Ομπρέλα προστασίας ανοίγει το Κέντρο Κοινότητας για άνεργους, μετανάστες, ΑμεΑ, Ρομά και οικογένειες που ζουν σε συνθήκες φτώχιας. Μια νέα κοινωνική υπηρεσία έρχεται δυναμικά να ενισχύσει το έργο των ήδη υφιστάμενων κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου, συνδράμοντας στην πλήρη κάλυψη των αναγκών των ευπαθών ομάδων, ώστε να καταπολεμήσουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Το Κέντρο Κοινότητας με τα δύο παραρτήματα Ένταξης Μεταναστών και Ρομά αποτελεί το σημείο αναφοράς του Ηρακλείου για την κοινωνική υποστήριξη και ένταξη των πολιτών με τη σύνδεση και πληροφόρησή τους σε άλλους φορείς και προγράμματα. Παράλληλα, κρατούν ελεγχόμενες τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού, σε ρόλο υποστηρικτικό και διαμεσολαβητικό με άλλους φορείς.
Πρόκειται για κοινωνικά κέντρα που σχεδιάστηκαν από το Υπουργείο Εργασίας με σκοπό την ίδρυση και τη λειτουργεία τους σε Δήμους σε όλη την Ελλάδα, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για τα δικαιώματά τους στο κτίριο όπου στεγάζεται το Κέντρο Κοινότητας, μαζί με τα παραρτήματα Ρομά και Ένταξης Μεταναστών, το οποίο βρίσκεται επί της λεοφόρου Σοφοκλή Βενιζέλου (πρώην Δημοτική Λαχαναγορά).
Η διάρκεια του προγράμματος είναι τρία χρόνια. Δεν υπάρχει ακόμα κάποια ένδειξη παράτασης, ωστόσο δεδομένης της ανάγκης συμμετοχής του Δήμου σε όλα τα κοινωνικά προγράμματα, εκτιμάται σε τέτοια περίπτωση η ανάλογη ακολουθία.
“H μόνη εξειδικευμένη υπηρεσία για μετανάστες”
«Το παράρτημα Ένταξης Μεταναστών είναι ένα παράρτημα που έχει να κάνει με τα άτομα που έρχονται από άλλες χώρες και αντιμετωπίζουν δυσκολία στην ένταξή τους στο κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο.
Αυτό έρχεται να λύσει το Κέντρο μας» δηλώνει η κ. Ιωάννα Κύρου, συντονίστρια παραρτήματος Ένταξης Μεταναστών, έχοντας ως πρώτο στόχο να διευθετήσουν θέματα που αφορούν στη ρύθμιση της ζωής των μεταναστών μέσα στην πόλη μας.
Στη συνέχεια, διακρίνει βασικές κατηγορίες στα δικαιώματά τους, στη συμμετοχή τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή, στην κατοχύρωση για ένα βιώσιμο μέλλον, με λίγα λόγια στην ομαλή ενσωμάτωση του μεταναστευτικού κύματος.
«Πέρα από το να έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες, είναι αναγκαίο να παρακολουθήσουν κάποιες δράσεις για να διευκολυνθεί η διαβίωσή τους, όπως την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας που θα λειτουργήσει μελλοντικά, επιμόρφωση για επαγγελματική κατάρτιση.
Υπήρχε μια σταθερή ροή προς την υπηρεσία μας, καθώς είναι η μόνη εξειδικευμένη υπηρεσία για τους μετανάστες. Σταδιακά, εντοπίζοντας όλες τις ανάγκες που υπάρχουν, θα επιτευχθούν και άλλες δράσεις και σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες», αναφέρει η ίδια.
“Πραγματοποιήθηκαν περίπου 250 αντιγριπικά εμβόλια στον πληθυσμό του καταυλισμού ”
Σε νέο πεδίο κοινωνικής δράσης τίθεται το Κέντρο Ρομά από τον Νοέμβριο του 2017,το οποίο εντάσσεται στο Κέντρο Κοινότητας ως παράρτημά του. Το τελευταίο προϋπήρχε σε λειτουργεία από τον Ιούλιο του 2006 και στεγαζόταν στον Δήμο της Νέας Αλικαρνασσού ως ιατρο-κοινωνικό κέντρο για Τσιγγάνους, στην πορεία έγινε Κέντρο Στήριξης Ρομά και Ευπαθών ομάδων στον Δήμο Ηρακλείου.
