Ενώ έχει ανοίξει διάπλατα ο διάλογος για τη νέα πραγματικότητα που χτίζει η κατασκευή του ΒΟΑΚ σε σχέση με τις συνθήκες πρόσβασης στην πόλη, ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) κ. Νίκος Κατσαράκης με δηλώσεις του στην «Π» τεκμηριώνει ότι στην κρίσιμη αυτή χρονική συγκυρία είναι κομβικό ζήτημα πρώτης γραμμής να βελτιωθεί η προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις του ΕΛΜΕΠΑ στον Εσταυρωμένο και να αναβαθμιστούν οι δυτικές συνοικίες του Ηρακλείου.
Μάλιστα με δεδομένη τη δυναμική εξέλιξη του Πανεπιστημίου με την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα το Ηράκλειο, ο ίδιος καταθέτει και ένα πλέγμα συγκεκριμένων παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν για να μπορέσει να «ανασάνει» κυκλοφοριακά η ευρύτερη περιοχή, και οι συνθήκες πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο που σήμερα είναι επισφαλείς και εγείρουν ζητήματα πολιτικής προστασίας.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει με δηλώσεις του στην «Π», «με αφορμή την επίσκεψη του υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών, κυρίου Νίκου Ταχιάου, στο Ηράκλειο, επισημαίνουμε ότι στο πλαίσιο μελέτης και κατασκευής του ΒΟΑΚ είναι απολύτως αναγκαίο να ληφθεί μέριμνα για την ανακατασκευή του Κόμβου στον Γιόφυρο (Ανισόπεδος Κόμβος Μεσσαράς) με όλα τα απαραίτητα συνοδά έργα, ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) στον Εσταυρωμένο και να αναβαθμιστούν οι δυτικές συνοικίες του Ηρακλείου.
Με αίσθημα ευθύνης, τονίζουμε προς όλους τους συν-αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, Περιφέρεια Κρήτης, Δήμο Ηρακλείου) ότι η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του ΕΛΜΕΠΑ παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα και υπολείπεται ουσιωδώς από τις τυπικές συνθήκες προσπέλασης άλλων Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων της χώρας και της Κρήτης.
Η κύρια πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο, μέσω της οδού Αθητάκη που συνδέεται με την Εθνική Οδό Ηρακλείου-Μοιρών, χαρακτηρίζεται από επισφαλείς συνθήκες, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την ασφαλή μετακίνηση από και προς το Ίδρυμα, όσο και την πολιτική προστασία, καθώς αποτελεί και δίκτυο εκκένωσης της περιοχής. Έχουμε διαπιστώσει ότι, σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) με τίτλο «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του ΒΟΑΚ στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο», ο Ανισόπεδος Κόμβος (ΑΚ) Μεσσαράς θα αλλάξει μορφή με επιμήκυνση των λωρίδων επιβράδυνσης-επιτάχυνσης ώστε να αποκτήσουν μήκος 250μ. με παράλληλη κατασκευή taper μήκους 60μ.
Επίσης, στη ΜΠΕ προτείνεται η κατασκευή δύο κυκλικών κόμβων επί της ΕΟ 97 Ηρακλείου – Φαιστού, δύο λωρίδων, με εξωτερική διάμετρο δακτυλίου κυκλοφορίας 46μ., οι οποίοι θα χωροθετηθούν περίπου κεντρικά ως προς τον άξονα της ΕΟ.
Οι προγραμματιζόμενες τροποποιήσεις στον ΑΚ Μεσσαράς του ΒΟΑΚ, όπως περιγράφονται στη σχετική ΜΠΕ, προβλέπουν την κατάργηση της δεύτερης εξόδου από Ηράκλειο προς Χανιά και της πρώτης εισόδου από Χανιά προς Ηράκλειο. Αυτή η αλλαγή θα οδηγήσει στην κατάργηση της εξόδου προς την ευρύτερη περιοχή του ΕΛΜΕΠΑ, διοχετεύοντας όλη την κυκλοφορία από Ηράκλειο προς Γιόφυρο σε μία μοναδική έξοδο, με αναμενόμενη μεγάλη επιβάρυνση.
