες κοινές δομές για τους δύο συλλόγους και συγκεκριμένα ιατρείο, παιδική χαρά, γραφείο ομάδας διαχείρισης, αίθουσα ενισχυτικής διδασκαλίας μαθητών.