Κατόπιν απόφασης του Υπουργείου, ορίζεται ότι όλα τα Κέντρα Στήριξης Ρομά που υπάρχουν στην Ελλάδα θα ενταχθούν στα Κέντρα Κοινότητας και θα δημιουργηθούν επιπλέον νέα παραρτήματα όπου υπάρχουν πληθυσμοί και οικισμοί Ρομά.
«Όσον αφορά το παράρτημα Ρομά, στελεχώνει κοινωνικό τμήμα με μια κοινωνική λειτουργό και μια κοινωνιολόγο, το νοσηλευτικό τμήμα υποστηρίζεται από δύο νοσηλεύτριες και έναν εξωτερικό γιατρό, μια ψυχολόγο, μια διαμεσολαβητή και μια διοικητική υπάλληλο.
Υπάρχει μια εμπειρία δώδεκα ετών στους Τσιγγάνους του καταυλισμού και τώρα διευρύνεται και για τους Ρομά της πόλης Ηρακλείου. Βλέπουμε πέρα από τον πληθυσμό που ήδη μας ήξερε και την προέλευση νέου πληθυσμού. Οι ωφελούμενοι μπορούν να ενημερωθούν και να εγγραφούν στον ίδιο τον χώρο μας», διασαφηνίζει τις παροχές του παραρτήματος η κ. Αλίκη Ψαράκη, συντονίστρια του Κέντρου Ρομά.
Επιπλέον, ενημερώνει για την εγρήγορση της ιατρικής περίθαλψης του παραρτήματος, στη μεγάλη προσπάθεια βοήθειας και ενδυνάμωσης των ευάλωτων πολιτών: «Το ιατρείο έχει μια πολύ καλή οργάνωση και καταγραφή στοιχείων που αφορούν τους ωφελούμενους και ειδικά τα παιδιά.
Γίνεται μια επικαιροποίηση κάθε χρόνο, ειδικά των εμβολιασμών τους. Αυτό πραγματοποιείται σε συνδυασμό με τις οικογένειες. Υπήρχαν και υπάρχουν αυξημένα κρούσματα ιλαράς και μετά από οδηγίες του Υπουργείου έγινε καταμέτρηση και στον καταυλισμό και εδώ στον χώρο του ιατρείου, όπου πραγματοποιήθηκαν περίπου 250 αντιγριπικά εμβόλια σε μεγάλο σύνολο του πληθυσμού του καταυλισμού από δεκαπέντε ετών και πάνω.
Σε αυτή τη φάση γίνεται έλεγχος των βιβλιαρίων των παιδιών. Είναι μια πολύ στοχευμένη παρέμβαση του ιατρείου του Κέντρου μας, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των παιδιών και ολόκληρης της κοινότητας».
Συμβουλευτική υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα
Τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας με έντονο το αίσθημα «αλληλεγγύης» υποστηρίζουν ενεργά τους πολίτες στην ένταξή τους στο πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας και στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.
Συνεργάζονται και παραπέμπουν αιτήματα των άμεσα συμβεβλημένων σε άλλες δομές και υπηρεσίες, παράλληλα συμπράττουν και στην ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των ωφελούμενων.
Υπάρχει εξειδικευμένο και ευαισθητοποιημένο προσωπικό με όλες τις απαιτούμενες αρμοδιότητες.
Άτομα που χρήζουν κοινωνικής, οικονομικής και ψυχολογικής βοήθειας πλέον μπορούν να απευθυνθούν στο Κέντρο Κοινότητας, καθώς παρέχει σε αυτά συμβουλευτική υποστήριξη και δράσεις δημιουργικής απασχόλησης.
Η συντονίστρια και Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Κοινότητας, κ. Ρωξάνη Ευτυχίδη, αναφέρει τη λειτουργεία και τους στόχους του, προκειμένου να καλύψει βασικά ερωτήματα των ενδιαφερομένων αλλά και όλων των πολιτών του Ηρακλείου:
«Τα Κέντρα Κοινότητας είναι μια καινούργια δομή και έρχονται να εξυπηρετήσουν μια καλύτερη διασύνδεση με τις κοινωνικές υπηρεσίες. Στην ουσία, θα είναι το σημείο της πρώτης επαφής του πολίτη και από εκεί διασκορπίζεται στις υπόλοιπες κοινωνικές υπηρεσίες.
Ο σκοπός του Κέντρου Κοινότητας είναι να παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο, καθώς και την ομαλή ένταξη των πολιτών στο κοινωνικό σύνολο, να καλυφθούν βασικές ανάγκες και να βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο. Είναι μια καινούργια δομή και πηγαίνουμε με σταδιακά βήματα, ο κόσμος το μαθαίνει σιγά-σιγά, υπάρχει ανταπόκριση και από τον κόσμο και από άλλες κοινωνικές δομές».
Στη συνέχεια, η ίδια διευκρινίζει τις δράσεις και τις παροχές που προσφέρει το κέντρο: «Αναλαμβάνουμε οι κοινωνικοί λειτουργοί το πρώτο κοινωνικό ιστορικό των ατόμων, σε τι έχουν ανάγκη, σε περίπτωση που χρειαστεί συμβουλευτική υποστήριξη παραπέμπεται στον ψυχολόγο του κάθε παραρτήματος. Όπως, αιτήσεις σε επιδόματα, διασυνδέσεις στο κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό συσσίτιο, κοινωνικό φαρμακείο. Επίσης, τους παραπέμπουμε και σε άλλες υπηρεσίες όπως ΟΑΕΔ, επαγγελματικού προσανατολισμού».
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
Δήμος Ηρακλείου και κοινωνικές δομές
Μετά τη θετική αξιολόγηση της πρότασης που υπέβαλε ο Δήμος Ηρακλείου, ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας. Στη χρησιμότητα της νέας δράσης αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Μαρία Κανναβάκη. Η ίδια μίλησε στην «Π» για τον ουσιαστικό ρόλο της νέας κοινωνικής υπηρεσίας στην προσπάθεια στήριξης ευπαθών ομάδων, τονίζοντας τη μεγάλη προσφορά του Κέντρου προς τα ωφελούμενα άτομα.
«Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Κέντρου Κοινότητας με τα παραρτήματα του Δήμου Ηρακλείου θα προσφέρουν μια ολιστική παρέμβαση σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Ενδεικτικά μπορώ να σας πω ότι οι δικαιούχοι που θα απευθύνονται στα Παραρτήματα είναι ωφελούμενοι του ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), είναι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, είναι άνεργοι, ΑμΕΑ, μετανάστες, Ρομά. Έρχεται για να αγκαλιάσει ένα μεγάλο φάσμα πληθυσμού, διατηρώντας, επίσης, μια δομή σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο σε δύο μεγάλες και επίκαιρες κοινωνικές ομάδες. Πλέον υπάρχει επίσημα και υπηρεσιακά καταγραφή των πληθυσμών» δηλώνει η κ. Μαρία Κανναβάκη, η οποία τονίζει την ενεργή δράση του Δήμου Ηρακλείου σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά και τα οφέλη του προγράμματος για την αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού.
Η ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ δίνει την ευκαιρία πρόσληψης και απασχόλησης νέου ανθρώπινου δυναμικού, σε μια εποχή επιτακτικής ανάγκης απορρόφησης νέων μελών στο πεδίο της εργασίας: «Ο Δήμος Ηρακλείου έχει μια πολύ καλά δομημένη κοινωνική υπηρεσία, καθώς έχει δέκα κέντρα κοινωνικής φροντίδας σε δέκα διαφορετικά σημεία, με το Κέντρο Κοινότητας και τα παραρτήματα του έρχεται να αλληλοσυμπληρώσει όλες αυτές τις υπηρεσίες. Ο Δήμος Ηρακλείου είχε την αναγκαιότητα συμμετοχής στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ. Έτσι, σε όλα προγράμματα κοινωνικής φύσεως που προκηρύχθηκαν, υπέβαλε προτάσεις, οι οποίες εγκρίθηκαν και είμαι μέλος σε όλα τα κοινωνικά προγράμματα. Είναι σημαντικό ότι μέσα από αυτό το καινούργιο πρόγραμμα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν νέοι άνθρωποι, νέοι επιστήμονες. Αρκετοί ήταν αυτοί, γύρω στα δεκαπέντε άτομα, ανά ειδικότητες που προσλήφθηκαν χάρη σ’ αυτό το πρόγραμμα».