Οι κατασχεθείσες ποσότητες
Οι κατασχεθείσες ποσότητες

Τι και αν ήταν έγκλειστος; Τουλάχιστον 5 με 10  φορές την ημέρα μιλούσε στο κινητό του τηλέφωνο, από το κελί  του, ο 44χρονος Ανωγειανός, ο οποίος εμφανίζεται ως το «κεφάλι» του κυκλώματος που διακινούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, προερχόμενες από δικές τους χασισοφυτείες. Σε αυτές τις επαφές δεν συνυπολογίζονται, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές,  εκείνες που φέρεται να έκανε ιντερνετικά, με συσκευή που ανήκει σε άλλο κρατούμενο καθώς το δικό του κινητό ήταν «παλιάς κοπής».

Ανήμερα  της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης που έγινε στο Μυλοπόταμο, το τηλέφωνο του πήρε …φωτιά. Τα μαντάτα δεν άργησαν να φθάσουν μέχρι τις φυλακές Χανίων και εκείνος είχε «σκάσει» από την αγωνία για να μάθει ποιοι είχαν τεθεί στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών. Η μία κλήση μετά την άλλη και όλες μετά τις 12 το μεσημέρι οπότε και έκλεισε η φυλακή, με τους κρατούμενους να βρίσκονται στα κελιά τους.

Ο χρόνος των κλήσεων ήταν κομβικός για την έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου. Από την στιγμή που οι κλήσεις έγιναν μετά τις 12 το μεσημέρι, ήταν σαφές ότι το κινητό τηλέφωνο βρισκόταν στο κελί του 44χρονου και όχι σε κάποιο άλλο χώρο. Έπρεπε να δράσουν άμεσα και αιφνιδιαστικά για να μην χάσουν ένα τόσο σημαντικό στοιχείο.

Αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Χανίων που είχαν ενημερωθεί εμπιστευτικά από τους συναδέλφους τους στο Ηράκλειο, περίμεναν διακριτικά έξω από το σωφρονιστικό κατάστημα. Όταν δόθηκε το πράσινο φως, προχώρησαν, έκαναν έρευνα στο κελί και βρήκαν με συνοπτικές διαδικασίες το κινητό τηλέφωνο στο κρεβάτι του 44χρονου.

Ο αδελφός τους οδήγησε στο κινητό του έγκλειστου

Τέσσερις μήνες βρισκόταν υπό καθεστώς επισυνδέσεων και περιγράφεται πραγματικά «λαλίστατος», με άποψη και λόγο για τα πάντα.

Το πρώτο τηλέφωνο  που τέθηκε υπό παρακολούθηση ήταν ενός αδερφού του 44χρονου, ο οποίος βρίσκεται εκτός δικογραφίας αφού δεν προέκυψε κάτι επιβαρυντικό σε βάρος του, σε αντίθεση με τον έτερο αδερφό τους, 37 ετών, ο οποίος επίσης είναι κατηγορούμενος. Αστυνομικοί της Δίωξης, λογικά σκεπτόμενοι, έκριναν ότι για να ταυτοποιήσουν το κινητό του εγκλείστου, θα έπρεπε να «καλωδιώσουν» το κινητό  στενού συγγενικού του προσώπου. Έτσι, με επίκεντρο το κινητό του 44χρονου, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης και να ταυτοποιούνται οι επαφές του, όσες τουλάχιστον δεν ήταν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών.

Κατά την άφιξη των συλληφθέντων στα δικαστήρια
Κατά την άφιξη των συλληφθέντων στα δικαστήρια

«Έσφαζαν» αβέρτα

Υποστηρίζεται ότι από  το περιεχόμενο των συνομιλιών του 44χρονου με συγκατηγορούμενους του  αποκαλύπτεται ότι είχαν «πολύ πράμα» που έπρεπε πάση θυσία να «διώξουν» το συντομότερο δυνατόν.

«Κάνετε γερά-γερά γιατί είναι πολλά τα οζά και να πρέπει να φεύγουν, να αδειάζουμε…Δεν θα προλάβουμε. Ζορίζει ο καιρός. Σφάξτε τα οζά» προέτρεπε ο 44χρονος με βάση τη δικογραφία.

Όμως με δύο χέρια που να προλάβει και ο «τρυγητής» της ομάδας που ευλόγως παραπονιόταν: «αν ήσουν και συ όξω, θα προλαβαίναμε..».

Ο 44χρονος έδινε οδηγίες και κατευθύνσεις για τα πάντα, από το νερό για το πότισμα μέχρι το «σφάξιμο» (δηλαδή την συγκομιδή) αλλά και τις εισπράξεις. Ακόμα έδινε και συμβουλές στους συγκατηγορούμενους του να έχουν το νου τους και να μην έχουν στα σπίτια τους «πράμα» που θα τους μπλέξει. «Μην πάθετε αυτό που έπαθα εγώ» τους συμβούλευε.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο 44χρονος συνομιλώντας με δικά του πρόσωπα στο τηλέφωνο έλεγε ότι σκεφτόταν να κάνει αίτηση αποφυλάκισης, όμως τελικά προκρίθηκε ότι θα ήταν προτιμότερο να επισπευστεί η ημερομηνία εκδίκασης της δίκης.

Κατά την ΕΛ.ΑΣ,  χωρίς τις επαφές και την καθοδήγηση του 44χρονου Ανωγειανού, το κύκλωμα δεν θα  μπορούσε να λειτουργήσει καθώς εκείνος είχε το πελατολόγιο και εκείνος ήξερε τα «κόλπα».

Εκτιμάται πάντως ότι οι μεγάλες αποξηραμένες ποσότητες παραμένουν καβαντζαρισμένες σε σημείο που δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση και θεωρούν ότι αυτές παραμένουν κρυμμένες στα πέριξ της Αξού.Πάντως, ο 44χρονος φέρεται να «δάνειζε» το κινητό του και σε προφυλακισμένους κοντοχωριανούς του, οι οποίοι πρόσφατα μπήκαν στη φυλακή.

Τους «καρδιοχτύπησε» η τουρίστρια

Στα τραγελαφικά της υπόθεσης συγκαταλέγεται το πατατράκ που έπαθαν εμπλεκόμενοι ένα βράδυ πριν από περίπου 15 ημέρες όταν σε κοντινή απόσταση από φυτεία τους «κάρφωσε» με το αυτοκίνητο της μία τουρίστρια.  Είδαν από μακριά την κίνηση μέσα στην ερημιά και «θορυβήθηκαν». Θεώρησαν 100% ύποπτη την παρουσία του οχήματος εκεί και σήμανε γενικός συναγερμός που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα.

Ξενύχτησαν από την αγωνία. Τελικά, είδαν ότι πρόκειται για τουρίστρια που αναγκάστηκε να μείνει όλη τη νύχτα μέσα αυτοκίνητο. Τη βοήθησαν πια το πρωί να φύγει. Πάντως, μετά την σύλληψη τους κάποιοι στα κρατητήρια επανέφεραν στη μνήμη τους εκείνη τη νύχτα και πλέον είναι πεπεισμένοι ότι «η τουρίστρια ήταν κατάσκοπος».

 Εγκληματική οργάνωση

Και οι 11 συλληφθέντες (στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 12 κατηγορούμενοι) αντιμετωπίζουν κακουργηματικές διώξεις. Ο 44χρονος έγκλειστος και έξι ακόμα, ο αδερφός του, οι τρεις από την Αξό, και οι δύο διακινητές του Ηρακλείου αντιμετωπίζουν επίσης την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Άπαντες πήραν προθεσμία να απολογηθούν την Παρασκευή.