Καθαριότητα:  Η υποστελέχωση των δήμων του Ηρακλείου και τα εύλογα σενάρια…

Η σταδιακή απομάκρυνση των συμβασιούχων και το γεγονός ότι δεν στελεχώνονται οι δημοτικές υπηρεσίες με μόνιμο και σταθερό προσωπικό, έχει σαν αποτέλεσμα μέρα με τη μέρα τα πράγματα να χειροτερεύουν.

Από τη μια οι υπηρεσίες καθαριότητας από την άλλη πλευρά οι πολεοδομίες βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, καθώς καλούνται να διαχειριστούν έναν απερίγραπτο όγκο δουλειάς εντελώς δυσανάλογο σε σχέση με τις δυνάμεις τους.

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ηρακλείου που σε σχετική ανακοίνωση του τονίζει ότι «τραγική είναι πλέον η κατάσταση στους περιφερειακούς δήμους του νομού, λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Η υποστελέχωση των δήμων έχει οδηγήσει πολλές υπηρεσίες να υπολειτουργούν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων».

Αδιέξοδη η κατάσταση στην καθαριότητα στο Δήμο Φαιστού

Σύμφωνα με το Σύλλογο, «ειδικά στις υπηρεσίες καθαριότητας η κατάσταση είναι απελπιστική».

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το έγγραφο – κραυγή αγωνίας της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στο δήμο Φαιστού, το οποίο απευθύνεται στη δημοτική αρχή και περιγράφει την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η υπηρεσία λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «για να λειτουργήσει στοιχειωδώς σωστά η υπηρεσία χρειάζεται 12 οδηγούς και 26 εργάτες και σήμερα διαθέτει ακριβώς τους μισούς δηλαδή 6 οδηγούς και 13 εργάτες, ενώ ο στόλος των οχημάτων είναι προβληματικός και χρήζει αντικατάστασης.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι και οι παρεχόμενες υπηρεσίες να μην είναι αυτές που πρέπει (ειδικά την θερινή περίοδο, με τις αυξημένες ανάγκες), αλλά και το προσωπικό να έχει εξουθενωθεί εργασιακά αφού, όπως αναφέρει το έγγραφο της προϊσταμένης, οι οφειλόμενες άδειες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι άνω των 100(!) ημερών, χωρίς να υπολογίζονται τα ρεπό.

Η προϊσταμένη για πολλοστή φορά κάνει έκκληση στη δημοτική αρχή να προβεί σε ενέργειες για επίλυση των προβλημάτων. Δυστυχώς για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται αυτό που ο Σύλλογος μας έχει αναδείξει πολλές φορές. Η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών των δήμων μέσω της υποστελέχωσης είναι μεθοδευμένη.

Ακολουθεί μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, η οποία έχει επικρατήσει. Να δίδονται δηλαδή όλα στους εργολάβους, αφού πρώτα έχουν υποβαθμίσει και εντέχνως δαιμονοποιήσει τις υπηρεσίες στα μάτια των δημοτών.

Και φυσικά την λυπητερή πάντα πληρώνει, το σύνηθες υποζύγιο, ο δημότης, όπως γίνεται πλέον με την ηλεκτρική ενέργεια, την υγεία, την παιδεία και πολλά άλλα. Το έτος 2022 ο Σύλλογός μας είχε καταθέσει και στους 7 περιφερειακούς δήμους του Ν. Ηρακλείου υπόμνημα για την ανάγκη στελέχωσης των δημοτικών υπηρεσιών.

Το υπόμνημα αυτό έγινε δεκτό και από τα επτά δημοτικά συμβούλια “μετά βαΐων και κλάδων”. Έκτοτε όμως δεν είδαμε καμιά διεκδικητική κίνηση των δήμων, για να αποδοθούν στους δήμους οι θέσεις που τους είναι άκρως απαραίτητες και έχουν κενωθεί τα τελευταία χρόνια (λόγω συνταξιοδοτήσεων, κινητικότητας κλπ).

Γιατί αποφεύγει η διοίκηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων να συναντηθεί με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων;

Στο έγγραφό του ο Σύλλογος τονίζει ότι σε συνεργασία με τον αντίστοιχο Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου, ζητήσε συνάντηση τόσο με την προηγούμενη διοίκηση της ΠΕΔ, η οποία δεν απάντησε ποτέ, αλλά και με την νέα διοίκηση με νεότερο έγγραφο από τον Μάιο για το οποίο δεν έχει λάβει ακόμα καμία απάντηση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «να υποθέσουμε ότι η ηγεσία των δημάρχων της Κρήτης αποφεύγει την συνάντηση με τα σωματεία γιατί δεν έχει κάτι να συζητήσει μαζί μας; Γιατί θεωρούν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, αποδεχόμενοι σιωπηρά την κατάσταση ή γιατί τους βολεύει και δεν έχουν ανάγκη να ακούσουν την «γκρίνια» μας; Δεν ξέρουμε τι να υποθέσουμε.

Εμείς αυτό που φωνάζουμε χρόνια τώρα είναι ότι αιρετοί και εργαζόμενοι από κοινού πρέπει να διεκδικήσουμε μια αξιοπρεπή αυτοδιοίκηση που θα υπηρετεί τον δημότη όπως του αρμόζει».