Η παρέμβαση αυτή θα έχει σημαντικές, δυσμενείς επιπτώσεις, τόσο στην εξυπηρέτηση των ΙΧ όσο και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς προς το ΕΛΜΕΠΑ που χρησιμοποιούν το δίκτυο της Λεωφόρου 62 Μαρτύρων και της ΕΟ Ηρακλείου – Μοιρών για την προσέγγιση της Πανεπιστημιούπολης.
Επισημαίνουμε, επίσης, ότι η ευρύτερη περιοχή χωροθέτησης του Πανεπιστημίου είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένη λόγω της έλλειψης σχεδίου πόλης (ρυμοτομικό) και παρουσιάζει έντονη αυθαίρετη δόμηση. Απουσιάζουν εγκάρσιες συνδέσεις ανατολικά και δυτικά του Ιδρύματος, καθώς και συνδέσεις εκατέρωθεν του ΒΟΑΚ στο ύψος του Εσταυρωμένου.
Ενώ στο πλαίσιο του ΓΠΣ Ηρακλείου (2003) προβλέπονταν η διάνοιξη αρκετών οδών ως συλλεκτήριων οδών όπως, ενδεικτικά, της οδού Δελμούζου (δυτικά του ΕΛΜΕΠΑ), της οδού Ευνικιανού (βόρεια του ΕΛΜΕΠΑ), της σύνδεσης της οδού Ευνικιανού με τη νέα παρόχθια οδό του Γιόφυρου ποταμού, της οδού Ευαρέστου και της οδού Π. Μαλεβή, καμία εξ αυτών δεν έχει διανοιχθεί με χαρακτηριστικά συλλεκτήριας οδού, ούτε έχουν δημιουργηθεί οι νέες συλλεκτήριες οδοί που προβλέπονταν για τη σύνδεση του ΕΛΜΕΠΑ με τον Γιόφυρο και την οδό Ευαρέστου προς την ΕΟ Ηρακλείου – Μοιρών.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι στα ακαδημαϊκά Τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ στο Ηράκλειο φοιτούν περισσότεροι από 9.000 φοιτητές και φοιτήτριες και ότι το Πανεπιστήμιό μας εξελίσσεται δυναμικά, με πρόσφατο, απτό παράδειγμα την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα το Ηράκλειο, ζητάμε την αναβάθμιση της προσβασιμότητας στην Πανεπιστημιούπολη και τη λήψη βραχυπρόθεσμων και μεσο-, μακροπρόθεσμων μέτρων για την άμβλυνση των επιπτώσεων που σχετίζονται τόσο με την ασφάλεια των υποδομών και του οδικού δικτύου, όσο και με την πολιτική προστασία στην ευρύτερη περιοχή του Ιδρύματος.
Ζητάμε, συνεπώς, τη βελτίωση του ΑΚ Μεσσαράς στον ΒΟΑΚ με την παράλληλη διατήρηση της 2ης εξόδου από Ηράκλειο προς Χανιά, την αναβάθμιση της ΕΟ Ηρακλείου – Μοιρών στο τμήμα από τον Γιόφυρο έως τον κόμβο ΠΑΓΝΗ και τη μελέτη – δημιουργία τριών νέων ασφαλών προσβάσεων – συνδέσεων σύγχρονων προδιαγραφών του ΕΛΜΕΠΑ με το βασικό οδικό δίκτυο (προς ΕΟ Ηρακλείου – Μοιρών και προς Φοινικιά) με παράλληλη πολεοδόμηση των πολεοδομικών ενοτήτων που γειτνιάζουν με το Πανεπιστήμιο.
Καλούμε την Πολιτεία και όλους τους συν-αρμόδιους φορείς να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και την επικινδυνότητα της προσβασιμότητας στην Πανεπιστημιούπολη Ηρακλείου του ΕΛΜΕΠΑ και να λάβουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε, στο πλαίσιο της ευθύνης τους, να μελετήσουν και να εφαρμόσουν το συντομότερο δυνατό τις βέλτιστες δυνατές τεχνικές λύσεις, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία και την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου».