Κεντρική οδός του Γαζίου πήρε το όνομα του Κωνσταντίνου Καφφετζάκη

Το όνομα του ιδρυτή της εφημερίδας «Η Δράσις» Κωνσταντίνου Καφφετζάκη πήρε με πρωτοβουλία  της  δημοτικής αρχής Μαλεβιζίου, κεντρική  οδός του Γαζίου.

Πρόκειται για την κάθετη στη λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου οδό που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πλατείας  Μ. Κατσαμάνη, δίπλα στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου και η ενέργεια αυτή αποτελεί μια ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς στον τόπο μας, του αείμνηστου δημοσιογράφου και εκδότη Κωνσταντίνου Καφφετζάκη

Υπενθυμίζεται ότι το πλήρες αρχείο της εφημερίδας   εμπεριέχει μοναδικά στοιχεία της ιστορικής, πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής μιας μεγάλης και ταραγμένης χρονικής περιόδου του τόπου και έχει δωριστεί από την οικογένεια του Κώστα Τριγώνη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου. Στο σύνολό της αυτή η δωρεά αποτελεί μια πολύτιμη προσφορά προς τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου, τόσο για τα βιβλία που περιλαμβάνει όσο και – κυρίως – για το μοναδικής αξίας αρχείο της εφημερίδας, αφού η ιστορική εφημερίδα αποτέλεσε για δεκαετίες μία από τις εγκυρότερες της Κρήτης και της ελληνικής περιφέρειας, ενώ κατατάσσεται μεταξύ των δημοφιλέστερων εφημερίδων του Ηρακλείου, ιδίως κατά τη διάρκεια των χρόνων του μεσοπολέμου, οπότε και γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή.

 Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: 

«Η Δράσις ήταν η πρώτη σημαντική εφημερίδα», της οποίας το πλήρες αρχείο απέκτησε η Δημοτική Βιβλιοθήκη και με αυτή εγκαινιάστηκε, πρώτη φορά τότε, το πολύτιμο σήμερα Τμήμα Εφημερίδων της Βιβλιοθήκης.

Επρόκειτο για 74 μεγάλους, προσεκτικά δεμένους τόμους με τα ημερήσια φύλλα της Εφημερίδας, τα οποία εκδόθηκαν από το 1931 έως το 1987 και συγκροτούν τον πολύτιμο θησαυρό των δεκαέξι χιλιάδων πεντακοσίων φύλλων της. Ένα πολύτιμο ντοκουμέντο με το οποίο ανιχνεύεται μια τόσο κρίσιμη εποχή για το έθνος και τον τόπο μας, μεστή από γεγονότα. Θριάμβους και τραγωδίες.

Κυρίες και κύριοι, η απόκτηση της εφημερίδας «Η δράσις» άνοιξε όμως το δρόμο για τη συνέχιση των δωρεών ιστορικών εφημερίδων της Κρήτης. Και σπουδαία αρχεία, όπως της Τόλμης, του Ελευθέρου Τύπου και άλλων ιστορικών εφημερίδων της Κρήτης  περιήλθαν στη Δημοτική μας βιβλιοθήκη. Το γεγονός αυτό οδήγησε με τη σειρά του στην κατακόρυφη αύξηση του κύρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μαλεβιζίου, η οποία αποτελεί πλέον αναγνωρίσιμο  πνευματικό ίδρυμα για τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Για όλους αυτούς τους λόγους ευγνωμονούμε την οικογένεια Τριγώνη για τη σημαντική δωρεά της εφημερίδας «η Δράσις» και θα τιμούμε πάντα τη μνήμη του ιδρυτή της, του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καφφετζάκη».

Κωνσταντίνος Καφφετζάκης: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ “Η ΔΡΑΣΙΣ”
Ο Κωνσταντίνος Καφφετζάκης μ’ ένα φύλλο της εφημερίδας “Η Δράσις”

Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Καφφετζάκης

Ο Κων/νος Δημ. Καφφετζάκης ,όπως τονίζει μεταξύ άλλων ο Κώστας Τριγώνης στο άρθρο του ‘’Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Καφφετζάκης-Ένας έντιμος, ιδεολόγος Αγωνιστής Δημοσιογράφος “γεννήθηκε στη Νεάπολη το 1894. Ήταν γόνος μιας φτωχικής, πολύτεκνης οικογένειας. Η μάνα του γέννησε 13(!) παιδιά, από τα οποία αξιώθηκαν να ζήσουν τα εννέα…

“Νεαρός έφυγε για αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης στο Ηράκλειο. Γράμματα πολλά δεν ήξερε, διέθετε όμως ένα πνεύμα σπινθηροβόλο και διακρινόταν για τη φιλομάθειά του. Η τύχη θέλησε να έρθει κοντά σε έναν πολύ σημαντικό συντοπίτη του, που ήταν ήδη μια αναγνωρισμένη προσωπικότητα στο Ηράκλειο, τον Γιάννη Μουρέλλο. Φαίνεται πως ο Μουρέλλος εκτίμησε αρκετές αρετές του  και δεν άργησε να του εμπιστευθεί μια θέση στη “Νέα Εφημερίδα” όπου άρχισε να αποκτά τις πρώτες εμπειρίες του στη δημοσιογραφία.

