Εξελίξεις τις επόμενες ημέρες αναμένονται για την υπόθεση της πτώσης του πεύκου που έπεσε στη λεωφόρο Δημοκρατίας σκοτώνοντας τον 51χρονο Παναγιώτη Μητρέλο. Σύμφωνα με πληροφοριες μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται από το Α Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου, έχουν ληφθεί καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, υλικό από κάμερες και καταθέσεις συγγενών του θύματος. . Μεταξύ των συγγενών που κατέθεσαν είναι και η σύζυγος του 51χρνου, η οποία κατά πληροφορίες, πέρασε το κατώφλι του αστυνομικού μεγάρου το Σάββατο και ζήτησε τη ποινική δίωξη όσων ευθύνονται.
Αυτό που αναμένεται πάντως με μεγάλο ενδιαφέρον είναι το τι θα πουν οι ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι θα εξετάσουν το δέντρο. Την πρώτη ημέρα ζητήθηκε από την Αστυνομία η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και το σχετικό αίτημα εστάλη στη διεύθυνση Δασών. Αναμένεται αυτή την εβδομάδα να ξεκινήσει ο σχετικός επιστημονικός έλεγχος που ίσως δώσει απαντήσεις στο ερώτημα της πτώσης του πεύκου.
Η ανάρτηση
Η ανάρτηση της Γενικής Γραμματέως του Δήμου Ηρακλείου κ. Ευγενίας Στυλιανού στη σελίδα της στο facebook ήρθε σε μια χρονική συγκυρία που ο Δήμος Ηρακλείου δέχεται καταιγιστικά σκληρά σκωπτικά σχόλια για την επιλογή του να μην δίνει εξηγήσεις για το τραγικό συμβάν και κυρίως να μην αντιμετωπίζει το αίσθημα ανασφάλειας που σκεπάζει ολόκληρη την πόλη. Η τοποθέτηση της κ. Στυλιανού γίνεται δεκτή με ικανοποίηση καθώς δίνει κάποιες πρώτες σημαντικές επιστημονικές εξηγήσεις, όμως είναι κρίσιμο να υπάρξει από την πολιτική ηγεσία του Δήμου, μια ολοκληρωμένη τεκμηρίωση για το πως ένας άνθρωπος στο κέντρο της πόλης σκοτώθηκε από πτώση δέντρου.
Είναι κρίσιμο από τη μια να αποδοθεί δικαιοσύνη και από την άλλη ο Δήμος να μην αποδράσει από την ευθύνη του και να απαντήσει μια σειρά από καυτά ζητήματα και ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες οι οποίοι περιμένουν από τη Λότζια, το λιγότερο να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας αφενός του κάτοικου και αφετέρου του επισκέπτη που κινείται μέσα στην πόλη.
Ανάμεσα στα πολλά ερωτήματα που διατυπώνονται έντονα, είναι γιατί ο Δήμος Ηρακλείου, δε φρόντισε να υπάρξει ένας μηχανισμός υποστύλωσης του δέντρου μετά την έντονη κλήση που είχε πάρει ώστε να το κρατά σταθερό και ασφαλές στη θέση του, και έτσι να διασφαλίζεται η προστασία του πολίτη που κινείται γύρω από αυτό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές τις μέρες καταγράφονται δεκάδες διαμαρτυρίες πολιτών, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τις οποίες ενώ πολλοί δημότες έχουν ενημερώσει το Δήμο για διάφορα σημαντικά προβλήματα που παρουσιάζουν δέντρα στην περιοχή τους δεν υπάρχει ούτε ενδιαφέρον ούτε καμία αντίδραση.
Αναλυτικά η κ. Στυλιανού αναφέρει:
“Με απόλυτο σεβασμό στην μνήμη του αδικοχαμένου συμπολίτη μας, και απόλυτη ενσυναίσθηση στην τραγωδία που βιώνει τόσο η οικογένειά του στην οποία απευθύνουμε θερμά συλλυπητήρια, όσο και η πόλη μας, επιτρέψτε μου να παραθέσω τα παρακάτω: Στον δήμο φύονται και συντηρούνται πλην των υπολοίπων χιλιάδων φυτών, 3.420 πεύκα που ανήκουν στην κατηγορία των δασικών ειδών.
