τα ρέματα

Τα ρέματα του Ηρακλείου, όπως φαίνεται από την εικόνα, δεν είναι αθώα

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται Περιφέρεια Κρήτης και Δήμος Ηρακλείου όσον αφορά το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας διαβεβαιώνουν ότι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τη διαφαινόμενη εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Ωστόσο με αφορμή τις πρωτοφανείς καταστροφές που έχουν σημειωθεί στη δυτική Αττική εκφράζονται επιφυλάξεις και φόβοι για το πόσο έτοιμο είναι το Ηράκλειο στο ενδεχόμενο εκδήλωσης ισχυρών καιρικών φαινομένων, με δεδομένο το γεγονός ότι ούτε τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα ούτε οι οριοθετήσεις των ποταμών έχουν προχωρήσει με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Μέσα στην  πόλη ήδη έχουν καθαριστεί 10.000 φρεάτια και  στο επόμενο διάστημα θα καθαριστεί η εκβολή του Καρτερού ποταμού και του Κατσαμπαδιανού»  διαβεβαιώνει με δηλώσεις του στην «Π» ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, Μαρίνος Παττακός.

Μαρίνος Παττακός
Ο ίδιος σημειώνει ότι «τα υπόλοιπα ρέματα δεν έχουν καθαριστεί  φέτος, μετά τις εργασίες καθαρισμού που έγιναν  την προηγούμενη χρονιά». Παράλληλα τονίζει ότι  αναδείχτηκε ανάδοχος μιας μεγάλης εργολαβίας των αντιπλημμυρικών έργων που δρομολογούνται μέσα στην πόλη.

Στο πλαίσιο αυτό θα ξεκινήσουν άμεσα μια σειρά από παρεμβάσεις με στόχο την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και συγκεκριμένα στις περιοχές Παπαγιάννη Σκουλά, Ηρακλή, Χρυστομιχάλη Ξυλούρη, Λευθεραίου, Παπά Τίτου Γαβαλά.

Όπως εξηγεί, σε όλες αυτές τις περιοχές θα περάσουν νέοι αγωγοί ομβρίων και θα τοποθετηθούν περισσότερες σχάρες ώστε να μπορούν να τραβούν τα νερά όταν βρέχει καταρρακτωδώς και να μην πλημμυρίζουν όπως γίνεται σήμερα.

Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει τους κάθετους δρόμους  της Ακαδημίας, των  Δειλινών και της Ν. Αλικαρνασσού. Παράλληλα, όπως σημειώνει ο κ. Παττακός, ο Δήμος έχει εφοδιαστεί με νέο τεχνικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει 12 σκαφτικά τσαπάκια και ένα νέο πυροσβεστικό όχημα.

Οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις αυτές δεν αλλάζουν βέβαια την πραγματικότητα με την οποία έχουν έρθει πολλές φορές αντιμέτωποι οι Ηρακλειώτες, η πόλη συχνά πνίγεται με ένα δυνατό μπουρίνι… Το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει φράγματα ανάσχεσης των ποταμών συνδυαστικά με το ότι εκκρεμούν οι οριοθετήσεις ποταμών και ρεμάτων δικαιολογούν το αίσθημα ανησυχίας των δημοτών για πλημμυρικά φαινόμενα.

Δεκάδες  αυθαίρετα κτίσματα τα οποία βρίσκονται στις ζώνες των ρεμάτων αποδεικνύονται απολύτως εκτεθειμένα και ανοχύρωτα σε περίπτωση εκδήλωσης ακραίων πλημμυρικών φαινομένων, όπως αυτά που είχαν  σημειωθεί στον Γιόφυρο τον Γενάρη του 1985 (θυμίζουμε ότι τότε θρηνήσαμε και νεκρό).

Παλαιότερη καταγραφή είχε δείξει ότι μόνο στο ρέμα του Ξηροποτάμου,  εντοπίστηκαν  400 σπίτια τα οποία απειλούνται. Όπως είναι προφανές, η ένοχη καθυστέρηση της πολιτείας να δώσει λύσεις στο μείζον θέμα της οριοθέτησης των ρεμάτων και να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου πόλης άφησε κάθε περιθώριο, για να ανεγερθούν δεκάδες αυθαίρετες κατασκευές, με συνέπεια να απειλούνται σήμερα ανθρώπινες ζωές.

Είναι φανερό, επίσης, ότι απειλούντια και κατοικίες που πήραν άδεια οικοδομής, χωρίς όμως να γίνει οριοθέτηση των ρεμάτων και η πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες απέναντι στο ζήτημα, που δεν παίρνει πλέον άλλη αναβολή.