Με πολλές δυνάμεις, με περισσότερη κατανόηση λόγω πρώτης ημέρας εφαρμογής του μέτρου, αλλά και με αρκετές απορίες για τις «ειδικές κατηγορίες» ξεκίνησαν χθες οι έλεγχοι από Αστυνομία, Λιμενικό και Πυροσβεστική για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών στο Νομό Ηρακλείου.
Δεκάδες συνεργεία από νωρίς χθες το πρωί πραγματοποιούσαν ελέγχους και ζητούσαν … «εξηγήσεις» από τους πολίτες για το λόγο της παρουσίας τους στους δρόμους.
«Δυστυχώς, η πρώτη μέρα βρήκε πολλά από τα εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες άτομα που ελέγχθηκαν να μην έχουν ενημερωθεί σωστά και να δίνουν δικαιολογίες, τις οποίες δεν μπορούσαμε να επιβεβαιώσουμε εάν ήταν αληθινές ή όχι.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, απλώς κάναμε συστάσεις, αλλά τονίσαμε ότι από αύριο (σήμερα δηλαδή) δεν θα υπάρχει καμία ανοχή για τους παραβάτες του μέτρου» σχολίασε αστυνομική πηγή και πρόσθεσε ότι υπήρχαν εκατοντάδες πολίτες οι οποίοι είχαν μαζί τους τα σχετικά έγγραφα που αποδείκνυαν τους λόγους της παρουσίας τους έξω.
Ωστόσο, αυτό που διαπιστώθηκε από τους σαρωτικούς ελέγχους που έγιναν είναι ότι υπήρχαν άνθρωποι που έπρεπε να βγουν από τα σπίτια τους, όμως δεν υπήρχαν συγκεκριμένες κατηγορίες στα σχετικά έγγραφα που θα έπρεπε να υποδείξουν στους διενεργούντες τον έλεγχο.
«Υπήρχαν άνθρωποι που τηλεφωνούσαν στα τμήματα και δεν ξέραμε τι να τους πούμε. Για παράδειγμα κάποιος που θα πρέπει να ταΐσει τα ζώα του, να αγοράσει ζωοτροφές πώς θα γλυτώσει το πρόστιμο; Θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις» σχολίασε αξιωματικός.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι τα τηλεφωνήματα χθες ήταν δεκάδες για να απαντηθούν ερωτήματα πολιτών. «Σε μία περίπτωση ένας κύριος μας είπε ότι το παιδί του αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και πρέπει μισή ώρα κάθε μέρα να το πηγαίνει βόλτα με το αναπηρικό καροτσάκι. Μία άλλη κυρία μας ζήτησε να πάμε σπίτι της για να κάνει τη διαθήκη της, επειδή δεν βρίσκει το συμβολαιογράφο της»
Σύμφωνα με άλλους αστυνομικούς, ιδιαίτερη βαρύτητα στους ελέγχους δίδεται και στα οχήματα ώστε να μην υπάρχουν σε καθένα από αυτά περισσότερα από δύο άτομα. Μάλιστα και οι λιμενικοί που διενεργούν ελέγχους στην περιοχή ευθύνης τους, χθες το πρωί απαγόρευσαν στους εφτά υπαλλήλους εταιρίας στη νότια Κρήτη να επιβιβαστούν στο βανάκι της εταιρείας. «Σε αυτό επιβιβάστηκαν δύο άτομα και τα υπόλοιπα μοιράστηκαν σε ταξί» δήλωσε αξιωματικός του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου.
Σημειώνεται ότι λιμενικοί ελέγχουν και τους επιβάτες που έρχονται με τα πλοία της γραμμής καθώς επιτρέπεται η άφιξη στο νησί μόνο σε εκείνους που είναι μόνιμοι κάτοικοι ή εργάζονται.
Ανησυχία όμως υπάρχει και στους ίδιους τους αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες (η πυροσβεστική συνδράμει κι εκείνη από χθες με στελέχη της στην πλατεία Ελευθερίας, 18 Άγγλων, Παραλιακή κλπ), οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τους πολίτες. «Μακριά και αγαπημένοι» είναι η οδηγία που πρέπει να τηρείται και έλεγαν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι τους, αναφερόμενοι στις αποστάσεις ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται.
Τα πρόστιμα
Πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε άσκοπη μετακίνηση προβλέπει η κυβερνητική απόφαση για την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών.
Παράλληλα για κάθε παραβάτη, που δεν αποδεικνύει εγγράφως τους επαγγελματικούς ή άλλους επιτρεπτούς λόγους της μετακίνησης, προβλέπεται και ποινική διαδικασία στο πλαίσιο του Αυτοφώρου, καθώς η παραβίαση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης συνδυάζεται ποινικά (ή μπορεί να συνδυαστεί εφόσον το κρίνει ο εισαγγελέας) με το άρθρο 285 ΠΚ περί αποτροπής μετάδοσης ασθενειών.
Με βάση αυτό:
Τιμωρείται με φυλάκιση (δηλαδή έως 5 ετών) και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.
Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί ο ιός σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.
Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
Μάλιστα όλες οι διώξεις από την Εισαγγελία συνήθως ασκούνται σε συνδυασμό της εκάστοτε ΚΥΑ και του άρθρου 285, συνεπώς όσοι αποφασίσουν να παραβιάσουν τις απαγορεύσεις πρέπει να γνωρίζουν πως οι καμπάνες θα είναι βαριές.
Υπενθυμίζεται πως με βάση την κυβερνητική απόφαση η απαγόρευση δεν περιλαμβάνει όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.