Κάτι Κ.Αλ.Ο. γίνεται στην Κρήτη
Ένα ευρύ φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, με έμφαση στις τέχνες και στον πολιτισμό, τη δάσωση και διάδοση της πολιτισμικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη εργαστηρίων λαϊκής και παραδοσιακής τέχνης καλύπτει η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.Αλ.Ο.) στην Κρήτη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Κρήτης.
Η δραστηριότητα αυτή έχει δημιουργήσει 167 νέες και σταθερές θέσεις εργασίας, εκ των οποίων το 40% αφορά σε ευάλωτες και ειδικές κοινωνικές ομάδες. Σε αυτές περιλαμβάνονται μονογενείς, άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, άνεργοι νέοι και άνω των 50 ετών, μακροχρόνια άνεργοι, ΑμεΑ, άτομα με πολύ χαμηλά ή και χωρίς εισοδήματα…
Ένταξης της Περιφέρειας

Σύμφωνα με την προϊσταμένη του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Κρήτης Κατερίνα Βλασάκη και τη συνεργάτιδά της και στέλεχος του Παρατηρητηρίου Βιβή Ξύδη, στην Κρήτη υπάρχουν 92 φορείς Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.Αλ.Ο.) εκ των οποίων, η συντριπτική πλειονότητα είναι Κοινωνικές  Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΕΠ) Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας. Αυτό προκύπτει από την έρευνα του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Κρήτης, που προέβη στη διερεύνηση του πεδίου της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.Αλ.Ο.) στην Κρήτη στο πλαίσιο της Εθνικής και Περιφερειακής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη (ΕΣΚΕ και ΠΕΣΚΕ αντίστοιχα) αναφορικά με την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η έρευνα εντοπίζει τα δυνατά και αδύνατα σημεία της Κ.Αλ.Ο. στην Κρήτη προκειμένου να προταθούν δημόσιες πολιτικές προς την κατεύθυνση της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης με όρους συμπερίληψης, κοινωνικής, περιβαλλοντικής, οικονομικής και χωρικής δικαιοσύνης.  Οι περισσότεροι φορείς εντοπίζονται στα αστικά κέντρα των Περιφερειακών Ενοτήτων και ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.
Κρήτης Βιβή Ξύδη
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστό-σο η διάσπαρτη παρουσία τους στην ενδοχώρα της Κρήτης, στους περισσότερους Δήμους, σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Η δραστηριότητά τους εκτείνεται σε όλο το φάσμα της οικονομίας, με έμφαση στις τέχνες και τον πολιτισμό και ειδικότερα στη διάσωση και διάδοση της πολιτισμικής κληρονομιάς. Ακολουθούν οι ανοικτές τεχνολογίες, το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο, η παραγωγή, μεταποίηση και πώληση τοπικών προϊόντων.

Η Κ.ΑλΟ έχει δημιουργήσει 167 νέες και σταθερές θέσεις εργασίας, εκ των οποίων το 40% αφορά σε ευάλωτες και ειδικές κοινωνικές ομάδες.

Το στέλεχος του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής

Σε αυτές περιλαμβάνονται μονογενείς, άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, άνεργοι νέοι, και άνεργοι άνω των 50 ετών, μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, άτομα με πολύ χαμηλά ή και χωρίς εισοδήματα.  Η κοινωνική ωφέλεια των δράσεων Κ.Αλ.Ο. αφορά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη συμπερίληψη ευάλωτων και ειδικών κοινωνικών ομάδων, στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας με τη στήριξη των  μικρών παραγωγών, στη διάσωση και διάδοση της πολιτισμικής κληρονομιάς, στην καταπολέμηση της ερημοποίησης της υπαίθρου, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προώθηση του πολιτισμού και των τεχνών, στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και στα ψηφιακά κοινά.

Για την ανάπτυξη του πεδίου Κ.Αλ.Ο. στην Κρήτη είναι απαραίτητη η χρηματοδοτική και μη χρηματοδοτική στήριξή του. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες εντοπίζονται κυρίως στην κάλυψη του μισθολογικού κόστους και του κόστους εξοπλισμού. Οι μη χρηματοδοτικές ανάγκες, που είναι εξίσου σημαντικές με τις χρηματοδοτικές, συνδέονται με τις συμβουλευτικές υπηρεσίες για νομικά, χρηματοδοτικά και επιχειρηματικά πλάνα, με ανάγκες δικτύωσης και δωρεάν συμμετοχής σε εκθέσεις. Κρίσιμη είναι η δωρεάν  παραχώρηση χώρων (από την Τοπική Αυτοδιοίκηση) στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων οι οποίοι θα λειτουργούν σε σταθερή βάση ως εκθετήρια-πωλητήρια των προϊόντων Κ.Αλ.Ο. της ενδοχώρας.

Οι χώροι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν διάφορες δραστηριότητες ενδυνάμωσης του πεδίου όπως προβολές, συζητήσεις και δικτύωση. Ειδικό ενδιαφέρον, παρουσιάζει η υποστήριξη φορέων Κ.Αλ.Ο. στο πλαίσιο ευρύτερων εγχειρημάτων πολιτικής για την καταπολέμηση της ερημοποίησης της υπαίθρου, της εγκατάλειψης αστικών συνοικιών και για τη στήριξη περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.  Το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Κρήτης ευχαριστεί όλα τα μέλη των φορέων  Κ.Αλ.Ο. που έδωσαν φωνή στις ανάγκες τους, διατύπωσαν αιτήματα και συμμετείχαν μέσω της έρευνας, στην προοπτική διαμόρφωσης πολιτικών για την ανάπτυξη του πεδίου  Κ.Αλ.Ο. στην Περιφέρεια Κρήτης.