Πολλά από αυτά που είναι υπεραιωνόβια βρίσκονται εντος του αστικού ιστού, ειτε μεμονωμένα, ειτε σε νησίδες, ειτε σε πάρκα. Πλην του αυτονόητου ότι αποτελούν πνεύμονες πρασίνου, παράλληλα εχουν μεγάλη ιστορική, οικολογική και τολμώ να πω και αισθητική αξία.
Οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής του Βασίλη Λαμπρινού «που αγαπά την ευθύνη», σε σχέση με το πρασινο της πόλης μας μέσω της αντικειμενικά υποστελεχωμένης υπηρεσίας, κινείται σε δυο άξονες:
Αφενός στην συστηματική συντήρηση & διατήρηση του υφιστάμενου και αφετέρου στον εμπλουτισμό κ επέκταση του, προσφεύγοντας αναγκαστικά κ σε εξωτερικούς αναδόχους κ στις δυο περιπτώσεις.
Στις περιπτώσεις που καποια δένδρα κρίνονται πάντα με επιστημονική τεκμηρίωση της υπηρεσίας ότι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, και δεν υπάρχει καμμία δυνατότητα διατήρησης, τότε αφαιρούνται και αντικαθίστανται απο άλλα είτε στην ίδια θέση αν το επιτρέπουν οι συνθήκες του εδάφους, είτε σε άλλες.
Για κάθε ένα δένδρο που αφαιρείται φυτεύονται υποχρεωτικά δύο άλλα.Στις περιπτώσεις που αφαιρούνται πεύκα αντικαθίστανται από άλλα είδη, που έχουν καλύτερη προσαρμογή σε συνθήκες αστικού περιβάλλοντος.
Για όλες τις εργασίες που εκτελούνται τηρείται απαρέγκλιτα ημερολόγιο στην υπηρεσία. Για το επίμαχο δένδρο σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος φυτοπροστασίας έχουν πραγματοποιηθεί δυο τέτοιες επεμβάσεις στις 20/11ου/2021 & 4/12ου/2021 αντίστοιχα. Στην συνέχεια στις 6/5ου/2022 ακολούθησε κοπή μεγάλου βραχίονα – κλάδου, που εμπόδιζε την διέλευση υψηλών οχημάτων.
Η γενική μακροσκοπική εικόνα του δένδρου όλο αυτό το διάστημα ήταν καλή και δεν εμφάνιζε ενδείξεις εξωτερικής ή εσωτερικής νοσηρότητας ανεξάρτητα από την κλίση του, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του τμήματος, που θα τους οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι αυτό θα έπρεπε να αφαιρεθεί, όπως άλλωστε έχει γίνει σε πλήθος άλλων τέτοιων περιπτώσεων.
Θυμίζουμε οτι στην περίπτωση του πευκωνα στο πάρκο Γεωργιάδη, οι υποδείξεις των ειδικών και οι εγκρίσεις της αρμόδιας υπηρεσίας για την αφαίρεση των δένδρων, αφορούσαν μόνο στα ξερά κ όχι σε αυτά που αν και είχαν κλίση, ήταν υγιή.
Το τραγικό συμβάν της 18ης/8ου προφανώς δεν αναιρείται από τα παραπάνω, γι’ αυτό η δημοτική αρχή προκειμένου να δώσει επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις για τα αίτια της πτώσης του δένδρου, τόσο στην οικογένεια του θύματος όσο και σε ολους τους συμπολίτες που δικαίως αγωνιούν, αγανακτούν, αντιδρούν, έχει ήδη προσφύγει σε εξειδικευμένες υπηρεσίες για να συνδράμουν στην διερεύνηση του.
Αυτά προς το παρόν…”.