Μόνο οι… μπανάνες έλειπαν από τις αποθήκες του προέδρου
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ- «ΜΑΪΜΟΥ» ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΓΝΩΣΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ
Πριν από λίγες ημέρες ευχόταν πασίχαρος «καλή νέα σεζόν, με χαμόγελα και αισιοδοξία» σε προσωπική του ανάρτηση στο Facebook, αλλά η σεζόν μάλλον δεν μπήκε με το…δεξί. Ο λόγος για γνωστό επιχειρηματία, ο οποίος έγινε ακόμα γνωστότερος με την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο ως πρόεδρος ομάδων.
Πολλές φορές με τις δηλώσεις του… τάραζε τα νερά, ενώ αποδείχτηκε ιδιαίτερα ευρηματικός σε διαφημιστικά βιντεάκια, τα οποία έγιναν viral. Ο 47χρονος επιχειρηματίας τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται αντιμέτωπος με τις αρχές για υπόθεση απάτης σχετιζόμενης με την εμπορία (διερευνάται και το ενδεχόμενο της λαθρεμπορίας) «μαϊμού» προϊόντων, απομιμήσεων δηλαδή επώνυμων εταιρειών, οι οποίες ήδη, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από την Αστυνομία, έχουν κινηθεί νομικά εναντίον του.
Ο επιχειρηματίας αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων δύο κακουργηματικές κατηγορίες για απάτη κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια καθώς και για πλαστογραφία μετά χρήσεως, τελεσθείσα κατά συναυτουργία. Επιπλέον έχει ασκηθεί δίωξη για παράβαση του νόμου περί σημάτων και αθέμιτου ανταγωνισμού.
Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν και δύο στενά συγγενικά του πρόσωπα, τα οποία επίσης οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του εισαγγελέα κ. Ευστάθιου Θεοφανίδη, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση.
Η επιχείρηση
Την υπόθεση χειρίστηκαν από κοινού το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και πολυμελές κλιμάκιο του ΣΔΟΕ που έφθασε στο Ηράκλειο από την Αθήνα μετά από καταγγελίες σε βάρος του 47χρονου.
Έγιναν έρευνες σε καταστήματα και αποθηκευτικούς χώρους στις προαναφερόμενες τουριστικές περιοχές οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή και κατάσχεση των «μαϊμού» προϊόντων.
Οι αρχές μιλούν για περίπου 30.000 κατασχεμένα προϊόντα, τα οποία είναι απομιμήσεις πασίγνωστων εταιρειών-κολοσσών και τα οποία έχουν ήδη μεταφερθεί στον χώρο του Τελωνείου για τις περαιτέρω διαδικασίες.
Πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι ήδη κάποιες από τις εταιρείες αυτές έχουν υποβάλει εγκλήσεις για την απάτη.
Όπως αναφέρεται, σε επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, τα διαφυγόντα κέρδη των εταιρειών υπολογίζονται σε 3 εκατομμύρια ευρώ με βάση πάντα τις εκθέσεις εκτιμήσεων των εκπροσώπων των εταιρειών. Και το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα μεγαλώσει, καθώς εκκρεμεί η υποβολή ανάλογων εκθέσεων και από άλλες εταιρείες.
Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε ότι τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα εισάγονταν από την Κίνα και την Ταϊβάν, ωστόσο είναι μία υπόθεση που έχει ακόμα δρόμο και αναμένεται να εξελιχθεί σε διαφορετικές φάσεις. Όπως διευκρίνισε, θα πρέπει να προσδιοριστούν επ’ ακριβώς το ύψος της οικονομικής ζημίας που υπέστησαν οι εταιρείες, εις την επωνυμία των οποίων διακινούσε εμπορεύματα, το ύψος του παράνομου περιουσιακού οφέλους που έχει αποκομίσει ο ίδιος, οι δασμοί και οι φόροι που έχασε το κράτος, ενώ θα πρέπει να καθοριστεί και το διοικητικό πρόστιμο.
Στη δικογραφία αναφέρεται ότι, αν και ζητήθηκε η προσκόμιση παραστατικών και τιμολογίων, ουδέποτε αυτά προσκομίστηκαν. Επιπλέον, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τιμοκατάλογοι απομιμητικών προϊόντων, σημειώσεις και παραγγελίες των ετών 2015-2018 και πλήθος άλλων στοιχείων.
Πάντως, αστυνομικές πηγές μιλώντας στην «Π» δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για τον τρόπο εισαγωγής όλων αυτών των προϊόντων. «Αυτό είναι και το μεγάλο κουίζ στην υπόθεση» σχολίασαν. Και οι τρεις κρατούνται μέχρι και την Πέμπτη οπότε και θα απολογηθούν. Οι συνήγοροί τους, Γιώργος Στειακάκης, Γιώργος Πηρουνάκης και Φραγκίσκος Λαμπρινός σήμερα αναμένεται να λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας, προκειμένου να ενημερωθούν για τα όσα τους αποδίδονται και να μελετήσουν τα στοιχεία. Θεωρούν πάντως ότι στην υπόθεση έχει δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα και διάσταση από ό,τι πραγματικά της αναλογεί.