Κατεδαφιστέο το έκτρωμα στο Τομπρούκ

Το μακρινό 1971, ο τότε νομάρχης Ηρακλείου επικύρωσε τα όρια του αιγιαλού και της παραλίας στην περιοχή Καρτερού. Στο σχεδιάγραμμα της ακτογραμμής που συνόδευε την απόφαση, υπήρχε μια ιδιαιτερότητα: η γραμμή του αιγιαλού απέκλεινε σαφώς από εκείνη της έκθεσης που είχε κάνει η «επιτροπή καθορισμού» λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1968.

Μια μείωση του αιγιαλού, που κατά την απόφαση του νομάρχη οφειλόταν «εις την κατά την τελευταία δεκαετίαν διαβρωσιν του αιγιαλού, συνεπεία των σφοδρών θαλασσοταραχών» και όχι στην «εισβολή» κτηρίων μέσα στην παραλία, που είχε ήδη ξεκινήσει.

Το 2010 ο ιδιοκτήτης ενός κτηρίου που είχε συμπεριληφθεί στη ζώνη του αιγιαλού (και παραταύτα δεν γκρεμίστηκε επί 40 χρόνια) ζήτησε επανακαθορισμό της γραμμής του αιγιαλού. Το αίτημά του απορρίφθηκε και κατόπιν η Κτηματική Υπηρεσία τού ζήτησε να απομακρύνει τις παράνομες κατασκευές, που είχαν γίνει «καθ’ υπέρβαση κτηρίου, προϋφιστάμενου του 1983, με χρήση ταβέρνα-καφετέρια».

Ο ενδιαφερόμενος προσέβαλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας τις αποφάσεις που χαρακτήριζαν το κτήριο παράνομο, αλλά εντωμεταξύ του δόθηκε μια άλλη δυνατότητα: ο δεύτερος νόμος για τα αυθαίρετα, του 2013, περιλάμβανε μέσα στην ατελείωτη περιπτωσιολογία του και την υπό κάποιες προϋποθέσεις δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτου στον αιγιαλό.

Μετά από παρέμβαση του τοπικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων (ΣΥΠΟΘΑ), η πράξη νομιμοποίησης ανακλήθηκε. Η υπόθεση κατέληξε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, που με τη σειρά του απευθύνθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ζητώντας να κρίνει αν σύμφωνα με τον νόμο που το ίδιο είχε θεσπίσει το 2013 (ν.4178), ήταν δυνατή η υπαγωγή αυθαιρέτων εντός ζώνης αιγιαλού.

Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης επικύρωσε την γνωμοδότηση του ΝΣΚ, που αποκτά έτσι ισχύ. Τι απάντησε το νομικό όργανο του κράτους;

– Η νομιμοποίηση αυθαιρέτων και χρήσεων μπορεί, σύμφωνα με τον ν.4178, να γίνει μόνο στον «παλαιό» αιγιαλό (ζώνη ξηράς που προέκυψε από τη μετακίνηση της ακτογραμμής προς τη θάλασσα), ο οποίος άλλωστε μπορεί και να ανήκει σε ιδιώτη.

– Για τον αιγιαλό, η εξαίρεση που προέβλεπε ο νόμος αφορούσε μόνο σε λιθόκτιστα κτίσματα, που να είχαν κατασκευαστεί πριν το 1983 και να βρίσκονταν αρχικά εκτός ζώνης αιγιαλού.

Έτσι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κατέληξε ότι το συγκεκριμένο αυθαίρετο δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί, καθώς ουδέποτε είχε καθοριστεί παλαιός αιγιαλός στον Καρτερό ούτε… είναι λιθόκτιστο. Ο ιδιοκτήτης πάντως μπορεί να ελπίζει στην «ανοχή» της Πολιτείας, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης δεν έχει δείξει ιδιαίτερες επιδόσεις τα τελευταία χρόνια στις κατεδαφίσεις, ιδίως όσες συνδέονται με τον τουριστικό τομέα…