Το PATRIS.GR στην εκπαίδευση των δασοκομάντος της Πυροσβεστικής – φωτογραφίες και βίντεο
Φωτογραφίες PATRIS.GR
Το PATRIS.GR στην εκπαίδευση των δασοκομάντος της Πυροσβεστικής – φωτογραφίες και βίντεο
Φωτογραφίες PATRIS.GR

Η σκληρή εκπαίδευση είναι μέρος της καθημερινότητάς τους, προκειμένου να είναι έτοιμοι να δώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους, όπως μας συνήθισαν και το περασμένο καλοκαίρι, οπότε και χρειάστηκε να μεταφερθούν από το ένα μέρος της Κρήτης στο άλλο, αλλά και εκτός νησιού.

Τα στελέχη της 3ης ΕΜΟΔΕ Κρήτης και ο διοικητής της 5ης Α/Μ Ταξιαρχίας, ταξίαρχος Νικόλαος Κωστάκης, στη συνεκπαίδευση με το 545 Α/Μ ΤΠ

 

Οι δασοκομάντος της Πυροσβεστικής, που φέτος αυξήθηκαν από 59 σε 98, λίγο πριν τη μάχη με τις καλοκαιρινές φλόγες προετοιμάζονται στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, που βρίσκονται εντός του στρατοπέδου Δασκαλογιάννη, όπου ακολουθούν ευλαβικά ένα σκληρό, απαιτητικό πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Οι 39 νέοι δασοκομάντος, ή πυροσβέστες δασικών επιχειρήσεων όπως λέγονται, είναι 7ετούς υποχρέωσης και με τη λήξη της εφταετίας και εφόσον αξιολογηθούν καλώς, μονιμοποιούνται στο Σώμα.

Οι δασοπυροσβέστες είναι χωρισμένοι και σε ειδικότητες, ανάμεσά τους βρίσκεται χειριστής αλυσοπρίονου και βοηθός του, πυροσβέστες που φέρουν πυρσό, πυροσβέστες που φέρουν χειρωνακτικά εργαλεία, παρατηρητής ομάδας που βρίσκεται σε ψηλό σημείο για να εποπτεύει, ώστε οι υπόλοιποι να επιχειρούν με ασφάλεια, και άλλες ειδικότητες.

Μέσα στο Σινούκ

Ο διοικητής τους, Μ. Ροβυθάκης, μας μιλάει για τον καθημερινό, πολύωρο αγώνα για να διατηρείται σε φόρμα η ομάδα του. «Η εκπαίδευσή μας είναι καθημερινή και δεν σταμάτησε ούτε τον χειμώνα. Εκπαιδευόμαστε τόσο στις εγκαταστάσεις της μονάδας μας, όσο και εκτός αυτής.

Αυτές τις ημέρες οι εκπαιδεύσεις μας, διάρκειας τριών ημερών, γίνονται στο στρατόπεδο Δασκαλογιάννη» αναφέρει ο κ. Ροβυθάκης και προσθέτει:

«Εκεί υπάρχουν εγκαταστάσεις της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας. Μετά από συνεννόηση και την απαραίτητη άδεια, πραγματοποιούμε τις εκπαιδεύσεις μας εκεί. Στις εγκαταστάσεις υπάρχουν δύο ελικόπτερα Χιούι (εκπαιδευτικά). Σε αυτά κάνουμε εκπαίδευση εισόδου- εξόδου από τα ελικόπτερα.

Πρόκειται για προσομοίωση, αφού τα συγκεκριμένα ελικόπτερα μοιάζουν με τα δικά μας. Υπάρχει επίσης και ένα ελικόπτερο Σινούκ, με το οποίο γίνεται προσομοίωση μεταφοράς προσωπικού. Σε μελλοντικό χρόνο θα γίνουν εκπαιδεύσεις αναρρίχησης και καταρρίχησης στον πιστοποιημένο πύργο καταρρίχησης που υπάρχει».

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του κ. Ροβυθάκη, η διάρκεια της καθημερινής εκπαίδευσης είναι τουλάχιστον πέντε ώρες. Όμως εκτός από τα μαθήματα που γίνονται στο συγκεκριμένο στρατόπεδο και στην έδρα της ΕΜΟΔΕ, τα στελέχη της υπηρεσίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούν εκπαίδευση και στο δάσος της Κέρης. «Εκεί κάνουμε πορεία, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και άλλα θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητές μας» λέει ο κ. Ροβυθάκης.

Ο διοικητής της 3ης ΕΜΟΔΕ κ. Ροβυθάκης, η κα Κατερίνα Μακράκη και η κα Αγγελική Παρασκευή Ράπτη

Οι γυναίκες κομάντος

Η 26χρονη Κατερίνα Μακράκη είναι από πρόπερσι τον Μάιο στην ομάδα της 3ης ΕΜΟΔΕ Κρήτης. Τη ρωτήσαμε εάν είναι δύσκολο για μια γυναίκα να είναι μέλος των δασοκομάντος του νησιού. Η ίδια μας απάντησε: «Όταν υπάρχει θέληση και επιμονή, δεν είναι τίποτα δύσκολο».

Η κα Μακράκη αποφάσισε να ενταχθεί στους κόλπους της Πυροσβεστικής, γιατί ήταν αυτό που πάντα ήθελε και της άρεσε. «Μου αρέσουν τα δύσκολα, πάντα ήθελα να επιλέξω ένα επάγγελμα στα Σώματα Ασφαλείας. Η συγκεκριμένη επιλογή σχετίζεται και με το γεγονός ότι αγαπάω τη φύση, το δάσος. Ήμουν επίσης κυνηγός, ενώ πριν από χρόνια εργαζόμουν στη Θηροφυλακή.

Για εμένα άνδρες και γυναίκες είναι το ίδιο, αρκεί βέβαια να υπάρχει θέληση και όρεξη για δουλειά». Η 25χρονη Αγγελική Παρασκευή Ράπτη ονειρευόταν από παιδί να μπει στην Πυροσβεστική. «Σπούδασα δασολόγος, γνωρίζοντας ότι θα με βοηθήσει να μπω στην Πυροσβεστική, όπως και έγινε.

Από φέτος είμαι μέλος της συγκεκριμένης ομάδας. Πρόκειται για μια δύσκολη δουλειά, επικίνδυνη και απαιτητική. Για να πετύχεις χρειάζεται να υπάρχει συνεργασία και όχι εγωισμοί. Η συνεργασία με τους άνδρες συναδέλφους είναι άψογη. Μας προσέχουν και μας εκπαιδεύουν, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός άντρα δασοκομάντο και μιας γυναίκας.

Με πείσμα, υπομονή και θέληση, αν και είμαστε μόνο δύο γυναίκες, μπορούμε να λυγίσουμε και σίδερα».

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

@PATRIS.GR