Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν η μια μετά την άλλη οι ανεξέλεγκτες χωματερές, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται μεγάλη αγανάκτηση από τον κόσμο για τα ακάθαρτα οικόπεδα, που αποτελούν εν δυνάμει αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς.
Στο μεταξύ δεν είναι λίγοι οι πολίτες που διαμαρτύρονται καταλογίζοντας πλημμέλεια στο Δήμο Ηρακλείου, για να διαχειριστεί τον καθαρισμό δημόσιων και δημοτικών εκτάσεων που θα έπρεπε να έχουν καθαριστεί, τονίζοντας με νόημα ότι ενώ χρεώνονται πρόστιμα στους πολίτες με ευκολία, δεν συμβαίνει το ανάποδο για όλες τις περιπτώσεις που η αυτοδιοίκηση δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.
Συμπολίτης μας με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει χαρακτηριστικά, «άραγε, υπάρχει πρόστιμο που να επιβάλλεται στους Δήμους όπως αυτό που επιβάλλεται στους δημότες για τα ακαθάριστα οικόπεδα τους; Οι περισσότεροι πολίτες, άλλοι από ευαισθησία και άλλοι από υποχρέωση έσπευσαν και καθάρισαν τις περιουσίες τους με το υστέρημά τους για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.
Εδώ ο Δήμος αδυνατεί. Όχι μόνο να προστατέψει τις περιουσίες των δημοτών του, που κατακλύζονται από βουνά απορριμμάτων που εμποδίζουν ακόμα και την απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτές, αλλά και την ασφάλεια των ίδιων, αφού σε ενδεχόμενη πυρκαγιά στο σημείο θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και όχι μόνο».
Μάλιστα ο συμπολίτης μας φέρει ως παράδειγμα «μια περιοχή που για χρόνια πολλά είναι δεσμευμένη… για τη δημιουργία Αθλητικού Κέντρου στην περιοχή Κορώνη Μαγαρά. Οι περιουσίες των δημοτών εκεί χαντακωμένες και αναξιοποίητες για δεκαετίες με διαχρονική ευθύνη των Δημοτικών Αρχών και τώρα με την αδιαφορία των Δημοτικών Υπηρεσιών, αποτελούν και την τέλεια χωματερή του αναπτυγμένου, τουριστικού και πολιτισμένου κατά τα λοιπά Ηρακλείου. Η δικαιολογία… γνωστή! Έλλειψη προσωπικού. Εύχομαι στην δύσκολη στιγμή να μην κλαίμε στα αποκαΐδια ως συνήθως».
Δεν είναι σχήμα λόγου ο αποδεκατισμός του προσωπικού της καθαριότητας
Απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ν. Γιαλιτάκης τονίζει ότι δεν είναι σχήμα λόγου ο αποδεκατισμός του προσωπικού, ούτε υπερβολή το γεγονός ότι η δραματικά υποστελεχωμένη υπηρεσία προσπαθεί να διαχειριστεί ένα τεράστιο όγκο δουλειάς μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον.
Ο ίδιος τονίζει ότι είναι δραματική η έλλειψη προσωπικού, που δυστυχώς προσαυξάνεται καθώς λήγουν οι συμβάσεις οδηγών με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα με τις μετακινήσεις των απορριμματοφόρων.
Οι εργαζόμενοι πρόκειται να προσφύγουν δικαστικά για να μπορέσουν να παρατείνουν την παραμονή τους στην υπηρεσία, η οποία στο μεταξύ καλείται να διαχειριστεί τις πολλαπλές ανάγκες που προκύπτουν, στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί με τις ελάχιστες δυνάμεις της.
Όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Γιαλιτάκης την ίδια ώρα που έχει αυξηθεί ο όγκος των σκουπιδιών λόγω του τουρισμού, υπάρχει από τη μια η ευθύνη για τον καθαρισμό των ακάθαρτων οικοπέδων στα οποία σπεύδει να παρέμβει η υπηρεσία, και από την άλλη υπάρχει το οξύ πρόβλημα των ανεξέλεγκτων χωματερών, που δεν εμφανίζονται μόνο στον αστικό ιστό αλλά και στην ενδοχώρα του δήμου.
Υπάρχουν περιοχές όπως στις Βασιλειές, τις Δαφνές το Βενεράτο, όπου οι χωματερές εδώ και δέκα χρόνια έχουν γίνει καθεστώς και γίνεται προσπάθεια να μπει οριστικό τέλος στην ανεξέλεγκτη ρύπανση.
Στο πλαίσιο αυτό – εξηγεί ο αντιδήμαρχος- όπου η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί με το λιγότερο από το μισό προσωπικό από αυτό που θα έπρεπε να έχει, αναγκαστικά χρεώνονται πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και τα 1.500 ευρώ για να γίνει αντιληπτό από όλους ότι δεν μπορεί ο καθένας αβασάνιστα να επιβαρύνει το περιβάλλον, πετώντας ανεξέλεγκτα τα απορρίμματα του και μάλιστα την ίδια ώρα που ο Δήμος Ηρακλείου έχει ενεργοποιήσει το μηχανισμό για την απομάκρυνση των ογκωδών αντικειμένων, στον οποίο ο καθένας θα πρέπει να κάνει χρήση.