«Καθίζουν» στα θρανία τους ενήλικους παραβάτες του ΚΟΚ
Παραβάτες στα θρανία με καθηγητές τους αστυνομικούς εισηγούνται στελέχη της τοπικής ΕΛΑΣ (φώτο αρχείου)

Την κακή νοοτροπία και συμπεριφορά  στο τιμόνι φιλοδοξούν και επιδιώκουν να αλλάξουν στελέχη της τοπικής Αστυνομίας, τα οποία με μία ρηξικέλευθη πρότασή τους προς το Αρχηγείο του Σώματος στοχεύουν στην επιμόρφωση των ενήλικων παραβατών του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Μετά την επιμόρφωση των μαθητών σχολείων του νομού Ηρακλείου αξιωματικοί από το Ηράκλειο σκέφτηκαν και πρότειναν προς την ηγεσία τους να διευρύνουν το πρόγραμμα και σε… μεγαλύτερες ηλικίες.

Εκεί, δηλαδή, όπου υπάρχει πρόβλημα, το οποίο δημιουργείται από την έλλειψη σεβασμού των κανόνων κατά την οδήγηση και που η έλλειψη αυτή έχει φέρει την Κρήτη στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά σε τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα.

Η πρόταση είναι ξεχωριστή και για έναν ακόμη λόγο. Κι αυτό γιατί οι συμμετέχοντες που θα θελήσουν να συμμετάσχουν ως παραβάτες οι ίδιοι, τότε θα έχουν ανταποδοτικά… οφέλη.

Βασική βέβαια προϋπόθεση είναι η πρόταση και ο σχεδιασμός που παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες στο Αρχηγείο, να γίνει αποδεκτή κι αυτό δεν προϋποθέτει μόνο η φυσική ηγεσία να συμφωνήσει, αλλά να υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση, καθώς οι συμμετέχοντες θα δουν στην πράξη ότι η επιμόρφωσή τους δεν θα έχει μόνο θεωρητικά οφέλη.

Θα μπορούν – αυτό τουλάχιστον προβλέπει ο σχεδιασμός- με την ολοκλήρωση των μαθημάτων και των σεμιναρίων που θα παρακολουθήσουν να πάρουν πίσω το δίπλωμά τους το οποίο κατασχέθηκε, αφού αυτό προβλέπεται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Αρωγός ο Δήμος Ηρακλείου

Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν λίγες ημέρες πριν συνάντηση με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, ο οποίος, αφού άκουσε την πρόταση από τα στελέχη της Αστυνομίας, συμφώνησε να δοθεί αίθουσα για να γίνονται τα μαθήματα, εφόσον η πρόταση γίνει τελικώς  πράξη.

Η «Π» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Αξιωματικών Κρήτης της Αστυνομίας Στ. Καρακούδη, ο οποίος επιβεβαίωσε τη συνάντηση που έγινε με τον κ. Λαμπρινό, ανέφερε όμως ότι «πρόκειται για έναν σχεδιασμό που δεν έχει εγκριθεί και βρίσκεται ακόμα σε πρόωρο στάδιο».

Πλατφόρμα και ομιλητές

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός προβλέπει μία σειρά μαθημάτων και ομιλιών όχι μόνο από αστυνομικούς αλλά και από καθηγητές πανεπιστημίων και άλλους φορείς. Ήδη, για το πρόγραμμα αυτό έχουν προηγηθεί συναντήσεις και ενημέρωση με καθηγητές του Μεσογειακού Ανοικτού Πανεπιστημίου, όπου υπάρχει εργαστήριο οδικής ασφάλειας.

Για το πώς ακριβώς θα γίνει η επιμόρφωση των οδηγών – παραβατών δεν έχουν διαρρεύσει πολλές πληροφορίες, ωστόσο προβλέπεται τα μαθήματα (πάντα εάν δοθεί το «πράσινο φως» και υπάρξει νομοθετική ρύθμιση) να γίνονται μία φορά την εβδομάδα και η πιστοποίηση θα δίνεται μετά από εξετάσεις αλλά και την παρακολούθηση εννέα συνολικά ωρών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον σχεδιασμό προβλέπεται να είναι τρία τρίωρα, ενώ θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις για να χορηγηθεί το πιστοποιητικό επιμόρφωσης και να ακολουθήσει η επιστροφή του διπλώματος στον κάτοχό του, του οποίου είχε αφαιρεθεί μετά από την παράβαση που είχε κάνει.

Οι ενδιαφερόμενοι μέσα από μια πλατφόρμα που θα σχεδιαστεί θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα εάν γίνει αποδεκτό, θα έχει ευελιξία ως προς τις ώρες που θα υλοποιείται, κι αυτό για να μπορούν να πάρουν μέρος σε αυτό άτομα που λόγω υποχρεώσεων, οικογενειακών, επαγγελματικών κτλ, έχουν περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή τους.