Κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτισμάτων στην παλιά πόλη

Το αποτέλεσμα δημιουργίας ενός νέου κοινόχρηστου χώρου ο οποίος δημιουργήθηκε έπειτα από την κατεδάφιση επικινδύνως ετοιμόρροπου κτίσματος στην Αγία Τριάδα, στην οδό Σητείας, είδε από κοντά ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, μαζί με την Αντιδήμαρχο Χωροταξικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας & Δημοτικής Περιουσίας Στέλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη, την Πρόεδρο της 1ης Δημοτικής Ενότητας Θεοδοσία Αγγελιδάκη και την αναπληρώτρια Διευθύντρια της Πολεοδομίας Μαίρη Φραγκιουδάκη.

Όπως έχει γράψει ήδη το patris.gr, η σύμβαση που υπεγράφη περιλαμβάνει την πεζοδρόμηση της οδού Δελημάρκου, της οδού Ντενιδάκηδων στο τμήμα που διασταυρώνεται με την Δελημάρκου, τμήματος της οδού Δοϊράνης προς τη Γιαμαλάκη καθώς επίσης και την οδό Γαλάτειας Καζαντζάκη και τμήμα της οδού Γοργολαΐνη.

Σε δήλωσή του ο Αλέξης Καλοκαιρινός επεσήμανε την φροντίδα του Δήμου Ηρακλείου, τόσο στην κατεύθυνση άρσης των κινδύνων που δημιουργούν τα ετοιμόρροπα κτίσματα, όσο στην κατεύθυνση απόκτησης νέων ελεύθερων χώρων και ανέφερε: «Εδώ είναι ένα παράδειγμα χώρου που θα δώσει μια μικρή ανάσα, σε μια γειτονιά έξω από την κύρια περιοχή παρέμβασης η οποία είναι ενταγμένη στη Στρατηγική της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται και οι ψηφίδες ενός μωσαϊκού του δημόσιου χώρου μέσα σε όλη την Αγία Τριάδα. Είναι μικρές παρεμβάσεις που έχουν αξία και πρέπει να γίνονται. Πλάι στις πιο μεγάλες παρεμβάσεις, αυτές που τις ονομάζουμε πολλές φορές στρατηγικές, πρέπει να φροντίζουμε και για σημειακές παρεμβάσεις. Αυτό αφορά την Αγία Τριάδα, αφορά όλη την πόλη και τις γειτονιές που έχουν ανάγκη τις ανάσες αυτές».

Η Αντιδήμαρχος Στέλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη από την πλευρά της, μίλησε για την πολύπλοκη διαδικασία κατεδαφίσεων ετοιμόρροπων κτισμάτων, τονίζοντας ότι δίδεται ιδιαίτερη προτεραιότητα σε εργασίες οι οποίες ενισχύουν το έργο των διανοίξεων και της διαμόρφωσης νέων κοινόχρηστων χώρων, επεσήμανε ότι έχουν ολοκληρωθεί κατεδαφίσεις επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτισμάτων και στις οδούς Τσιριντάνηδων και Θεσσαλονίκης και τόνισε: «Ένα ακίνητο που είναι σήμερα ετοιμόρροπο, μετά από κάποιες συνθήκες μπορεί να γίνει επικινδύνως ετοιμόρροπο. Ή ένα επισκευάσιμο μπορεί μετά από λίγο καιρό να είναι ετοιμόρροπο. Είμαστε πάλι στην διαδικασία επανελέγχου των ετοιμόρροπων κτιρίων, είμαστε σε συνεργασία και με την Ηράκλειο ΜΑΕ προκειμένου να κατηγοριοποιήσουμε πάλι τα ετοιμόρροπα και να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες, αυτοψίες ειδοποιήσεις των ιδιοκτητών κλπ.».