Υπεξαίρεσε ποσό 1.300.000 ευρώ, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 9 ετών και από το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έφυγε κατευθείαν για το σπίτι του, αφού η έφεση του έχει αναστέλλουσα δύναμη. Ο λόγος για τον 49χρονο Ηρακλειώτη, ο οποίος ως υπεύθυνος εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, έβαλε βαθιά το χέρι τόσο στις κασετίνες με τα χρήματα με τα οποία ανεφοδίαζαν ΑΤΜ τραπεζών όσο και στο χρηματοκιβώτιο της εταιρείας.
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για την κατηγορία με την οποία παραπέμφθηκε στο εδώλιο, δηλαδή για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση. Το ανώτατο πλαίσιο ποινής είναι τα 10 έτη κάθειρξης.
Η μόνη ανατροπή που θα μπορούσε να γίνει στην ποινή ήταν στην περίπτωση που το δικαστήριο υιοθετούσε την πρόταση της εισαγγελέως έδρας, ώστε να κριθεί ένοχος για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών. Η έφεση του 49χρονου έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης κάθε μήνα στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή.
Σε ό,τι αφορά στους τρεις συγκατηγορούμενους του, κρίθηκαν ένοχοι για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση. Το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή από άμεση συνέργεια, ενώ τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Στην περίπτωση τους η πρόταση της εισαγγελέως έδρας ήταν αθωωτική.
Ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης κ. Γιώργος Κοκοσάλης επισήμανε ότι άσκησαν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης την οποία χαρακτήρισε «εύθραυστη», ενώ εστίασε στην «παρακαταθήκη» της αθωωτικής πρότασης μιας κορυφαίας εισαγγελικής λειτουργού, όπως είπε. Υπενθυμίζεται ότι στην κατάθεση του ενώπιον του δικαστηρίου ο εκπρόσωπος της εταιρείας ήταν… ποταμός για τον 49χρονο, ο οποίος υπήρξε δεξί του χέρι και άτομο εμπιστοσύνης, αφού συνεργάζονταν από το 2002 χωρίς κανένα πρόβλημα.
Με βάση το κατηγορητήριο, αλλά και τα όσα κατέθεσε ο βασικός μάρτυρας, η υπεξαίρεση χωρίζεται σε δύο σκέλη: Το πρώτο σκέλος έχει να κάνει με την υπεξαίρεση ενός ποσού της τάξης των 776.000 ευρώ από τα ΑΤΜ τραπεζών που αναλάμβαναν να τροφοδοτούν ως εταιρεία. Το δεύτερο σκέλος της υπεξαίρεσης αφορά στο ποσό των 534.000 ευρώ, τα οποία πήρε μέσα από χρηματοκιβώτιο στα γραφεία της εταιρείας.
«Η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή είναι δέκα έτη. Και να έρθει εδώ να σας πει “θα το ξανακάνω αύριο”, δεν μπορείτε να του βάλετε ούτε μέρα παραπάνω. Θα κάτσει δύο χρόνια στη φυλακή. Στην Ελλάδα είμαστε, μην κρυβόμαστε. Πήρε τα 534.000 ευρώ, τα φύλαξε σε ασφαλές σημείο να μην καταστραφούν και μόλις βγει θα τα πάρει» είχε πει χαρακτηριστικά.
Πολιτική αγωγή: Τι εξετάζει τώρα
Ο δικηγόρος κ. Διονύσης Βέρρας, ο οποίος εκπροσωπεί την πολιτική αγωγή, δήλωσε μετά την έκδοση της απόφασης: «Τόσο η εισαγγελέας της έδρας όσο και εγώ προσωπικά ως υπερασπιστής της πολιτικής αγωγής ζητήσαμε από το δικαστήριο να μεταβάλλει το νομικό χαρακτηρισμό της πράξης από απλή κακουργηματική υπεξαίρεση σε υπεξαίρεση του Ν 1608/50, ενόψει του γεγονότος ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου αυτού περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς κύριοι των χρημάτων που υπεξαίρεσε ο κατηγορούμενος είναι δύο ελληνικές τράπεζες και σύμφωνα με το νόμο εντάσσονται στην προστασία του Ν 1608/50.
Παρά την σοβαρή επιστημονική επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε τόσο από την εισαγγελέα έδρας, όσο και από μένα προσωπικά, αναμφίβολα προς την ορθή νομική κατεύθυνση, ότι δηλαδή θα μπορούσε κάλλιστα να μεταβάλλει το νομικό χαρακτηρισμό σε αυτόν του Ν 1608/50, εντούτοις το δικαστήριο παραδόξως δεν το αποδέχθηκε.
Η πολιτική αγωγή εξετάζει σοβαρά να ζητήσει είτε από τους Εισαγγελείς Εφετών, είτε του Αρείου Πάγου, την ανατροπή της παρούσας απόφασης αναφορικά με το σκέλος της μη μεταβολής (επιτρεπτής) του νομικού χαρακτηρισμού της πράξης του κατηγορούμενου».