Με το ξέσπασμα των Βαλκανικών Πολέμων, ο Κων/νος Καφφετζάκης έσπευσε να καταταγεί ως εθελοντής. Υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή και πήρε μέρος σε πολλές μάχες, όπου διακρίθηκε για το θάρρος του. Κατά τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο, και ενώ βρισκόταν σε προκεχωρημένη μονάδα του μετώπου, τραυματίσθηκε στο πρόσωπο από θραύσμα οβίδας και συνελήφθη αιχμάλωτος από τους Βουλγάρους.

Λίγα χρόνια αργότερα, και ενώ άρχισε η Μικρασιατική Εκστρατεία, δήλωσε ξανά εθελοντής και βρέθηκε σε μάχιμη μονάδα του μικρασιατικού μετώπου, όπου πολέμησε μέχρι την κατάρρευση.

{…} ”Στο μεταξύ, ο Κων/νος Καφφετζάκης, με το επιβλητικό του παράστημα και την κοινωνικότητα που τον χαρακτήριζε, γνωρίστηκε, αγάπησε και παντρεύτηκε τη Φωφώ Ν. Ζαφειράκη, που τα χρόνια εκείνα διατηρούσε στο Ηράκλειο μια ανθούσα βιοτεχνία τεχνητών ανθέων. Ο ίδιος ακολουθούσε τα βήματα του Γιάννη Μουρέλλου, κι όταν εκείνος ίδρυσε την «Ελευθέρα Σκέψη» του ανέθεσε σημαντικά καθήκοντα στην ιστορική εφημερίδα.

Το 1931, ο Κ. Καφφετζάκης αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδρυση της καθημερινής εφημερίδας «Η ΔΡΑΣΙΣ», που κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν διέγραψε μια εντυπωσιακή πορεία και τη δική της ιστορία στον Τύπο της Κρήτης. Από την αρχή επιδίωξε και πέτυχε να συγκεντρώσει μια πολύ αξιόλογη δημοσιογραφική ομάδα, αρχικά με διευθυντή συντάξεως τον Μάνο Μουντράκη που λίγα χρόνια αργότερα άφησε τη στερνή του πνοή στα ναζιστικά κρεματόρια. Με τη «Δράση» συνεργάσθηκαν επίσης ως αρχισυντάκτες ο Μαν. Ζαχαριουδάκης και αργότερα ο Αθηναγόρας Μυκωνιάτης, ο Άρης Χατζηδάκης, και πολλοί άλλοι γνωστοί δημοσιογράφοι.

{…}”Όταν ξέσπασε ο πόλεμος του ‘40, η εφημερίδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των δημοσιογραφικών αγώνων με στόχο την εξύψωση του εθνικού φρονήματος. Η έκδοσή της συνεχίστηκε μέχρι τις 20 Μαΐου του 1941, όταν μια από τις πρώτες βόμβες των γερμανικών στούκας έπεσε πάνω στο οίκημα όπου στεγαζόταν, στη λεωφόρο Καλοκαιρινού. Η βόμβα κατέστρεψε ολοκληρωτικά τις ιδιόκτητες τυπογραφικές της εγκαταστάσεις.

Τα πρώτα χρόνια μετά την επανέκδοσή της και μέχρι το 1952, η «ΔΡΑΣΙΣ» υποστήριζε με τον γνωστό δυναμισμό της το Κόμμα των Φιλελευθέρων και τον Σοφοκλή Βενιζέλο. Ο ίδιος ο Κων. Καφφετζάκης αφηγείτο πως ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος, πριν πεθάνει, έλεγε στους στενούς φίλους του ότι «δεν ήθελε να αναμιχθεί στα πολιτικά πράγματα ο γιος του Σοφοκλής»… Επηρεασμένος ίσως από αυτή την υποθήκη του Εθνάρχη, το 1952 αποφάσισε, αντί για τον Σοφοκλή Βενιζέλο, να υποστηρίξει με την «Δράση» την ιδεολογία του Γεωργίου Παπανδρέου, με τον οποίο είχε αναπτύξει στενή προσωπική φιλία.

{…} Ο Κωνσταντίνος Καφφετζάκης είχε αναπτύξει στενότατους δεσμούς με το Μαλεβίζι. Ο σύζυγος της μοναχοκόρης του Αλεξάνδρας, Μανώλης Γεωρ. Τριγώνης, καταγόταν από τη Δαμάστα. Ο ίδιος ο Καφφετζάκης είχε κτίσει ένα σπίτι στην περιοχή της Ροδιάς, όπου περνούσε μεγάλο μέρος της ζωής του. Παράλληλα, είχε συνδεθεί με πνευματική συγγένεια και φιλία με πολλές μαλεβιζιώτικες οικογένειες.

Πέθανε στις 26 Φεβρουαρίου του 1969, ενώ την έκδοση της «Δράσης» συνέχισε ο γαμπρός του Μανώλης Τριγώνης και μετά το θάνατό του, το 1985, ο γιος του Γιώργος.

Το τελευταίο φύλλο της ιστορικής εφημερίδας, που υπήρξε φυτώριο δεκάδων δημοσιογράφων του Ηρακλείου, εκδόθηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 1987».